Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11925869 www.bgdnes.bg

Делото за "Дупнишката популярна каса" зацикли

Пострадалите са 226 души, вредите са 3,6 млн. лв.

Съпругът на подсъдимата отнема живота си преди 3 г.

Делото, известно като "Дупнишка популярна каса", бе спънато. Аха да тръгне, но отново бе отложено... Този път заради нередовно призоваване и неявяване на част от пострадалите. Това стана ясно от решение на Окръжния съд в Кюстендил. Магистратите отложиха заседанието за септември.

Обвиняема е Ивона Близнакова, чиито съпруг Георги Близнаков се самоуби преди три години (виж карето). Срещу подсъдимата са повдигнати и предявени обвинения за три престъпления. Те са за причинени значителни вреди чрез извършване на банкови сделки, за пране на пари и за укриване на данъци. Престъплението е в особено големи размери и случаят е категоризиран като особено тежък.

Реклама

През 2016 г. "Дупнишка популярна каса" фалира и вложителите загубиха парите си. Някои бяха внасяли суми от по 500-600 лв., но имаше и такива, които изгоряха с по над 150 бона. Те се поблазнили от лихвата, която била между 14 и 18%. Близнаков и жена му сключили 10 договора от 15 януари 2010 г. до 20 януари 2015 г. в Дупница. В качеството си на председател и представляващ КСК "Дупнишка популярна каса" Георги отпуснал на Ивона заем за строеж на жилищна сграда и къща за гости в Сапарева баня в размер на близо 1,5 млн. лева. Двамата избегнали плащане на 135 702 лв. корпоративен данък чрез фалшиви декларации. По делото са разпитани свидетели, иззети веществени доказателства, извършени експертизи.

Въпреки фалита и разследването срещу тях Близнакови се преориентирали и започнали да се занимават с лихварство. През април 2017 г. прокуратурата иззе договори на фирмата им "Феникс СБ" за кредити срещу лихва от 2 лв. на ден, раздавани под логото на кухото дружество "М Кредит". Клиенти се оплакаха от агресивни събирачи на дългове, а от БНБ заявиха, че фирмата не в списъка с лицензираните за кредитна дейност. "Феникс СБ" ЕООД е собственост на сина на Георги Близнаков – Сотир, и жената, с която живее - Миглена Драганова.

Процесът срещу Георги и Ивона Близнакови бе прекратен за пръв път преди три години след самоубийството на Георги Близнаков, който скочи от жилищен блок в Благоевград. Процесът след това тръгна отново, но порочният кръг не спря три години. Делото бе връщано няколко пъти на прокуратурата за отстраняване на пропуски.

С определение от 3 юни м.г. Софийският апелативен съд върна делото на прокурора при Окръжната прокуратура в Кюстендил за отстраняване на нередности в обвинителния акт.

След поредното му внасянето в Окръжен съд - Кюстендил, посочените 226 пострадали бяха призовани на две групи за Разпоредителното заседание по делото на 28 и 29 юни, но тъй като част от тях не се явиха, а друга част бяха нередовно призовани, процесът продължава да буксува.

Според обвинението нанесените имуществени вреди на граждани са в общ размер на 3,7 млн. лева, а невнесените данъци са за около 137 хил. лв. Месеци наред Близнакови привличали вложители с обявена лихва до 16%. Парите си при тях влагали дори и местни магистрати - съдии и прокурори. Има и такива, вложили до 200 000 лева, изкарани от техни близки по гурбет в чужбина. Всички 226 души, конституирани като страна по делото, загубиха парите си.

Реклама

Предвидените наказания за тези престъпления са глоби до 30 хиляди лева, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от свобода до 15 години. Делото ще продължи през септември, когато трябва да бъдат разпитани множество от жертвите. Заседанието ще се гледа два дни подред заради невиждания досега брой свидетели.

Каре: Самоубийството на Георги Близнаков

Фараонът на "Дупнишка популярна каса" се самоубива през септември 2019 г. Собственикът на известната финансова пирамида Георги Близнаков приключва с живота в ранните зори на 23 септември преди 3 г. в Благоевград. 62-годишният мъж скочил от стълбищната площадка на седмия етаж на бл. 37 в жк "Запад" около 6.30 ч. сутринта. Близнаков не живее там и е отишъл на мястото само за да сложи край на живота си. Фараонът трябваше да се яви след няколко дни пред Темида, но реши да сложи край на живота си.

Реклама
Реклама
Реклама