Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов: Видях как сме "смъкнали гащи" пред Митрофанова

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Калин Сърменов

Калин Сърменов

Руснаците у нас заповядват, а едни хора изпълняват 

Кой е той

Калин Сърменов е роден в София на 25 май 1963 г. Той е български актьор, музикант, режисьор, художник и бизнесмен. Завършил е две специалности в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - кинорежисура в класа на Мариана Евстатиева и актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Островски. Един от основателите е на групите "Контрол" и "Чувал чувал", автор е на култови хитове, като "Леле, како" и "Булка". От 2012 година е временно директор на Сатиричния театър. След това на поста е избран проф. Здравко Митков. От 2017 г. отново се завръща като директор на "смешната трупа", какъвто е и досега.

- Г-н Сърменов, често политиците използват думата "задкулисие" в негативен план, а в театъра твърдите, че зад кулисите винаги е най-весело и приятно.

- Така е, задкулисието е едната част от представлението, която хората не виждат, за тях е част от магията на театъра. Нямам нищо против използването на тази дума, но когато го казват политици в негативен план, тези хора не са достойни да използват тази дума. Това си мисля.

- Според вас грешка ли беше изгонването на тези 200 руснаци от нашата страна и смятате ли, че така ще скъсаме всякакви дипломатични отношения с Москва?

- От гледна точка на политиката в момента и от гледна точка на тази крайна нестабилност, в която се намираме, смятам, че този ход трябваше да бъде премерен във време и място, за да бъде направен. Дълбоко не защитавам руснаците, които повече от десетилетия вършеят из България и си правят каквото искат, но за това не са виновни те, а ние, че сме го позволили. Интересно е и друго - защо сега се взимат тези мерки, и то от правителство, което е в оставка, това е любопитен нюанс, не мислите ли?

- Дали според Тошко Йорданов премиерът Кирил Петков действа, като се саморазправя с руснаците по този начин?

- Точно така мисля и аз. Освен това, когато главният прокурор Иван Гешев влезе в президентството преди време, за да изгони шпионите, положението беше зле и всички излязоха на протест. А сега това правителство прави същото и вече нещата се разглеждат от положителна гледна точка. Сами разбирате, че това е политически нехигиенично и само ще доведе до вдигане на имиджа на тези хора, до нищо друго. И същите тези хора, които през цялото време обясняваха как те ще борят корупцията и няма да имат нищо общо с останалите партии от статуквото, които бяха в коалиция с БСП, застанаха гордо и обясняват как пак ще управляват България. Това е много тъжно за един народ, който стигна до това положение да нямаме ясни позиции, кауза.

- Как тълкувате думите на Митрофанова, която казва, че ако не се занимавал само с руснаците, Петков щял да остане премиер?

- Ето това е наглост. Тези хора от десетилетия са спокойни, че вършат тук каквото си искат и това е територия, на която те заповядват и едни хора изпълняват. Да не забравяме, че по времето на Тодор Живков ние сами молихме да станем република! Не беше желанието на СССР, а нашата БКП, създадена от абсолютни главанаци, отидоха да молят. И слава богу, онези казаха:"Няма да се занимаваме с вас сега", и това не се случи. Нищо странно няма, особено в момента, в който в Русия се е развилнял един човек, който трябва да отиде на лекар, защото е психичноболен. Сега ще ви дам и пример - гледах едно интервю на Митрофанова по телевизията и ми направи впечатление физиономията й, когато я питаха неудобен въпрос. Направо се разтрепери, един вид как въобще си позволявате да ме питате това, представяте ли си докъде сме "смъкнали гащите", образно казано? Така е и БСП, и всичките тези хора през годините. Сега ще е много любопитно да видим българите, които са работили с тези изгонени дипломати, какво ще правят. Защото има бая народ, който е защитавал руснаците и е работил за тях. А пък този алъш-вериш в парламента е не само срамен, но и противозаконен. За съжаление, нашето общество го приема.

- Ивайло Мирчев от "Да, България" каза, че човек от най-високо избираемо място е бил сътрудник на руснаците. Изненадва ли ви това?

- Как ще ме изненадва? Ние виждаме на ежедневна база предатели и народоотстъпници, срамота.

- За народа ни повечето политици са измамници, затова ли не влизат свестни хора в политиката?

- Аз съм убеден в едно - трябва едно общество да си създаде приоритети, ценностна система и на базата на тази система, строго фиксирана, да се изгражда. Ако ние не успеем да направим това, винаги ще бъдем разделени. Ето ви два примера. Елена Поптодорова, помните, че я хванаха да взима крем за лице. Та тази жена трябваше да бъде зачеркната и въобще да не се чува нейното име, а тя най-неочаквано дава интервюта, акъл от телевизиите, превръща се в капацитет. Мая Манолова също. Нали стана ясно, че в Костинбродската афера с бюлетините тя е излъгала. Е, да стана нещо от това? Да я заклейми народът? Не. А дори омбудсман стана.

- Лена Бориславова каза, че се давали по 4000 лева на хора с проруска насоченост с влияние в обществото, вярвате ли?

- Напълно вярвам на това. Ние сме страхотни продажници и това е видно. Ето гледам и последния протест, понеже живея близо до парламента и ги виждам. Хора, които не знаят въобще какво правят на жълтите павета, за едната екскурзийка до София и двете кюфтета в пликче. Какво общество е това?

- Добре, очертайте кой може да е позитивният сценарий за нашата страна и през какви етапи трябва да минем, за да се получи той?

- Единственото нещо, което може да се направи, е да се сложат специалисти, експерти, експертно правителство, но от хора, които са носили отговорност през годините и са доказали, че могат да я носят. Защото първо ние в България не знаем кой е експертът, след като Наско Атанасов стана министър на културата, който е стъпил в театрална зала на 20 и нещо години, по неговите думи. Нали разбирате колко сме далеч от думата експерт? И ако трябва да сме обективни - тази картина не е само в България - едни хора да се слагат на едни места, за да обслужват едни интереси. Но изведнъж това започна да се връща като бумеранг срещу тях. И погледнете - Макрон ли е големият лидер, който не може да се откъсне от "полата на майка си", метафорично го казвам, моите уважения и към новия премиер на Германия, но всички тези хора какви лидери са? Има само един Орбан, който държи фронта, да не говорим за президента на САЩ просто. Но поне са повече образовани, а ние сме пълни цървули и затова слагаме Наско Атанасов. Това е. Такъв ни е животът.

- Расте рейтингът на президента, какво ще кажете за него?

- Това е отдавна замислен план и сега ще наблюдаваме през месеците, които ни предстоят, как все по-често ще започне да се говори за президентска република. Той, който беше издигнат от БСП, изведнъж застана срещу тях, той, който издигна Петков и Василев, застана срещу тях. И какво се оказва - той бил единственият, който милее за България. А ние в момента потъваме в тинята от невъзможности. Докъде ще доведе това? До референдум, ама с машинното гласуване, защото ние сме взели примера от Мадуро, само ние и Мадуро сме с машини. Защо? Защото машините се манипулират лесно преди вота. Ако си спомняте социологическите агенции при последните избори, нито една агенция не позна резултата. Нито една. Разликата между ГЕРБ и ПП беше такава през целия ден, че се държеше от всички агенции около 10%. И последните два часа изведнъж 20% минаха отгоре. Т.е. тогава бяха отворени машините. Така, че с тези Мадурови машини те ще ни направят президентска република. И тогава ние вече спокойно можем да върнем и Митрофанова, и племенниците й, и всичката й рода. (Смее се.)

- Шефът на артистите Христо Мутафчиев говори за протести есента. Ще го подкрепите ли?

- Пръв ще изляза да го подкрепя. Как пък толкова месеци не ни извикаха веднъж да ни попитат от министерството поне какво мислим, да създадем стратегия за запазване на културата в условията, в които се намираме. Не, няма такова нещо. До гуша ми дойде и на мен. Ние изграждаме културни ценности, една държава, ако няма култура, образование и здравеопазване, какъв е смисълът от нея. Всичко това, което правим, то трябва да бъде защитено. И някой да застане с лицето си и да изгради въпросната система за запазване на културното наследство, извинявайте, те намалиха процентите за култура, вместо да ги увеличат! Е, как е възможно, ние толкова години се борим.

- Вие все пак сте театърът с най-добри финансови показатели в България.

- Да, и това ме прави горд с екипа, който много работи. Юли сме на турне, август ще почиваме. Хората много поработиха. За една година направихме 15 премиери. Затова искам да кажа едно голямо благодаря на екипа ни. Една трупа е трупа, когато работи. Тогава няма място за пороци, клюки и интриги.

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

12 деца и двама възрастни ранени при инцидента на “Тракия”, съседите благодарят на хората, които извадили ранените от рейса Шофьорът на сръбския автобус, който се обърна на магистрала “Тракия”, може да лежи в затвора от 1 до 6 г. Той е обвинен, че по непредпазливост е причинил травми на 14-те жертви, 12 от които са деца

Прея се "пръска" от щастие в "Гласът"

Прея се "пръска" от щастие в "Гласът"

"Ще се пръсна от щастие, защото съм новият водещ на дигиталната рубрика "Гласът зад кадър" в "Гласът на България", който почва през септември. Освен това имам и нов клип към песента ми "Цяла нощ". На 50-ото небе си. Вдъхновена съм." Това каза певицата Прея за бъдещите си творчески планове, които се оказва, че са блестящи

Бисер Иванов благодари на Веско Маринов

Бисер Иванов благодари на Веско Маринов

Музикантът, любимец на Лили Иванова - Бисер Иванов, благодари на колегата си Веселин Маринов, след като двамата се видяха преди два дни на морето. "Среща с приятеля, който през 2017 г. промени живота ми изцяло. Рестартира ме и ми даде нов път, благодаря", написа китаристът, любимец на примата на родната естрада

Кмет поздрави Роси Кирилова

Кмет поздрави Роси Кирилова

Любимката на мало и голямо Роси Кирилова получи поздравителен адрес от кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът й го връчи на сцената в Летния театър на концерта "Обич и песен". "За мен това бе незабравима вечер от турнето. Благодаря за признанието по случай моя 40-годишен творчески юбилей", заяви певицата

Най-четени

Лена не е разваляла годежа!

Лена не е разваляла годежа!

Близки на бившата шефка на кабинета на Кирил Петков са категорични Пръстенът е в нея, с Мирослав се обичат повече от всякога "Лена Бориславова не е разваляла годежа си с Мирослав Иванов! Пръстенът, който той й даде, е в нея и тя не му го е връщала, както се твърди напоследък. Понякога Лена не го носи в зависимост от тоалета, с който е облечена

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Тайни на българските музеи: Пие ли се вино от ритон?!

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

"Фермата 4" беше като спасение за мен, споделя бесарабската българка КОЯ Е ТЯ Лилия Семкова е фолклорна певица и бесарабска българка. Идва у нас през 2015 г., за да участва в "България търси талант" и остава в своята прародина, както я нарича. Участничка във "Фермата 4" и надарена с кристален глас от природата

Златка Райкова сензационно: Егото на Благо ни раздели!

Златка Райкова сензационно: Егото на Благо ни раздели!

Мечтая за момиче от Карен, измислили сме му име "Егото на Благо ни раздели, където е то, няма любов." Това обясни като причина за краха на връзката си с Благой Георгиев Златка Райкова. Русото изкушение вчера отговори на въпроси на фенове как се развива новата й връзка и причините, довели до раздялата й с футболния национал

Слави се връща на сцената

Слави се връща на сцената

Пускат допълнителни билети за концерта Дългия излиза в "Арена Армеец" да пее със Софи Маринова Слави се връща на сцената с "Ку-ку бенд" за големия концерт на Софи Маринова, който е дни след изборите у нас - на 8 октомври. Това ще се случи на 90%, ако всичко е наред и Трифонов е в добра форма. Хора от екипа споделиха

Майката на изчезналата Биляна в Атина: Запознала се с момче в хотел, а тя не е влюбчива

Майката на изчезналата Биляна в Атина: Запознала се с момче в хотел, а тя не е влюбчива

Биляна Спасова е била в Атина заради медицински проблем За съжаление, последно Биляна Спасова е видяна сама, но не е била психически адекватна. "Странното е, че се е запознала с момче в хотел. Казаха, че е изглеждала щастлива". Това разказва пред Нова тв майката на 32-годишната жена от Русе, която изчезна в Атина

Галя Щърбева със сестрите си след 15 г.

Галя Щърбева със сестрите си след 15 г.

Водещата в Нова телевизия Галя Щърбева се срещна на морето със своите балкански сестри от Гърция и Турция след 15-годишна раздяла. "Видяхме се преди 15 години в Кан. Веднага се сглобихме. Моят прадядо е от гръцките покрайнини, прадядото на Кристина е от Измир, а прадядото на Мутлу е от Силистра. Та затова се свързахме", разказа Галя

Малкото коте показа голям корем

Малкото коте показа голям корем

Малкото коте Бояна Генова, която футболистът Валери Божинов сваляше с лафа: "Малко коте, секс има ли", ще става майка, стана ясно от снимка, която сама си публикува красавицата. От нея става ясно, че бъдещото бебе вече е на път, а таткото се казва Манол Петров. Фотосесията, която двамата си направиха, впечатли виртуалните им приятели

Златно момиче чака втора дъщеря

Златно момиче чака втора дъщеря

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Флорина си купува маратонки

Флорина си купува маратонки

Доскорошната спортна журналистка от БиТиВи и настояща пиарка на ЦСКА Флорина Иванова си купи нови маратонки, видяха спортуващите папараци на "България Днес". Красивата девойка, препасана със секси жълта чанта, посети голям спортен магазин в София, където дълго си избира модел. снимки: "България

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Янита Янчева е запленена от екзотиката на Зеления континент Австралия. Тя беше любопитна да научи, че там се намира най-дългата ограда в света. Съоръжението се простира на 5614 км и е изградено през 1900 г., за да спира кучетата динго да преминават в плодородната югоизточна част на континента, където пасат овце и говеда

Шакира и Пике ще вдигат самолета

Шакира и Пике ще вдигат самолета

Частният самолет на доскорошната двойка Шакира - Жерар Пике влиза в съдебната битка след раздялата им. Аеропланът, който преди време им струва над 20 млн. долара, сега не е ясно чий е. Певицата и футболистът вече са в съда, където претендират за попечителство върху синовете си. Шакира и Пике обявиха публично, че се разделят през юни тази година

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

12 деца и двама възрастни ранени при инцидента на “Тракия”, съседите благодарят на хората, които извадили ранените от рейса Шофьорът на сръбския автобус, който се обърна на магистрала “Тракия”, може да лежи в затвора от 1 до 6 г. Той е обвинен, че по непредпазливост е причинил травми на 14-те жертви, 12 от които са деца

Прея се "пръска" от щастие в "Гласът"

Прея се "пръска" от щастие в "Гласът"

"Ще се пръсна от щастие, защото съм новият водещ на дигиталната рубрика "Гласът зад кадър" в "Гласът на България", който почва през септември. Освен това имам и нов клип към песента ми "Цяла нощ". На 50-ото небе си. Вдъхновена съм." Това каза певицата Прея за бъдещите си творчески планове, които се оказва, че са блестящи

"Сините" фенове зоват: Ники вън! Искаме Пацо!

"Сините" фенове зоват: Ники вън! Искаме Пацо!

Всички мечтаем този блестящ талант да бъде избор номер 1, казват от "Левски вековен" 17-годишният Пламен Андреев да смени Николай Михайлов под рамката на вратата на "Левски"! За това призоваха привържениците на "сините". Те се надяват старши треньорът Станимир Стоилов да чуе призива им и да закотви Ники на пейката

Бисер Иванов благодари на Веско Маринов

Бисер Иванов благодари на Веско Маринов

Музикантът, любимец на Лили Иванова - Бисер Иванов, благодари на колегата си Веселин Маринов, след като двамата се видяха преди два дни на морето. "Среща с приятеля, който през 2017 г. промени живота ми изцяло. Рестартира ме и ми даде нов път, благодаря", написа китаристът, любимец на примата на родната естрада

Кмет поздрави Роси Кирилова

Кмет поздрави Роси Кирилова

Любимката на мало и голямо Роси Кирилова получи поздравителен адрес от кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът й го връчи на сцената в Летния театър на концерта "Обич и песен". "За мен това бе незабравима вечер от турнето. Благодаря за признанието по случай моя 40-годишен творчески юбилей", заяви певицата

Миро пя на "Съмър фешън уикенд" в Марина Диневи

Миро пя на "Съмър фешън уикенд" в Марина Диневи

Поп звездата Миро пя на бялото парти на "Съмър фешън уикенд" на Марина Диневи яхт порт, което се състоя през уикенда в Свети Влас. Освен него десетки звезди показаха новите си колекции, а над всички блесна отново "рошавата гарда" - Албена

Бони подлуди доматите с мотика

Бони подлуди доматите с мотика

Певицата Бони си намери ново хоби. Фолкизпълнителката отиде на село, за да прекопава градинки. Изпълнителката на "Полудявам ли" научи ценни уроци от стопанката на двора и се справи отлично с новото начинание. Певицата работи толкова усърдно, че дори успя да счупи една мотика. Уморителния ден Бони обеща да приключи с една ракийка и песен на уста

Азис пуска снимки с бебе. Намеква, че е станал баща за втори път?

Азис пуска снимки с бебе. Намеква, че е станал баща за втори път?

Радва се на момченце Фолк звездата Азис от известно време споделя кадри в инстаграм с малко момченце, за което намеква, че сякаш е негово. Още през май той публикува снимка с бебето и написа: "Да станеш баща за втори път на 44 години е благословия! Момче е". Голяма част от феновете му тогава приеха този пост по-скоро като провокация от страна на

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

12 деца и двама възрастни ранени при инцидента на “Тракия”, съседите благодарят на хората, които извадили ранените от рейса Шофьорът на сръбския автобус, който се обърна на магистрала “Тракия”, може да лежи в затвора от 1 до 6 г. Той е обвинен, че по непредпазливост е причинил травми на 14-те жертви, 12 от които са деца

Азис пуска снимки с бебе. Намеква, че е станал баща за втори път?

Азис пуска снимки с бебе. Намеква, че е станал баща за втори път?

Радва се на момченце Фолк звездата Азис от известно време споделя кадри в инстаграм с малко момченце, за което намеква, че сякаш е негово. Още през май той публикува снимка с бебето и написа: "Да станеш баща за втори път на 44 години е благословия! Момче е". Голяма част от феновете му тогава приеха този пост по-скоро като провокация от страна на

Гори пътнически автобус край Бургас, затварят АМ "Тракия" в двете посоки

Гори пътнически автобус край Бургас, затварят АМ "Тракия" в двете посоки

В рейса имало 50 пътници, не са пострадали Започнаха да пропускат коли в посока София, но само в лявата лента Пътнически автобус с 50 души в него се е запалил край Бургас, по пътя за бургаския квартал Ветрен, срещу популярен  магазин за играчки, дрехи и сувенири. Към момента няма данни за пострадали хора

Иван Демерджиев: Човешка грешка е основната версия за катастрофата на АМ "Тракия" (Видео)

Иван Демерджиев: Човешка грешка е основната версия за катастрофата на АМ "Тракия" (Видео)

Човешка грешка е основната версия за катастрофата с автобуса до Стара Загора, каз авътрешният министър Иван Демерджиев при откриването на нов център за административно обслужване на гражданите в София, което приема заявления за издаване на лични карти, паспорти и документи с възможност за заявление за прием онлайн на гише

МВР и прокуратурата в Перник с подробности за убийството на Удо Ланге (На живо)

МВР и прокуратурата в Перник с подробности за убийството на Удо Ланге (На живо)

МВР и Окръжната прокуратура в Перник разкриват подробности за разследването на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге.  Припомняме, че тялото на бизнесмена бе открито от съпругата му в петък вечер, в дома им, който се намира в комплекса "Делта хил" край село Кладница. Първоначално не бяха открити следи от насилие, а по-късно стана ясно

Днес е Голяма Богородица!

Днес е Голяма Богородица!

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Елизабет, съпругата на наръгания швейцарец Удо Ланге, е казала на разследващите кой е убиецът му. Тя е била разпитана снощи пред съдия. Именно тя е посочила като извършител нейният служител в пекарната Борис. Двамата са близки, дори се говори, че имали връзка. Убийството е станало в гаража на дома на семейството в пернишкия комплекс "Делта Хил"

Служител, с когото жената на швейцареца била близка, обвинен за смъртта му

Служител, с когото жената на швейцареца била близка, обвинен за смъртта му

Служител във фирмата на съпругата на швейцареца Удо Ланге - Елизабет, е обвиненият за убийството на мъжа. Той се казва Борис, на 57 години е, и според запознати двамата са били особено близки, намекват и за връзка. Жената не е задържана, тя е само свидетел. Борис е бил арестуван вчера. Тази сутрин е обвинен

Министър Меджидиев: 2 деца от катастрофата са в по-тежко състояние, местим ги в "Пирогов"

Министър Меджидиев: 2 деца от катастрофата са в по-тежко състояние, местим ги в "Пирогов"

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев каза по БНТ, че едно от пострадалите деца е контактно, адекватно, в пълно съзнание, и ще се наложат оперативни интервенции, затова то се подготвя към 9 ч с екип да пътува за София за детската хирургия. Другото дете е с травматичен шок и травма на горния крайник, в малко по-тежко състояние

57-годишен мъж арестуван за убийството на бизнесмена Удо Ланге

57-годишен мъж арестуван за убийството на бизнесмена Удо Ланге

57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, съобщават от Окръжната прокуратура в Перник.  Ланге беше открит мъртъв в комплекс "Делта хил" в Кладница на 11 август.  В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение