Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11947207 www.bgdnes.bg

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов: Видях как сме "смъкнали гащи" пред Митрофанова

Руснаците у нас заповядват, а едни хора изпълняват 

Кой е той

Калин Сърменов е роден в София на 25 май 1963 г. Той е български актьор, музикант, режисьор, художник и бизнесмен. Завършил е две специалности в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - кинорежисура в класа на Мариана Евстатиева и актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Островски. Един от основателите е на групите "Контрол" и "Чувал чувал", автор е на култови хитове, като "Леле, како" и "Булка". От 2012 година е временно директор на Сатиричния театър. След това на поста е избран проф. Здравко Митков. От 2017 г. отново се завръща като директор на "смешната трупа", какъвто е и досега.

- Г-н Сърменов, често политиците използват думата "задкулисие" в негативен план, а в театъра твърдите, че зад кулисите винаги е най-весело и приятно.

Реклама

- Така е, задкулисието е едната част от представлението, която хората не виждат, за тях е част от магията на театъра. Нямам нищо против използването на тази дума, но когато го казват политици в негативен план, тези хора не са достойни да използват тази дума. Това си мисля.

- Според вас грешка ли беше изгонването на тези 200 руснаци от нашата страна и смятате ли, че така ще скъсаме всякакви дипломатични отношения с Москва?

- От гледна точка на политиката в момента и от гледна точка на тази крайна нестабилност, в която се намираме, смятам, че този ход трябваше да бъде премерен във време и място, за да бъде направен. Дълбоко не защитавам руснаците, които повече от десетилетия вършеят из България и си правят каквото искат, но за това не са виновни те, а ние, че сме го позволили. Интересно е и друго - защо сега се взимат тези мерки, и то от правителство, което е в оставка, това е любопитен нюанс, не мислите ли?

- Дали според Тошко Йорданов премиерът Кирил Петков действа, като се саморазправя с руснаците по този начин?

- Точно така мисля и аз. Освен това, когато главният прокурор Иван Гешев влезе в президентството преди време, за да изгони шпионите, положението беше зле и всички излязоха на протест. А сега това правителство прави същото и вече нещата се разглеждат от положителна гледна точка. Сами разбирате, че това е политически нехигиенично и само ще доведе до вдигане на имиджа на тези хора, до нищо друго. И същите тези хора, които през цялото време обясняваха как те ще борят корупцията и няма да имат нищо общо с останалите партии от статуквото, които бяха в коалиция с БСП, застанаха гордо и обясняват как пак ще управляват България. Това е много тъжно за един народ, който стигна до това положение да нямаме ясни позиции, кауза.

- Как тълкувате думите на Митрофанова, която казва, че ако не се занимавал само с руснаците, Петков щял да остане премиер?

Реклама

- Ето това е наглост. Тези хора от десетилетия са спокойни, че вършат тук каквото си искат и това е територия, на която те заповядват и едни хора изпълняват. Да не забравяме, че по времето на Тодор Живков ние сами молихме да станем република! Не беше желанието на СССР, а нашата БКП, създадена от абсолютни главанаци, отидоха да молят. И слава богу, онези казаха:"Няма да се занимаваме с вас сега", и това не се случи. Нищо странно няма, особено в момента, в който в Русия се е развилнял един човек, който трябва да отиде на лекар, защото е психичноболен. Сега ще ви дам и пример - гледах едно интервю на Митрофанова по телевизията и ми направи впечатление физиономията й, когато я питаха неудобен въпрос. Направо се разтрепери, един вид как въобще си позволявате да ме питате това, представяте ли си докъде сме "смъкнали гащите", образно казано? Така е и БСП, и всичките тези хора през годините. Сега ще е много любопитно да видим българите, които са работили с тези изгонени дипломати, какво ще правят. Защото има бая народ, който е защитавал руснаците и е работил за тях. А пък този алъш-вериш в парламента е не само срамен, но и противозаконен. За съжаление, нашето общество го приема.

- Ивайло Мирчев от "Да, България" каза, че човек от най-високо избираемо място е бил сътрудник на руснаците. Изненадва ли ви това?

- Как ще ме изненадва? Ние виждаме на ежедневна база предатели и народоотстъпници, срамота.

- За народа ни повечето политици са измамници, затова ли не влизат свестни хора в политиката?

- Аз съм убеден в едно - трябва едно общество да си създаде приоритети, ценностна система и на базата на тази система, строго фиксирана, да се изгражда. Ако ние не успеем да направим това, винаги ще бъдем разделени. Ето ви два примера. Елена Поптодорова, помните, че я хванаха да взима крем за лице. Та тази жена трябваше да бъде зачеркната и въобще да не се чува нейното име, а тя най-неочаквано дава интервюта, акъл от телевизиите, превръща се в капацитет. Мая Манолова също. Нали стана ясно, че в Костинбродската афера с бюлетините тя е излъгала. Е, да стана нещо от това? Да я заклейми народът? Не. А дори омбудсман стана.

- Лена Бориславова каза, че се давали по 4000 лева на хора с проруска насоченост с влияние в обществото, вярвате ли?

- Напълно вярвам на това. Ние сме страхотни продажници и това е видно. Ето гледам и последния протест, понеже живея близо до парламента и ги виждам. Хора, които не знаят въобще какво правят на жълтите павета, за едната екскурзийка до София и двете кюфтета в пликче. Какво общество е това?

- Добре, очертайте кой може да е позитивният сценарий за нашата страна и през какви етапи трябва да минем, за да се получи той?

- Единственото нещо, което може да се направи, е да се сложат специалисти, експерти, експертно правителство, но от хора, които са носили отговорност през годините и са доказали, че могат да я носят. Защото първо ние в България не знаем кой е експертът, след като Наско Атанасов стана министър на културата, който е стъпил в театрална зала на 20 и нещо години, по неговите думи. Нали разбирате колко сме далеч от думата експерт? И ако трябва да сме обективни - тази картина не е само в България - едни хора да се слагат на едни места, за да обслужват едни интереси. Но изведнъж това започна да се връща като бумеранг срещу тях. И погледнете - Макрон ли е големият лидер, който не може да се откъсне от "полата на майка си", метафорично го казвам, моите уважения и към новия премиер на Германия, но всички тези хора какви лидери са? Има само един Орбан, който държи фронта, да не говорим за президента на САЩ просто. Но поне са повече образовани, а ние сме пълни цървули и затова слагаме Наско Атанасов. Това е. Такъв ни е животът.

- Расте рейтингът на президента, какво ще кажете за него?

- Това е отдавна замислен план и сега ще наблюдаваме през месеците, които ни предстоят, как все по-често ще започне да се говори за президентска република. Той, който беше издигнат от БСП, изведнъж застана срещу тях, той, който издигна Петков и Василев, застана срещу тях. И какво се оказва - той бил единственият, който милее за България. А ние в момента потъваме в тинята от невъзможности. Докъде ще доведе това? До референдум, ама с машинното гласуване, защото ние сме взели примера от Мадуро, само ние и Мадуро сме с машини. Защо? Защото машините се манипулират лесно преди вота. Ако си спомняте социологическите агенции при последните избори, нито една агенция не позна резултата. Нито една. Разликата между ГЕРБ и ПП беше такава през целия ден, че се държеше от всички агенции около 10%. И последните два часа изведнъж 20% минаха отгоре. Т.е. тогава бяха отворени машините. Така, че с тези Мадурови машини те ще ни направят президентска република. И тогава ние вече спокойно можем да върнем и Митрофанова, и племенниците й, и всичката й рода. (Смее се.)

- Шефът на артистите Христо Мутафчиев говори за протести есента. Ще го подкрепите ли?

- Пръв ще изляза да го подкрепя. Как пък толкова месеци не ни извикаха веднъж да ни попитат от министерството поне какво мислим, да създадем стратегия за запазване на културата в условията, в които се намираме. Не, няма такова нещо. До гуша ми дойде и на мен. Ние изграждаме културни ценности, една държава, ако няма култура, образование и здравеопазване, какъв е смисълът от нея. Всичко това, което правим, то трябва да бъде защитено. И някой да застане с лицето си и да изгради въпросната система за запазване на културното наследство, извинявайте, те намалиха процентите за култура, вместо да ги увеличат! Е, как е възможно, ние толкова години се борим.

- Вие все пак сте театърът с най-добри финансови показатели в България.

- Да, и това ме прави горд с екипа, който много работи. Юли сме на турне, август ще почиваме. Хората много поработиха. За една година направихме 15 премиери. Затова искам да кажа едно голямо благодаря на екипа ни. Една трупа е трупа, когато работи. Тогава няма място за пороци, клюки и интриги.

Реклама
Реклама
Реклама