Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11888612 www.bgdnes.bg

Метеорологът Петър Янков: На Балканите става все по-горещо

Заради глобалното затопляне преходите от топло към студено стават много бързо 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за глобалната промяна на времето на Балканите, за комбинацията от проливни дъждове и слънце и трябва ли да се притесняваме от нови градушки.

Реклама

- Г-н Янков, в последния ни разговор посочихте, че ни очаква лято, което ще бъде не само много горещо, но и сухо. Остава ли тази прогноза за следващите месеци?

- Вече видяхме какви са първите дни след настъпването на астрономическото лято във вторник. Юли се очертава да бъде по-топъл от нормалното за това време на годината. Повече валежи ще има в западните райони на страната. По Черноморието времето ще бъде с по-малко дъждове, което със сигурност ще зарадва почиващите хора. Традиционното време, което е избистрено в нашето съзнание за юли и август, ще се завърне. Ще е същинско лято. Характерно за юли и август ще е, че по Черноморието валежите ще бъдат оскъдни. Ще има малко дъждове, а с 10-20% ще бъдат повече валежите в крайните западни райони. Така че се очертава едно сравнително сухо време с относително по-топли и безвалежни юни, юли и август. Ако трябва да обобщим - гответе са за топло време с високи температури.

- Има ли тенденция през последните години да става все по-горещо на Балканите?

- Споделям това мнение. Споделям също и мнението, че преходите от топло към студено стават много бързо на Балканския полуостров. Това е една от характерните забележителности на глобалното затопляне - отразяване върху времето по нашите географски ширини.

- Да разбирам ли от думите ви, че пролетта и есента постепенно изчезват?

- Прекалено смело е да се каже, че изчезват. Но има един такъв уклон на по-топла зима и по-хладна пролет, която продължава до първия месец на лятото. След което нормалният дневен ход на метеорологичните елементи в климатичните справки се възстановяват.

Реклама

- Градушките са един от най-големите кошмари на производителите. Ще продължат ли и през следващите седмици?

- Другото проявление на глобалното затопляне е, че се увеличават случаите с циклони, които преминават през Гърция. Те се отразяват съществено на количеството валежи и условията за гръмотевични бури през лятото, най-вече в южните и източните райони. Зачестяват тези обстановки и градушките ще бъдат с по-голяма интензивност и по-силни. Като тендецния се очертава. Като цяло ще се засилват неблагоприятните метеорологични елементи на Балканите. Това е другото проявление на глобалното затопляне.

- През този месец станахме свидетели на много тежки наводнения и бури в различни точки на страната. Има ли опасност да се стигне до нови потопи?

- В западните и централните части валежите, които се очакват, е напълно възможно отново да създадат такива условия, нарушаващи обществения живот. И най-вече в населените места, през които преминават реки. През следващите дни нека хората да бъдат подготвени и да си носят чадъри - и срещу слънце, и срещу дъжд. Ще има валежи със значителни количества, особено в западната и южната част на България. Но условия за гръмотевични бури няма. Може би ще има такива условия само в западните райони до края на тази седмица. Но условия за силни гръмотевични бури, придружени от средни и едри градушки, които да предизвикат по-сериозни произшествия, не се очакват. Погледнато по-мащабно, се увеличават валежите в югозападните и източните райони. Но като цяло са с проливен характер и не служат за напояване, а за създаване на бедствени ситуации.

- Комбинацията от проливни дъждове и високи температури сякаш все по-често се среща у нас, а преди това все сме я свързвали с екзотични държави. Нормално ли е по нашите ширини да се наблюдава подобно явление?

- Случват се. Механизмът на тези валежи е от циклони над Гърция и преминаване на хладни вълни от северозапад.

Народната метеорология гадае

Народната метеорология има свои фактори, които определят какво ще е лятото и какви ще са последиците за следващите сезони в зависимост дали ще вали, или ще е сухо.

Ето и част от гаданията на хората, наложени през вековете:

Ако лятото е горещо, зимата ще е люта. Хладно лято - мека зима.

Ако лятото е горещо и сухо, то зимата ще е студена и снежна.

Какъвто е юни, такъв ще е и декември.

Юни, юли и август кога са горещи, зимата бива студена и голяма.

Кога лятото е много дъждовно, зимата бива студена и без сняг.

Колкото по-горещи са горещниците (28, 29, 30 юли), толкова по-люта ще е зимата.

Реклама
Реклама
Реклама