Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12196279 www.bgdnes.bg

За разстрела на бай Миле осъдени няма

Преди 18 години на този ден ВИС изпрати Милчо Бонев

Наемници, преоблечени като ченгета, извършват екзекуцията, ликвидират шестима в ресторант "Славия"

На този ден преди 18 години СИК погреба един от основателите си, а именно Милчо Бонев - Бай Миле. Тарторът бе ликвидиран заедно с петима кримиавери от наемници, преоблечени като ченгета, в ресторант-градина "Славия" на 30 юли 2004 г. в столицата.

Реклама

В кървавата престрелка шестима души са убити на място в любимия на Бай Миле ресторант на ул. "Коломан" №1 в столицата. Двама са очистени пред входа на заведението, останалите - вътре в градината.

Всичко е станало буквално за секунди, маскираните нападатели с бронежителтки с надпис "Полиция" са спрели пред ресторанта с две коли и веднага със слизането си са започнали да стрелят, като убили двама от гардовете, стоящи до мерцедеса на Бай Миле.

След това влезли в заведението с викове "Легни на пода, полиция!". Мъжете вътре се подчинили и били разстреляни, без да окажат съпротива.

Двама от охранителите са само ранени. Това са Емил Илиев Стоилов, на 33 години, и Александър Методиев Ананиев, на 44. Те са единствените оцелели при престрелката. Бонев и охраната му пристигнали в заведението малко преди стрелбата, дори не са имали време да поръчат нещо.

Първоначалната версия, по която работят от полицията, е, че става въпрос за преразпределяне на наркопазара у нас.

Бай Миле е бил неспокоен и е очаквал нападение срещу себе си или срещу неговия съдружник и приятел Младен Михалев-Маджо.

Реклама

През последните три седмици преди стрелбата част от персонала на заведението е бил подменен, като новите хора са били подбирани от лице на име Бисер Бонев.

В миналото 43-годишният Милчо Бонев беше съдружник в "Интергруп и партнерс" ООДД заедно с Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Дмитрий Минев-Руснака, боса на "Славия" Венцислав Стефанов. Бонев беше и в управителния съвет на ФК "Славия". По неофициална информация имуществото на Бай Миле се оценяваше приживе на 10 милиона долара. Един от основните му бизнеси е хотелиерство в Боровец.

Преди да бъде убит, срещу Бонев бе извършен бомбен атентат пред дома му в столичния квартал "Изток", но дистанционно взривеният експлозив рани тежко двамата му охранители и изпочупи стъклата на няколко жилищни кооперации, без да нарани Бай Миле.

Колите с убийците са записани от камера на ул. "Коломан" 6, която е предадена още същия ден на полицията от фирма "Бартимекс холдинг". По-късно се оказва, че и двата автомобила са откраднати. Единият - субару, е открит ден след това в покрайнините на София опожарен.

Часове след убийството полицай вижда на ул. "Костенец" близо до ТЕЦ "Земляне" спрял черния нисан. Изглежда му подозрителен. На другия ден свидетелят пак го вижда на същото място, оглежда го и забелязва, че няма регистрационни номера. Тогава се обажда на полицията.

Дни след касапницата - на 5 август, нисанът е заснет в експеримент от същата камера на същото място и по времето, когато е извършено убийството. Изводът на експертите е, че колите на убийците и нисанът са идентични по външни признаци и характеристики.

В нисана са намерени синя полицейска лампа, преработен сигнално-газов пистолет с патрон в цевта, бронежилетка и пластмасова бутилка от 1,5 л с бензин. С него участниците в покушението са смятали да запалят автомобила, за да прикрият следите си, но нещо ги е подплашило и те го зарязали.

По бутилката са открити отпечатъци и ДНК следи от Анатоли Мънков. Тази експертиза всъщност се превръща в най-важното доказателство на разследващите. По следите от бутилката те стигат до Мънков, започват да го подслушват, проследяват всичките му телефонни контакти преди и след убийството и така стигат до останалите 3-ма подсъдими. Всъщност наказателната бригада е била най-вероятно от 8 души, но други заподозрени така и не са намерени.

Задържаните за убийството на Бай Миле всъщност са четирима - Стилиян Георгиев-Мишока, Анатолий Мънков-Плъха, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. При претърсване на жилище, обитавано от Стилиян Георгиев, е открита гилза. Според експерти тя е от куршум, изстрелян с картечен пистолет на убийците. За задържаните Стефанов и Мравката се смяташе, че доказателствата са слаби и оневиняването им не бе изненада. Градският и апелативният съд оправдаха и Плъха и Мишока.

Последно през 2015 година, 11 години след разстрела, е оправдан Плъха - Анатоли Мънков. Година по-рано са оправдани и останалите заподозрени- Тихомир Дочев, Стилиян Георгиев и Георги Стефанов. Така 6 убийства останаха завинаги ненаказани. Казано просто - доказателствата са събрани некачествено и съдът не ги признава.

 Земунския клан

Сърбите твърдяха, че Бай Миле е основен доставчик на дрога в западната ни съседка. Говореше се, че снабдява с хероин Земунския клан. В момента Земунският клан продължава дейността си и тартoрът на организацията Жарко Момчилович продължава да е в неизвестност.

Реклама
Реклама
Реклама