Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12111536 www.bgdnes.bg

Проф. Рангел Гюров, сеизмолог: Луната предизвиква земетресения

Бомбите в Украйна носят киселинни дъждове и градушки 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Рангел Гюров е завършил Минно-геоложкия университет в София. Специализира приложна математика и механика на скалите. Преподава в МГУ, Медицинската академия и Университета на Луанда, Ангола. Той е доайен на департамент "Природни науки" в Нов български университет. Автор на над 55 научни изявления, написал е в съавторство над 10 учебника, 4 монографии и известни публикации в разнообразни списания.

Доли ЛУКАНОВА

- Проф. Гюров, миналата седмица бяха регистрирани три земетресения около Дупница и Бобов дол, нормално ли е това?

Реклама

- Не е нетипично. Много често се появяват такива трусове и в Рила, и в Пирин. По това време имаше пълнолуние. Тогава се нареждат Земята, Луната и Слънцето на една линия. Влиянието на Луната върху Земята се увеличава. Това е причината по време на пълнолуние и новолуние да стават по-голям брой земетресения.

- Да очакваме ли още подобни трусове?

- Няма никакви данни, че нещо се активизира в България. По-скоро би се появила по-висока възможност за земетресения през септември. Тогава е есенното равноденствие. Много е вероятно между 13 и 23 да има трусове. По това време Слънцето пресича екватора. Силите, които въздействат върху земната кора, са по-мощни и има по-голяма вероятност от сеизмологична активност. Най-вероятно е те да се случат в Япония, Перу, Гърция, Турция.

- А в България?

- Разбира се, България не прави изключение. Но за момента няма данни за безпокойство. Беше възможно да се направи една система за ранно предупреждение, но така или иначе това не се случи.

- Как може да се определи от по-рано дали ще има земетресение?

- Една съвременна система се състои от датчици, които могат да регистрират предварително вълни, които се появяват, преди разрушителните вълни. През това време системата може да реагира и да даде предупреждение. Колкото и да е кратко това време, има неща, които могат да бъдат предпазени - да се изключи електричество, да се спрат влакове, метро, газоподаване и т.н. Има такава система, разработена в Америка. В Румъния също се опитват да я прилагат.

- Защо у нас няма такава система?

- Нов български университет трябваше да разработи част от системата, другата част трябваше да бъде разработена от БАН. От академията на науките се отказаха. Може би прецениха, че нямат сили. Така проектът се провали.

Реклама

- Кога е било последното силно земетресение в София?

- През 2008 година, 4 по скалата на Рихтер. Епицентърът беше край Студентски град и близо до Панчарево. Не беше много дълбоко, а колкото по-плитко е, толкова по-голямо влияние има върху хората и постройките. Горе-долу по същото време се взриви един склад с боеприпаси в Челопечене. От взривовете се изпочупиха стъклата на сградите в източната част на София, гърмяха едни дълбочинни бомби. Тогава Бойко Борисов, който по това време беше кмет на столицата, каза че земетресенията, които станаха август и септември, са причинени от бомбите, които се взривиха. Някой учени погледнаха снизходително на това негово изказване, но пред мен Борисов сподели нещо много оригинално. Каза: "Те ми се смеят, че съм казал такова нещо, обаче, ако видите една жена, която копае с мотика влажна почва, около нея всичко се тресе". Вероятността земетресенията да са били заради тези взривове не е малка, защото във водонаситени почви сеизмологичните вълни се разпространяват много силно, като удар.

- Има ли земетресения, които са предизвикани от човека нарочно?

- Съветският съюз навремето не бяха в добри отношения с Китай. Направиха една система от платформи, които вибрират, и по този начин предизвикват земетръсни вълни. Понеже вълните се разпространяват във всяка посока и вибрират с една и съща честота, руснаците сложиха от тяхната страна други платформи, които заглушават тези сигнали. На практика те можеха да насочат сеизмологични вълни, накъдето си поискат. По времето на Горбачов системата беше продадена на американците.

- Възможно ли е бомбите, които падат в Украйна, да предизвикат сеизмологични вълни?

- Тези бомби нямат никакво влияние за сеизмологичната активност. Това, което ще стане със сигурност, е есента да се излеят киселинни дъждове. Въздухът и почвите са замърсени, защото в Украйна всичко гори. Може да се появят и градушки. Такива облаци стигат до Европа без никакъв проблем и могат да се изсипят къде ли не. Зависи от въздушните течения. Ние не сме чак толкова далече, особено като се има предвид Черно море, където се завихрят разни въздушни течения, като нищо може да ни попари и нас.

- Сещате ли се за други подобни случаи?

- Когато американците направиха бомбардировките с уран в бившата Югославия, имаше влияние и у нас - върху зеленчуци, плодове. Имаше включително мутации върху животни. Аз лично съм разговарял с овчари, които са ми показвали агне с две глави. Имаше и данни за увеличаване на раковите заболявания.

- Колко земетресения разлюляват България на година?

- Стотици. Разбира се, не всички са силни, има и доста слаби измежду тях. Регистрират се от БАН. Те имат много добра система и всеки може да влезе в интернет и да провери къде, какво, що става. В световен мащаб на година горе-долу става едно много силно земетресение. Като казвам силно, имам предвид над 7 по скалата на Рихтер и други 20, които са по-ниски, но отново достатъчно силни. Преди няколко години имаше в Гърция, над 6 по скалата на Рихтер. Веднага на другия ден удари и в Турция, близо до Истанбул. Едни силни земетресения при съседите биха закачили и нас, както стана през 1977 г. във Вранча.

- Устойчиви ли са сградите у нас на трусове?

- В София панелките са здрави, може да скърцат, но са сигурни. Новите блокове са проектирани съгласно стандартите, но там има едно "но". Често се правят магазинчета в гаражите, преустройват се стени, понижава се сеизмичната устойчивост, което не е много добре, но все пак би трябвало да са здрави.

- Когато има по-силно земетресение, как да действаме, за да се предпазим максимално?

- Има наблюдения, че когато започва да се усеща земетресението, обикновено силата му нараства до 40 секунди, след това започва да намалява. Ако човек усеща, че започва земетресение и смята, че живее на подходящ етаж, е добре да напусне сградата колкото се може по-бързо. При трус трябва да стоим далече от прозореца, тежките предмети да бъдат сложени на по-ниски места, да няма запалителни течности. Има едно много важно нещо, което винаги препоръчвах на студентите. Земетресение може да се случи по всяко време на денонощието, затова в семейството трябва да има една договореност между членовете къде да се чакат след трус.

Реклама
Реклама
Реклама