Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12182222 www.bgdnes.bg

Бивш лейтенант на Митьо Очите заплашван с убийство

Рязък обрат в показанията на доверен на Димитър Желязков

42-годишният бургазлия Георги Джендов бе нападнат с тейзър от Георги Дългия в морската градина

Известният кримигерой и екслейтенант на Митьо Очите - Георги Джендов, рязко смени показанията си за екшъна в Морската градина, при който бе нападнат с тейзър от някогашния си съкилийник Георги Недялков-Дългия в края на април миналата година.

Реклама

В първоначалния разпит пред органите на реда Джендов заявил, че спорът възникнал след груби квалификации на расова основа.

"Каза ми циганин, мръсен циганин, друго не ми каза. Аз го попитах какво става, но той си замина, без да обясни", това е разказал пред разследващите 42-годишният бургазлия. Вследствие на мелето Джендов получил две порезни рани в областта на главата и едно охлузване между тях.

Интересното е, че известно време след кървавата сцена Джендов получи страхова невроза. Това стана ясно на разпоредителното заседание, на което 42-годишният бургазлия, който е със спортно телосложение и солидна фигура, представи съдебномедицинска експертиза. Тя показва, че Джендов е със страхово разстройство след заплахите на опонента му Георги Дългия.

На съдебно заседание преди дни довереният авер на Митьо Очите вече твърди друго. Екшънът завършил не само с рани от мачете и наранявания от електрошока, използван срещу Джендов от Дългия, но и със заплахи за убийство. Дългия казал на бившия лейтенант на Желязков, че ще го очисти.

Впоследствие единственият свидетел на спречкването между двамата мъже изведнъж не си спомня какво точно се е случило. През март свидетелят на драмата, който също обича да поддържа тялото и духа си в младежки стил, заяви пред съдийския състав, че нищо не бил видял и посочи, че не си спомня дали изобщо Дългия е човекът, който е нападал Джендов в Морската градина.

Реклама

Страховитият екшън се разиграва на 29 април м.г., когато Джендов и Дългия се срещнали случайно в района на Северния плаж в Бургас рано сутринта. По това време атлетът Джендов провеждал сутрешния си обичаен джогинг. Според първоначалните твърдения на единствения свидетел, също култова личност от кримисредите, Дългия извадил електрошоков пистолет тейзър, с който атакувал от упор жертвата си. После агресорът започнал да го налага по главата с дръжката на нож, тип късо мачете.

Всъщност Джендов и Георги Дългия са познати фигури от ъндърграунда. Имената им нашумяха най-вече с масовото сбиване в созополската дискотека "Бикини" (виж карето).

Припомняме още, че Георги Джендов е знаково име, той е сочен за ръководител на група за специални поръчки и е с изтърпяна присъда като част от групата за наркоразпространение на Димитър Желязков - Митьо Очите. В началото на 2008 г. Джендов подписва споразумение с прокуратурата и получава 3 години и 6 месеца и макар че според държавното обвинение, че е ръководител на група за специални поръчки, реално Джендов не изкарва дори една година зад решетките.

Авера на Очите е сред първите от бандата, които излизат на свобода. Бургазлията е пуснат през ноември 2008 г., като мотивите на съда за това са, че към излежаването на времето в затвора са прибавени месеците в ареста, докато тече разследването по делото и предходни арести.

Джендов има още прегрешения. Той се забърква в сериозни неприятности в началото на септември 2004 г. Тогава бургазлията е закопчан заедно с още 3 човека. Според ОД на МВР групата атакувала полицай, отзовал се на сигнал за побой в дискотека в сунгурларското село Порой.

 Мелето в "Бикини" не стига до съд

На 23 юли 2017 г. десетина въоръжени мъже нахлуха в бар "Бикини" в Созопол и пред очите на десетки посетители пребиха четирима от служителите, нападнаха и управителя Христо Бардуков - секретар на Комисията за младежта и спорта в общината и бивш репортер от "Господари на ефира".

Екшънът се разиграл към три часа след полунощ. По това време заведението било пълно с посетители. Управителят Бардуков е заявил, че атаката е непровокирана.

Наказателният отряд е ръководен от Георги Джендов, Димитър Харалампиев - Рочата и Янчо, които са сочени за близки на Митьо Очите. Джендов е сочен за лейтанант - ръководител на група за специални поръчки. Рочата се свързва с наркоразпространението в Бургас, той има и няколко други подобни прояви, свързани с побой.

Според очевидци мъжете нахлули в заведението, въоръжени с мачете и електрошокове. Недоволството им било провокирано от това, че не били допуснати в заведението. Още с влизането си те се скарали с охраната, защото не искали да плащат вход и да бъдат претърсвани за оръжие. Една част от нападателите стояли вън и гледали за полиция, докато останалите започнали да трошат наред в бара.

С викове: "Чуваш ли какво ти казвам, лягай на колене, лягай на колене", биячите от созополския чалга бар "Бикини" респектирали охраната на заведението, докато нанасяли удари. Тогава пострадаха 35-годишен мъж от Благоевград, 36-годишен мъж от Созопол, 18-годишен младеж от Бургас и 20-годишен от Плевен.

Джендов и част от неговите хора прекараха известно време в ареста, но впоследствие бяха пуснати и оневинени. До процес така и не се стига.

Реклама
Реклама
Реклама