Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11920194 www.bgdnes.bg

Шампионът по натурален културизъм Крум Томчев: Бях на косъм от смъртта заради стероиди

Започва да се състезава за Испания, но мечтае да вдигне българското знаме 

"Бях на косъм от смъртта, защото преди 20 години приемах анаболни стероиди. Заради неправилното им вземане и злоупотребата с тях щях да загубя живота си".

Това призна пред "България Днес" Крум Томчев, който само преди по-малко от месец прослави България и стана втори в света по натурален културизъм. С този успех той доказа пред себе си, че няма невъзможни неща, а когато човек има силен дух и воля, може да се изправи пред всяка една трудност.

Реклама

"Призовавам младите да се откажат от химията, защото нямат нужда от нея. Ако млад спортист приема стероиди, може да получи сериозен хормонален дисбаланс, което причинява необратими процеси в тялото. Минах по този път и осъзнах, че това е лесният, а не правилният начин за здраво тяло", емоционално разказва Крум, който е родом от Гоце Делчев, но живее и работи в благоевградското селце Мосомище.

20 години по-късно Томчев е нов човек и изкачва страната ни до второто стъпало в топ 3 на натуралния културизъм. Българинът триумфира с вицешампионска титла на Световното първенство по натурален културизъм в испанския град Валенсия.

"Класирах се втори, защото според съдиите по време на позирането, в което трябва да покажем мускулите по тялото си, се бях справил отлично, но банският ми костюм бил свален под нивото на разрешеното и това намали от точките ми. Въпреки това спечелих много повече, защото разбрах, че съм по-добър от победителя", споделя 40-годишният Крум. Той разкри, че след края на състезанието получил официална покана за Националния отбор по натурален културизъм на Испания.

"Това бе истински парадокс - класирам се втори, а националните треньори избират и канят мен в отбора", с гордост съобщи вицешампионът, който, без да се замисли, приел предложението. По негови думи това, че е българин, не му пречи да се включи в отбора, тъй като в продължение на 10 години живял в Испания.

"Първото ми европейско състезание за Испания е на 3 юли и ще се проведе във Франция. В момента се подготвям и съм много развълнуван", допълни пред вестника Крум. Въпреки това не пропусна да сподели тъгата си, че у нас няма отбор по натурален културизъм и заради това е принуден да се състезава за чужда държава.

"Сега съм двойно по-мотивиран да дам всичко от себе си. Причината е, че ще се състезавам за Испания, но ако спечеля, желанието ми е да вдигна българското знаме в чест на родината ми", с усмивка сподели Томчев. По думите му подготовката за подобно първенство не е никак лесна, а място за компромиси няма.

"Тренирам от 25 години, като за толкова време имам прекъсване само от месец. Причината за това бе, че докато работих в Испания като шофьор преди години, си отрязах малкия пръст. Беше трудова злополука. Просто видях как пада на земята и изпаднах в ужас. Взех го и веднага отидох в болницата, където го зашиха и ми казаха, че имам 2 седмици пробен период, в който трябва да се захване, или ще го ампутират. За щастие всичко мина по план. Днес мога да кажа, че си чувствам пръста на 80%", заключи пред вестника Томчев, който е убеден, че когато човек иска и вярва силно в нещо, то ще се случи.

Реклама
Реклама
Реклама