Журналистката Христина Чопарова: Нечуващите "чуват" фолклора

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Христина Чопарова / Снимки: Ивелина ЧОЛАКОВА и Асен ВЕЛИКОВ

Христина Чопарова / Снимки: Ивелина ЧОЛАКОВА и Асен ВЕЛИКОВ

Инициативата "В търсене на звука" мотивира хората със слухова загуба да открият и овладеят ритъма

КОЯ Е ТЯ

Журналистката Христина Чопарова е на 45 г., от София. Завършва Медицинската академия със специалност "Зъботехника", както и Софийския университет със специалност "Журналистика". На 10-годишна възраст оглушава напълно вследствие на инцидент и последващо лечение на травмата с ототоксични антибиотици.

През 2009 г. създава специализирания сайт "Ние ви чуваме" за хора със слухови затруднения. Била е главен редактор на CCS Magazine, сътрудник на в. "Култура", редактор и коректор на в. "Тишина", медиен експерт е на Съюза на глухите в България. Рецензент на Речник на българския жестов език. Понастоящем журналист на свободна практика и експертен консултант по медийна политика и комуникации.

- Как се роди идеята хората с различна степен на слухова загуба да потърсят магията на звука посредством фолклора?

- Вярвам, че музиката и хората със слухова загуба имат много какво да обменят. В българския фолклор има невероятни ритми, а терапевтичният им ефект не е ново знание и тепърва ще се преоткрива по какъв начин те влияят благотворно не само в емоционален, но и във физически аспект.

Аз лично като нечуващ човек, който е преминал от чуваемостта през тежкото чуване с техническо средство до оглушаването, от дете имам допир до музиката във всичките стилове и форми. Зная как звучи всеки музикален инструмент, класически или фолклорен. Не ми липсва звукът на това, което съм чувала преди, а на всичко ново, което се създава днес, тъй като не ми е достъпно по слухов път. Може да се "чуе" по много други начини и точно те са обект на интереса на инициативата "В търсене на звука".

Колкото са много и различни хората със слухова загуба, толкова и начините, по които "чуват" и възприемат ритми, мелодии. Имах голямо желание да направя тази инициатива, за да могат те сами да тестват този обмен със звука в непосредствен допир и живо изпълнение. При това по красив начин, с автентични носии и с възможност да бъдат снимани за календар. Получава се наистина магия от целия този обмен, който има и културна, и социална задача.

- Доколко и по какъв собствен начин хората от общността са чувствителни към музиката, към ритъма, вибрациите и звуковите честоти и как възприемат реализирането на тази инициатива?

- В българската нечуваща общност условно има хора с вродена глухота (Глухи), хора с придобита (рано оглушали, тежко чуващи, късно оглушали) и лица със слухови затруднения (по немедицински причини или от старост). Навсякъде по света Глухите, чрез главната буква на името си (от англ. D в Deaf), са направили доброволен избор за отграничаването си от останалите нечуващи като микрообщност, носители на естествен жестов език и култура. Те рядко използват говора си и са като цяло аграматично изразяващи се. Тежко чуващите лица имат солиден процент слухова загуба и тежка чуваемост, коригирана чрез технически средства като слухови апарати или кохлеарни импланти. Те максимално ползват говора си и по правило говорят по-високо, за да чуват своя и околните гласове. Рядко ползват жестов език и когато се случва, той е калкиран. Оглушалите лица могат да са тежко чуващи, прогресирали до тотална слухова загуба или чуващи, внезапно или постепенно изгубили слух след травма. Те четат по устни, ползватели са на артикулативен превод и нямат трудности с говора.

Всички тези хора съставляват "тихото" гражданство на страната като нечуваща общност. "Глуха общност" няма, а наричането на всички нечуващи "глухи" внушава, че целокупно са от културната група жетиращи. От гледна точка на изброените характеристики и комуникационни средства хората от всички културни групи усещат ритъма, звука и музиката по уникален и индивидуален начин. Инициативата "В търсене на звука" е тест за обменност с българския фолклор. Приканили сме за участие всички желаещи, без значение на слуховата им загуба, да се включат в някоя от следващите фотосесии с кавал, гъдулка, тъпан и тамбура. Не е необходимо да са професионални модели или актьори, тъй като замисълът не е просто да направим добри снимки, а да получат възможност нечуващите участници за обмен с музикалните инструменти в момента на тяхното звучене.

- За фолклора ни и особено магичния звук на гайдата от стари времена се говори, че има лечебни и извисяващи сетивата свойства. Усети ли се това под звуците на гайдаря Иван Балабанов в живописната Копривщица?

- Първата фотосесия от инициативата "В търсене на звука" бе еднодневна. Пътуването и отпътуването през Златишко-Пирдопската котловина бе действително много живописно. 12 юни бе дъждовен неделен ден и в потъналите в хиляди нюанси на зеленото планини към небесата се издигаше лятна омара. Нереално красив пейзаж, из който ръката на Твореца за разкош бе пръснала и няколко хергелета с диви коне, пасящи необезпокоявано. Избрахме Копривщица заради възрожденската атмосфера, отлично съчетаваща се с българския фолклор и замисъл на инициативата.

Иван Балабанов е чудесен изпълнител на родопска каба гайда и много харизматичен човек. За мен е удоволствие, че пое без колебание поканата за включване в тази музикална лаборатория и се раздаде без остатък в изпълненията на различни родопски мелодии. За всички в снимачния екип това бе незабравимо и прекрасно преживяване!

В тази първа фотосесия участва очарователната Стела Николаева, която е ползвател на две слухови апаратчета и като тежко чуващ модел от конкурси за "тиха" красота имаше известен опит пред камера. За нуждите на "В търсене на звука" по време на снимките тя свали и двата апарата, за да тества усещанията си без техническо средство, а и защото гайдата е доста мощно звучащ инструмент. Впоследствие Стела ни сподели, че е можела да чуе музиката, когато е била съвсем близо до гайдата. И се е убедила, че сетивата се изострят и звукът се улавя по-естествен път, макар и не в пълна степен.

По време на снимките нямахме предварителен сценарий, но моделът трябваше да бъде в досег или с изпълнителя, или с инструмента. Стела и Иван бяха великолепни в ролите си като фолклорни персонажи, а тя често бе с ръка на рамото му, облегнала глава или гръб до гръб с гайдаря. Сподели ни също, че с докосването по ръката му по-скоро е усещала самия Иван, енергията му, как борави с инструмента и пръстите му изтръгват звук от ярешкия мях. Истина е, че за да се усети вибрацията на музиката, трябва да има допир до инструмента, сподели ни още Стела. И бе категорична, че би участвала отново. За мен това е огромен комплимент и израз на доверие, а снимките са възхитителни благодарение на етнофотографа Асен Великов, който не само запечата този обмен между звук и тишина, но и облече модела в автентична родопска носия. Благодарността ми е безмерна към всички участници в тази първа фотосесия, а също и към предстоящите!

- Своеобразната музикална лаборатория за нечуващи може ли да активира събуждането на "спящи" слухови" нерви? Как тази терапия докосва и лекува?

- Вярвам в това. Всички са чували историята за звук, способен да строши кристална чаша. Влиянието е безспорно, но е любопитно да се проучи съграждащата сила на звука чрез музика и танци. През 2019 г. американски учени започнаха изследване сред хора с вроден или придобит слухов дефицит, като изхождаха от предположението, че слуховите им нерви не са с изцяло нарушена функция, а просто "спящи" или неактивни. Проведоха тестове с доброволци с лека до дълбока загуба на слуха и доказаха, че чуваемостта им се повишава от активатор на клетъчна основа, използван в изследването.

Слуховите апарати имат за цел да усилят звука и да помогнат на акустичните нерви да функционират, като поддържат тяхната чувствителност и ефективност при хора с остатъчен слух. Уви, тези технически помощни средства, които се носят на по-добре чуващото ухо, не са нищо повече от проводници на звук.

Самият звук е активаторът, чието въздействие се търси за събуждане на евентуално "спящите" слухови нерви. Разбира се, такова въздействие би било строго индивидуално и различно при тежко чуващи, Глухи и оглушали лица. Но трябва да се опитва всичко, за да се изясни благотворното въздействие на музиката като естествен активатор както при хора, които никога не са чували през живота си, така и при тези, които разчитат на технически средства като слухови апарати и кохлеари.

"Ние ви чуваме" не гарантира някаква възвърната чуваемост. Чрез инициативата "В търсене на звука" cтимyлиpa и нacъpчaвa откриването нa "coбcтвeния" звyк, oвлaдявaнe нa pитъмa, вътpeшнa xapмoния и възмoжнocт зa вceки дa "чye" кaквo имa в coбcтвeнaтa мy тишинa.

- Преди това проведохте открит урок по фолклорни танци в пандемични условия. Какви бяха отзивите?

- Да, през миналата година организирахме първия Открит урок по български фолклорни танци за нечуващи. Може да се каже, че това бе и първият етап на инициативата "В търсене на звука", и под вещото ръководство на хореографа проф. Антон Андонов участници с различна слухова загуба се учиха да овладяват хорa от различни региони на страната. Танците се проведоха в пандемични условия, но въпреки това преминаха при засилен интерес. Чрез тях пocтигнaхме цeлтa cи дa пoкaжeм нa xopaтa от нeчyвaщaтa oбщнocт, чe мyзикaтa мoжe дa им пoдapи нe caмo чиcтo пcиxoлoгичecкo yдoвoлcтвиe oт игpaтa, нo и дa ги мoтивиpa дa тъpcят oнзи звyк, кoйтo e тexeн личeн "ключ". В края на краищата нечуващата общност у нас (и навсякъде по света) се съставлява основно от ползватели на технически средства, които имат достъп до музиката чрез тях, а носителите на жестов език могат да усещат ритъма чрез тактовка и вибрации. Вторият открит урок предстои, дори ще направим постъпки тази инициатива като цяло да стане традиция с помощта на културни институции у нас.

Иван Балабанов, ръководител на Гайдарски състав "Петко войвода":

Огромна чест и привилегия е за мен!

За участието ми в този проект бих казал, че това е огромна чест и привилегия за мен! Всъщност, аз самият като музикант, още от 8-годишно дете, търся звука по пътя на съвършенството в музикалното изкуство и конкретно в необятния свят на родопското народно творчество чрез каба гайда.

Всичко, което съм открил като звуци и мелодии, с удоволствие го споделям с тези невероятни хора със слухови загуби и затруднения. Според мен те чуват с душа и сърце, а и не само. Не мисля, че е нужно да чуваш, за да усетиш и разбереш музиката, която е послание (както Орфей чрез арфата си е изразявал любовта си към своята любима Евридика).

Мелодията е във въздуха, в материята, в живото. Дори когато детето е в утробата на майката, то усеща и попива звуци, гласове, мелодии, без още да е напълно развито физически и като сетива. Аз вярвам, че музиката може да възвръща и слухова загуба, все пак тези хора чувстват, усещат, преживяват и чуват неща, които ние, чуващите, няма как да разберем. Затова казвам, че чуват с душа и сърце, но не само. Дори да не могат да бъдат разбрани от всички, в изкуството на музиката всичко се разбира.

Сайтът се нарича „Ние ви чуваме”, а аз казвам - нека и ние ги чуем! Покрай тази инициатива научих много за хората с различни слухови дефицити. И ако направя една съпоставка между музиката и нечуващите, то забелязвам доста прилики. От музикалния инструмент се извлича звук, който е езикът му, а езикът на тези хора често е език на тялото, наред с гласа. Други от тях пък общуват с жестов език. Необикновено е как тези езици си общуват и как може човек да се изрази и да си каже всичко с всеки, без значение от кой край на света е. И хубавото е, че това е възможно не само в музикалното изкуство, но също в изобразителното, театралното, филмово и във всяко друго изкуство - почти няма граници.

Искам да изкажа своята огромна благодарност на Христина Чопарова, която ме покани в тази идейна инициатива "В търсене на звука", на която е инициатор, и режисьор, и сценарист, и въобще – цял Космос е!

Нели Рангелова с тяло мечта на 63 г.

Нели Рангелова с тяло мечта на 63 г.

Певицата Нели Рангелова е в блестяща форма и на 63 години, се вижда от нейни фотоси в нета. Красавицата, която в момента пише книга за живота си и ще я представи през есента, не спира да изненадва почитателите с нова визия. За грима й се грижи професионалистът Бони, с когото певицата често си прави селфита

Ани Пападопулу на мързелив къмпинг

Ани Пападопулу на мързелив къмпинг

"Да работим, мързелът е страшен", цитира част от строфа на Вазов актрисата Ани Пападопулу, която отмаря на къмпинг на морето. Красавицата е в компанията на семейството си и колегите Валентин Ганев и Стефан Кашев. Всички те се отдават на групово четене и разсъждение на глас по цял ден, смее се лъчезарната Ани в отговор на приятели не им ли омръзва

Явор Гърдев се радва на Мутафов

Явор Гърдев се радва на Мутафов

"С новопровъзгласения почетен гражданин на Варна съм - честит Михаил Мутафов." С това селфи режисьорът Явор Гърдев поздрави актьора, който на церемония в Летния театър вчера стана почетен гражданин на Варна.75-годишният Мутафов е на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" там от 1975 г., като е изиграл повече от 100 роли на сцената и над 40

Билалов на почивка в Родопите с щерка си

Билалов на почивка в Родопите с щерка си

Михаил Билалов се отдаде на заслужен релакс в компанията на по-малката си дъщеря Олга от японската си съпруга. В паузата между моноспектакъла си "Бум-бум" и старта на новия сезон на "Стани богат" актьорът отскочи до Родопите и успя да помести много снимки от планинската си ваканция в социалните мрежи. "Родопите вместо Гърция

Най-четени

Лена не е разваляла годежа!

Лена не е разваляла годежа!

Близки на бившата шефка на кабинета на Кирил Петков са категорични Пръстенът е в нея, с Мирослав се обичат повече от всякога "Лена Бориславова не е разваляла годежа си с Мирослав Иванов! Пръстенът, който той й даде, е в нея и тя не му го е връщала, както се твърди напоследък. Понякога Лена не го носи в зависимост от тоалета, с който е облечена

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

"Фермата 4" беше като спасение за мен, споделя бесарабската българка КОЯ Е ТЯ Лилия Семкова е фолклорна певица и бесарабска българка. Идва у нас през 2015 г., за да участва в "България търси талант" и остава в своята прародина, както я нарича. Участничка във "Фермата 4" и надарена с кристален глас от природата

Майката на изчезналата Биляна в Атина: Запознала се с момче в хотел, а тя не е влюбчива

Майката на изчезналата Биляна в Атина: Запознала се с момче в хотел, а тя не е влюбчива

Биляна Спасова е била в Атина заради медицински проблем За съжаление, последно Биляна Спасова е видяна сама, но не е била психически адекватна. "Странното е, че се е запознала с момче в хотел. Казаха, че е изглеждала щастлива". Това разказва пред Нова тв майката на 32-годишната жена от Русе, която изчезна в Атина

Галя Щърбева със сестрите си след 15 г.

Галя Щърбева със сестрите си след 15 г.

Водещата в Нова телевизия Галя Щърбева се срещна на морето със своите балкански сестри от Гърция и Турция след 15-годишна раздяла. "Видяхме се преди 15 години в Кан. Веднага се сглобихме. Моят прадядо е от гръцките покрайнини, прадядото на Кристина е от Измир, а прадядото на Мутлу е от Силистра. Та затова се свързахме", разказа Галя

Слави се връща на сцената

Слави се връща на сцената

Пускат допълнителни билети за концерта Дългия излиза в "Арена Армеец" да пее със Софи Маринова Слави се връща на сцената с "Ку-ку бенд" за големия концерт на Софи Маринова, който е дни след изборите у нас - на 8 октомври. Това ще се случи на 90%, ако всичко е наред и Трифонов е в добра форма. Хора от екипа споделиха

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Елизабет, съпругата на наръгания швейцарец Удо Ланге, е казала на разследващите кой е убиецът му. Тя е била разпитана снощи пред съдия. Именно тя е посочила като извършител нейният служител в пекарната Борис. Двамата са близки, дори се говори, че имали връзка. Убийството е станало в гаража на дома на семейството в пернишкия комплекс "Делта Хил"

Андреа за операцията от рак: Лъгах, че си правя гърдите и дупето

Андреа за операцията от рак: Лъгах, че си правя гърдите и дупето

Бившият й Кубрат й пожелал успех, без да знае, че минава "през ада" "Лъгах, че съм си правила гърдите и дупето, но ме оперираха от рак. Това, което почитателите ми наричат косми, всъщност е белегът, след като се оперирах с наложителност." Това си призна година по-късно певицата Андреа, която събра сили да признае на всички, че е минала през "ада"

Флорина си купува маратонки

Флорина си купува маратонки

Доскорошната спортна журналистка от БиТиВи и настояща пиарка на ЦСКА Флорина Иванова си купи нови маратонки, видяха спортуващите папараци на "България Днес". Красивата девойка, препасана със секси жълта чанта, посети голям спортен магазин в София, където дълго си избира модел. снимки: "България

Нова смърт! Синът на убития швейцарец край Перник е арестуван

Нова смърт! Синът на убития швейцарец край Перник е арестуван

Случаят с убития швейцарски бизнесмен край Перник става все по-заплетен и шокиращ, тъй като вече е обвързан и с още една смърт. След като разбрал за кончината на баща си, синът на Ланге тръгнал от Швейцария. Вчера обаче е блъснал пешеходец в София, който в последствие е починал. Това е довело до ареста му, съобщи Нова телевизия

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Вероника е футболна фенка и харесва френската звезда Килиан Мбапе. Тя научи, че роденият през 1998 година играч е израснал в парижкото предградие Бонди. Татко му Вилфред, който е треньор по футбол, му давал да спи върху топка вместо върху

Нели Рангелова с тяло мечта на 63 г.

Нели Рангелова с тяло мечта на 63 г.

Певицата Нели Рангелова е в блестяща форма и на 63 години, се вижда от нейни фотоси в нета. Красавицата, която в момента пише книга за живота си и ще я представи през есента, не спира да изненадва почитателите с нова визия. За грима й се грижи професионалистът Бони, с когото певицата често си прави селфита

Кобилкина учи дами да просят пари

Кобилкина учи дами да просят пари

Ученички на сексгуруто Наталия Кобилкина са побъркали наскоро неколцина мъже на елитен варненски плаж, разкри в социалката си младият лекар Емил Стоянов, който летувал с половинката си в курорт край морската столица. Спокойствието му на плажа на няколко пъти било нарушено от млади дами, просещи дребни суми

И Мъск се гаври с "Юнайтед"

И Мъск се гаври с "Юнайтед"

Униженията за "Манчестър Юнайтед" нямат край. Клубът е раздиран от скандали, закотвен е на последно място в класирането без спечелена точка. А за капак всеки е взел отбора за мезе. Поредният, който си позволи да се майтапи с "червените дяволи", бе милиардерът Илон Мъск. Считаният за най-богатия човек на планетата пусна мухата, че ще купува клуба

"Лудогорец" вдига Каули

"Лудогорец" вдига Каули

Звездата на "Лудогорец" Каули Оливейра може да играе срещу "Жалгирис" днес в първия мач от плейофите за влизане в групите на Лига Европа. Двубоят е от 20,45 ч. в Разград. Възстановяването на Оливейра върви доста добре, което му дава големи шансове да се появи на терена във важния мач. Още повече че треньорът Анте Шимунджа не може да разчита на

Агустина се дърпа за второ

Агустина се дърпа за второ

Половинката на Лаутаро Мартинес - Агустина Гандолфо, не е готова да стане майка за втори път. Моделката и нападателят имат дъщеричка на година. "Това е въпросът, който ми задавате най-често. Оставете ме на мира, наскоро пак започнах да спя, но с Нина по средата. Не съм готова", отговори блондинката на въпрос на последовател в инстаграм

Ани Пападопулу на мързелив къмпинг

Ани Пападопулу на мързелив къмпинг

"Да работим, мързелът е страшен", цитира част от строфа на Вазов актрисата Ани Пападопулу, която отмаря на къмпинг на морето. Красавицата е в компанията на семейството си и колегите Валентин Ганев и Стефан Кашев. Всички те се отдават на групово четене и разсъждение на глас по цял ден, смее се лъчезарната Ани в отговор на приятели не им ли омръзва

Легенда критикува швейцарците

Легенда критикува швейцарците

Легендата на швейцарския футбол Кубилай Тюркилмаз засипа с критики "Базел" преди гостуването на ЦСКА в София. Според бившия нападател нито един от играчите на тима не може да уцели вратата, което е причината за малкото отбелязани голове. "Много банално ми прозвучаха думите на треньора Алекс Фрай - коментира Тюркилмаз

Явор Гърдев се радва на Мутафов

Явор Гърдев се радва на Мутафов

"С новопровъзгласения почетен гражданин на Варна съм - честит Михаил Мутафов." С това селфи режисьорът Явор Гърдев поздрави актьора, който на церемония в Летния театър вчера стана почетен гражданин на Варна.75-годишният Мутафов е на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" там от 1975 г., като е изиграл повече от 100 роли на сцената и над 40

Билалов на почивка в Родопите с щерка си

Билалов на почивка в Родопите с щерка си

Михаил Билалов се отдаде на заслужен релакс в компанията на по-малката си дъщеря Олга от японската си съпруга. В паузата между моноспектакъла си "Бум-бум" и старта на новия сезон на "Стани богат" актьорът отскочи до Родопите и успя да помести много снимки от планинската си ваканция в социалните мрежи. "Родопите вместо Гърция

Жегата се завръща от днес, 17 август

Жегата се завръща от днес, 17 август

Днес 17 август ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони на страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали, в планините и ще прегърми. Ще духа слаб в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 31° и

1350 новозаразени с COVID-19, 13 са починали за последното денонощие

1350 новозаразени с COVID-19, 13 са починали за последното денонощие

1350 са новите случаи с коронавирус у нас през изтеклото денонощие, което е с 514 по-малко от предния ден. Направени са 6713 теста (20,11% положителни), показват данните на Единния информационен портал. Починалите за изминалите 24 часа с диагноза Covid-19 са 13. Толкова бяха и в понеделник. Най-много са новите случаи в София - 265

Стоичков за Марадона: Виновен съм, не го отделих от лешоядите около него

Стоичков за Марадона: Виновен съм, не го отделих от лешоядите около него

Носителят на "Златната топка" за 1994 година Христо Стоичков говори за отношенията си с легендарния Диего Марадона, който почина през ноември 2020 година. "Понякога чувствам вина, че не го отделих от тези лешояди, които се въртяха около него. Имахме добри отношения. На моменти си стоя у дома и си мисля

Момичето, ударено от мълния в Приморско, е с опасност за живота

Момичето, ударено от мълния в Приморско, е с опасност за живота

Момичето, ударено от мълния в Приморско, е с опасност за живота. То е интубирано и е настанено в реанимацията в болницата в Бургас. Инцидентът е станал днес около 17 часа. 18-годишното момиче и приятелят ѝ се връщали от плажа към паркирания им автомобил в района на автогарата на Приморско, когато видели, че колата им е ударена от друг автомобил

Спукана негодна гума от 2007 г. причинила катастрофата на "Тракия", при която загина дете

Спукана негодна гума от 2007 г. причинила катастрофата на "Тракия", при която загина дете

Спукана гума е причина за катастрофата на АМ "Тракия", при която загина дете, предаде БНТ, позовавайки се на разследващи. В колата са пътували 8 души от една фамилия. Шофирал е бащата на загиналото дете. Автомобилът е бил със зимни гуми, произведени през 2007 година и абсолютно негодни за употреба. Използването на негодни гуми се оказва честа

Демерджиев за катастрофата на АМ "Тракия": В колата е открит труп на детенце

Демерджиев за катастрофата на АМ "Тракия": В колата е открит труп на детенце

Рашков се оплакал по телефона на служебния вътрешен министър, че полицаи реагирали бавно на сигнал за инцидент с негови съседи "Главният секретар на МВР ми докладва случая точно преди да вляза в студиото - по първоначални данни водачът е загубил контрол на АМ "Тракия" и колата е самокатастрофирала, като се е ударила в мантинелата

Отново тежка катастрофа затвори АМ "Тракия". Може да има загинало дете

Отново тежка катастрофа затвори АМ "Тракия". Може да има загинало дете

"Отново тежък пътен инцидент на АМ Тракия. Информацията, с която разполагаме до момента е, че има жертви, сред които има и дете!" Това написа в профила си във Фейсбук Диана Русинова, главен експерт по пътна безопасност към Европейския център по транспортни политики. Катастрофата е блокирала движението при 264 км на магистралата в посока Бургас

Мика Стоичкова на почивка на езерото Комо в Италия

Мика Стоичкова на почивка на езерото Комо в Италия

Мика Стоичкова замина за Италия, където разпуска на езерото Комо. Голямата дъщеря на Христо Стоичков пусна профила си в инстаграм снимка, на която позира на лодка, на фона на красив пейзаж. Мика вече пази ревностно личния си живот и рядко показва в чия компания обядва, вечеря или се

Запалилият се автобус е 30-годишен

Запалилият се автобус е 30-годишен

Запалилият се автобус, който затвори АМ “Тракия” в понеделник следобед, е близо 30-годишен. Това каза в ефира на “Здравей, България” на Нова телевизия инж. Петко Драгнев, директор на общинската фирма “Бургасбус”. Превозното средство с близо 50 пътници се запали в движение на изхода на Бургас. Благодарение на бързата реакция на шофьора на автобуса

Остава тежко състоянието на пострадалите деца - момчета на 11 и 12 г., от катастрофата със сръбския автобус (Видео)

Остава тежко състоянието на пострадалите деца - момчета на 11 и 12 г., от катастрофата със сръбския автобус (Видео)

Децата все още са в тежко състояние, в момента са в реанимация и екипите на „Пирогов“ провеждат всички необходими реанимационни мероприятия, които засягат тяхното състояние, каза на брифинг пред журналисти изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров. Вчера от болницата в Стара Загора в столичната болница бяха транспортирани двете