Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11920025 www.bgdnes.bg

Вторият бустер се слага 4 месеца след първия

Допълнителната доза е с различен срок за отделните ваксини 

Препоръчва се на възрастни хора на и над 65 г. 

Най-малко 4 месеца след първата може да се сложи втората бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

Това поясняват здравните власти, след като от 24 юни т.г. в България е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Реклама

Вторият бустер срещу коронавируса може да бъде поставен във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

"Бустерните дози повторно стимулират отслабения имунен отговор. Същото е известно от ваксинацията на определени интервали от време срещу други патогени, например тетанус или полиомиелит. "Подсилващата" ваксинация кореспондира с по-нисък вирусен товар, т.е. с по-ниска инфекциозност. По този начин в значителна степен се намалява и предаването на SARS-CoV-2 сред населението. Ето защо бустерната ваксинация е изключително важна за възрастните хора и страдащите от хронични заболявания, за работещите в системата на здравеопазването и в домовете за възрастни хора, както и за всички, чиито професии предполагат по-висок риск от заразяване", посочват от Министерството на здравеопазването.

В списъка на хората, за които е препоръчително да си сложат още една игла, попадат тези на възраст на и над 65 години, трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа и такива с онкохематологични заболявания.

До сряда у нас са поставени общо 4 408 643 дози ваксини, като голяма част от населението е без бустер. При първата бустерна доза също има срокове, които трябва да се спазват, като са различни за отделните ваксини.

При "Янсен" може да бъде приложена 2 месеца след първична ваксинация със същата ваксина при лица на и над 18 г.

Бустерна доза от ваксината на "Янсен" може да бъде приложена при пълнолетни и след завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на "Пфайзер" или "Модерна". В тези случаи интервалът за прилагане на бустер дозата е не по-рано от 3 месеца от датата на последната ваксинация.

иРНК ваксина "Пфайзер" или "Модерна" може да се поставя като бустерна доза на поне 18-годишни след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина ("Астра Зенека" или "Янсен") не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Във възрастовата група 12-17 г. може да да се приложи бустерна доза от ваксината на "Пфайзер" не по-рано от 3 месеца след завършен ваксинационен курс.

Реклама
Реклама
Реклама