Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12158861 www.bgdnes.bg

Гуру Шри Шри Рави Шанкар: Човекът е енергия!

След смъртта тя не може да бъде унищожена и остава

Кой е той

Шри Шри Рави Шанкар е хуманитарен деец, духовен учител и посланик на мира. Неговата визия за общество, освободено от стрес и насилие, обединява милиони хора по света чрез социални проекти и курсове на "Изкуството да живееш". Гуруто беше за четвърти път в България като част от световната си обиколка.

- Гуру Шанкар, в днешното объркано време към кои ценности трябва да се придържа човек?

Реклама

- Първо е интегритетът! След това широкият поглед. Трябва да поставяте страната си, хората около вас на първо място. И след това себе си. Ако хората не мислят само за себе си, светът ще бъде в съвсем различно положение. Ако мислим за другия човек, ще живеем в по-добро място. Много е важно да намалим агресията. Тя е прекалено много. За най-малкото нещо хората губят търпението си. Днес всеки много лесно се ядосва. Хората взимат решения, когато са гневни, и след това съжаляват за тях. Няма как да вземете правилно решение, когато сте ядосани. Първо трябва да се успокоите. Тогава нещата изглеждат по съвсем друг начин. Друго нещо са депресията и тъгата. Трябва да погледнем живота си в по-широк спектър. Ние само се притесняваме за бъдещето и се ядосваме за миналото. Оставете и двете и живейте в настоящия момент. Начинът, по който се постига това, е медитацията. Тогава ще станеш фонтан от радост. И ако ти си щастлив, всеки ще иска да бъде с теб. Ако си прекалено сериозен и депресиран, кой ще иска да говори с теб? Никой! Тогава ставаш още по-самотен. Всеки трябва да има пространство на даване! На радост, на комфорт на другите. Това ще направи голямата промяна в света.

- Какво е медитацията?

- Медитацията е пълна почивка. Пълно отпускане за двайсет или трийсет минути. Вие се отпускате по-дълбоко и от най-дълбокия сън. Не се прави за възстановяване на тялото, а на ума. Това е процес, при който разрешавате на вашето съзнание да се успокои, отпусне и да релаксира напълно.

- Защо медитацията е толкова важна?

- На първо място, защото ни дава повече енергия. На второ, медитацията ни помага да изострим ума си, да го направим по-остър и възприемчив. Да се успокоим, което, както казах, е много важно. Има много начини за провеждане на медитация. За щастие, нещата вече стават много по-лесно. Ние имаме много приложения за медитация, които можете да ползвате. Включително на български език. Хората трябва просто да си свалят нашето приложение и да следват това, което им казва водещият медитацията. Един от най-простите начини е да следите дъха си. Това е много добро начало. Има много процеси, методи и стъпки, по които да се прави медитация. Както казах вече, може да ползвате някои от нашите приложения или филмчета в канала ютуб, където има много варианти на водене на медитация. Те ще ви свършат добра работа.

- Не е ли опасно да се доверяваме на записи и видеа на медитация в мрежата?

- Не, ако знаете кой ги прави. Наистина в интернет има много и всякакви неща и понякога е въпрос на късмет да попаднете на правилния запис. Затова препоръчвам нашите видеа и приложения. С тях няма проблем. Там е обяснено съвсем просто стъпка по стъпка какво точно трябва да се прави.

- Имаме ли нужда от гуру като вас, за да правим медитация, или можем да я правим и сами?

Реклама

- Не, нямате нужда от гуру. Това, от което имате нужда, е някой, който да ви обясни какво да правите. Като във водените медитации, за които ви говорих. Така е с всяко ново нещо. Ако тренирате футбол например, ще имате нужда от някой, който да ви покаже как да ритате топката, нали така? Същото е и при медитацията. За щастие, с този бум в развитието на технологиите всички обяснения и наставления, които ви трябват, може да получите онлайн.

- Как човек може да си намери гуру?

- О, не се тревожете за това! Просто правете медитацията си с мъдрост. Мъдростта е истинският гуру, който ще ви води напред.

- Ако все пак реша да си намеря гуру, какво трябва да направя? Да отида в Индия или да остана в България и да го търся тук?

- Не, не, не! Няма никаква нужда да тичате в Индия да си търсите гуру! Нещата се случват от само себе си. Има една стара мъдрост, която гласи, че когато ученикът е готов, учителят сам се появява. Така че просто бъдете спокойни, продължавайте да медитирате и всичко ще се подреди.

- В йога освен медитация има и физически упражнения - асани. Как трябва да ги правим?

- Асаните не са просто аеробика. Те трябва да се изпълняват едновременно с дишането и с осъзнатост. Когато вдигате ръката си, напълно осъзнавате, че вдигате ръката си. На всеки сантиметър сте осъзнати. Чувстваш ръката и я вдигаш. При гимнастиката просто вдигаш ръка. Няма осъзнатост. При йога тялото, дишането и умът са обединени, те работят заедно. Това е като забавен каданс, като танц. Едната позиция води към другата. Когато правите асани, не мислете за нищо повече. Трябва да се чувствате стабилно и комфортно. В началото е трудно, но след това тялото свиква. На старта да направиш усилие, а след това да оставиш усилието. Тогава безкрайността изгрява в твоята осъзнатост и тя се разширява.

- Какво става, когато човек умре?

- О, това е много философски въпрос. Ще ни трябва много време, за да успеем да говорим по тази тема. Нека просто кажем, че нещата не приключват със смъртта. След това се случват други неща. Всеки човек е направен от енергия. Неговият ум всъщност е енергия. И след смъртта, не може да бъда унищожена. Тя остава.

- Какво е Бог?

- Бог е любов!

- А какво е любов?

- Любовта е всичко, което ни заобикаля. Любовта е природата. Природата на нашето съзнание. Когато няма стрес и нещата се възприемат по верния начин, нашето съзнание излиза от своите граници и започва да възприема и чувства нещата по истинския начин. Това е любовта.

- Как все пак да оцелеем в тези трудни времена?

- Не трябва да се отчайвате! Всяка криза и хаос води до нещо добро. Трябва да имаме надежда и да вярваме в това. Бих казал - трябва да използвате тази възможност да станете по-самостоятелни и да продължите напред. Нашите доброволци са тук, нашите учители са тук. Те работят ден и нощ, за да помагат на хората да си върнат обратно усмивките. Правят каквото могат, за да подобрят нещата. Така че свържете се с някои от нашите учители и ще откриете един съвсем друг свят.

Реклама
Реклама
Реклама