Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12242419 www.bgdnes.bg

Житен кръг се появи на стадион

Правят го хора, а не извънземни 

Мистерията в Горна Липница е разбулена, акцията е срещу изгарянето на боклуци в завод 

Мистериозен житен кръг се появи във великотърновското село Горна Липница.

Интересната фигура представлява компас във формата на звезда и е разположен в центъра на терена на местния стадион "Републиканец".

Реклама

Първоначално житният кръг предизвиква множество въпроси сред жителите на Горна Липница, но постепенно мистерия е разбулена. Оказва се, че фигурата не е направена от извънземни, както често се предполага за житните кръгове по света, а от хора. И по-точно от деца на възраст от 12 до 18 години.

"В тревата на площ от 6400 квадратни метра е изобразен символът Роза на ветровете. Подобен е на известните по цял свят житни кръгове, които се наричат също агрофигури, защото са направени върху растителни култури, пясък, сняг или лед. Стадионът се намира до местната рекичка Ялия, около чиито брегове са живели част от древното тракийско племе кробизи. В хералдиката Роза на ветровете се нарича символът на компаса във вид на стилизирана звезда. Той е векторна диаграма, която в метеорологията и климатологията характеризира режима на вятъра в дадено място по многогодишни наблюдения и изследвания. Розата на ветровете освен въздушните течения и посоката на вятъра може да сочи и честотата на ветровете по определен признак - ден, месец, година, както и силата на вятъра, продължителността на вятъра", разказват от арт резиденция "Старото училище", където деца показват различните си таланти под ръководството на твореца Пламен Петров.

Акцията по изобразяването на житния кръг има за цел да привлече вниманието на хората към изграждането в близост на завод за производство на каменна вата, който ще си осигурява енергия от изгарянето на над 1100 тона битови отпадъци на ден.

"Това означава над 420 000 тона отпадъци на година да пристигат от цялата страна и ще бъдат изгаряни на територията на Община Павликени, а пораженията ще са в радиус от 50-60 км. Горна Липница е само на 18 км по въздух от тази екологична бомба и какво ще стане после с тази Роза на ветровете в Централна Северна България? Ще бъде тотално променена, ще настъпят промени в климата, въздухът ще бъде отровен, водите и почвите. Ще бъдат унищожени розите, цветята и храстите, с които Павликенският край се гордее и слави като производител на световно ниво", недоволстват създателите на огромната фигура.

Версии 

Реклама

Дяволско творение или болест 

До ден-днешен не съществува окончателно обяснение за житните кръгове. През 20-те години на XX век д-р Терънс Мейдън се опитва да обясни загадката на тези кръгове като резултат от атмосферен феномен, вследствие на вихър или малко торнадо. Но те биха оставили ясна диря по пътя, по който минават, а не сложни фигури само на определени места.

През XVII век в Холандия и Англия има свидетелства за житни кръгове, наречени "дяволът жътвар". Феноменът, датиран от 22 август 1678 г., е съхранен и описан в брой на английски вестник като дело на дявола.

Съществуват твърдения, че житните кръгове, или по-точно някои от тях, не могат да са човешко дело и са направени от извънземни.

Според много скептици кръговете са човешко дело. Други смятат, че това е някаква болест по житата, но тази хипотеза бързо губи твърда основа, след като се появяват множество сложни образувания.

Реклама
Реклама
Реклама