Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12189329 www.bgdnes.bg

Политическата екзотика у нас - от Гълъб до Тарзан и Ебазер

Устремени към властта с уникални имена

Венцислав Куткудейски свил язовир, Цезар и Тромфей се борят за Борован

"Человек за едното красно име живей." Тази знаменита фраза на Рачко Пръдлето в "Под игото" може и да е позабравена в последните години, но изпълва със съдържание политическия небосклон през новото хилядолетие. И в буквален, и в преносен смисъл.

Свежо доказателство за това е новият служебен премиер Гълъб Донев. Името му означава "да е мил като гълъб". Символ на мира и независимостта, Гълъб празнува имен ден навръх 22 септември.

Реклама

Колкото и рядко срещано да е името на министър-председателя в служебния кабинет, то не би могло да прескочи популярността на кандидата за кмет на село Малък Поровец Ебазер Ебазер.

За няколко дни претендентът на ГЕРБ с екзотично име и визия наводни фейсбук и преля към електронните медии под заглавия "Абсолютният ми фаворит". И така безплатно доби непостижима дори за кандидатите с най-дебели портфейли популярност. Екстравагантното име всъщност е съвсем обичайно мюсюлманско и означава "победител".

Ебазер Ебазер съвсем не бе единствената атракция сред имената на кандидатите за кметове и общински съветници през 2011 г. Интересен сблъсък предложи врачанската община Борован. Там за кметския пост Цезар излезе на битка срещу Тромфей. Това не е някаква предизборна словесна заигравка, а самата истина. ГЕРБ в Борован издигна доктор Цезар Пенчев, а "Атака" участва с учителя Тромфей Петров.

Националистите имаха какво да дадат и в Алтимир. Там те играха за кмет с Тарзан Илиев. Хората на Волен Сидеров особено се гордяха, че претендентът им е от ромски произход и така опровергават антициганския си имидж.

Съименникът на човека амфибия Ихтиандър Георгиев бе кандидат за столичен съветник от името на партия "Солидарност". Обединеният блок на труда допринесе за именната палитра с Болярка Борисова-Цифудина. А "Партия за спасение на отечеството" влезе в играта за София със Светия Тужаров. Кандидат за съветник от ГЕРБ в столицата тогава беше и д-р Глинка Комитов.

Реклама

Сред най-екзотичните имена, участвали в листите за управляващи на местно или национално ниво, беше от АБВ и бивш агент на Държавна сигурност Венизел Чунгрушанов, който кандидатства за депутат във Видин. А сред най-простонародните имена бе това на Гинче Караминова - учителка по пиано в читалище "Виделина", възпитаничка на счетоводен техникум и народен лечител.

Легендарен е и кметът на община Медковец Венцислав Куткудейски, който вече осми мандат управлява населеното място. След като по-голямата част от живота си прекарва на кметското кресло, се наложи политикът да се подписва три пъти седмично в полицията заради продажба на малък язовир с прилежащата му земя.

Оказва се, че земята е продадена на Румен Мъгленски, съдружник на дъщерята на кмета. След това я купува съпругата на Куткудейски. Имотът с водоема е продаден от общината благодарение на неверен документ, подправен от кмета, сочи обвинението. Куткудейски признал вина в споразумение с прокуратурата срещу по-леко наказание.

Реклама
Реклама
Реклама