Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11925413 www.bgdnes.bg

Водата по-скъпа от бирата на Слънчака

Инфлацията удари шопската салата! 

Евтини наркотици заливат Черноморието, водят до психоза и припадъци 

Доли ЛУКАНОВА

Ах, морето - всичко вече струва почти двойно. Инфлацията не пожали дори алкохола. Първият удар от повишаващи се цени се усети още в началото на годината. Януари цифрите на рафта на най-масовите вина и спиртни напитки тръгнаха нагоре със средно 10% заради все по-големите разходи за производство, логистика и продажба. Вторият шамар идва за летовниците. Черноморието ни винаги се е славело с евтин алкохол, но това вече е на път да се промени.

"Едно узо да изпиеш трябва да платиш 9 лв. Това е май-евтиният вариант. Всички цени са много нагоре. В ресторантите и дискотеките стана безумно скъпо", коментира пред "България Днес" Татяна Георгиева, местен жител на един от най-тузарските курорти у нас - Лозенец.

Реклама

На Слънчев брюг кенче с една от най-бюджетните бири, която до миналата година вървеше на цена от 2-3 лева, сега струва 5-6. На плажа напомпаните барманчета сюрпризират курортистите с 12 лева за бутилка минерална вода.

Поскъпване има и за коктейлите и разхладителните фрешове, а простата сметка е, че за минимална поръчка в заведение на юг от Бургас за човек са нужни минимум 40 лева. Вечеря за семейство с две деца излиза минимум 100 кинта без алкохола, и то в неособено хигиенично заведение.

"Цените в хранителните магазини също са скочили много. Хотелите увеличиха нощувките с 15-20%. Повечето се стараят да не оскъпяват прекалено много почивката на хората, но с тези цени на тока и водата това е невъзможно", допълва Татяна.

Цените на север от Бургас са още по-високи. Например една от най-предпочитаните салати у нас - шопската, започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с крутони и шунка достига 35 лева, а спагетите удрят цена от 42 лева.

Инфлацията пожали само наркотиците. Цените им са същите както преди няколко месеца. Никой не смее да вдига, защото клиентите ще се дръпнат, дори да са чужденци, коментират униформени.

Реклама

Особено актуални напоследък са чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи. Те лесно се прекарват през граница, тъй като не са вкарани в списъка със забранени вещества. За да са в крак с модата, дилъри заливат родното Черноморие с билка, която наричат "Украйна". На практика това е канабис, но обработен със синтетика, или още "друсана трева". В нея се слагат всякакви съставки, които дори самите химици не си правят труда да помнят.

"Дозата се пласира на цени от 5 до 10 лв., като я купуват основно тийнейджъри и по-бедни туристи", разказват полицаи.

Райският газ също не е за подценяване. През последните години той стана много предпочитан сред младежите. Почти във всяко заведение обикалят момичета, които зарибяват с опасното вещество. Диазотният оксид, чието приложение по принцип е в медицината, се вдишва и от пълнолетни, и от малолетни и води до еуфоричен ефект за няколко минути. Ако се смеси с алкохол и наркотици, може да доведе до силен световъртеж, гадене и повръщане, затруднено дишане, неврологични проблеми, дефицит на витамин B12 и не на последно място пристрастяване.

Друг вид наркотик, който ударно се продава в момента по морето, е пикото. Морските пласьори наричат метамфетамина "Жица". По дискотеките хит са и таблетките екстази, на които казват бонбони. Евтините удоволствия си имат цена. Голяма част от предлаганата по морето дрога е некачествена и превръща употребилите я туристи в "животни". Според специалисти наркотиците се приготвят в домашни лаборатории по рецепти, с взети от интернет и некачествени подръчни средства и материали. След употребата им е възможно да се стигне до шизофренни прояви и продължителни психози. Един от големите проблеми на курортите по морето е, че туристите не просто употребяват некачествени наркотици, които могат да причинят сериозни щети на мозъка им, но и ги смесват с алкохол менте, след което губят тотална представа за това къде се намират и какво правят.

Дилърите използват тайни пароли

Както в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, така и по морето се ползват кодови думи, за да си поръчаш дрога.

"Какво става в Украйна?" е паролата, която клиентите използват, за да си поръчат доза от най-евтината дрога. Доста от чуждите туристи пък търсели и амфетамини, като при тях кодът е "Афродита", засекли ченгета. Кодовото име се казва на викач на улицата или хостеса в заведение. Стоката е скрита в така наречените "хралупи", които са близо до мястото на пласьора, за да може да се реагира бързо.

Реклама
Реклама
Реклама