Борецът Едмонд Назарян: Не можех да вдигна чаша преди година

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Борецът Едмонд Назарян: Не можех да вдигна чаша преди година

Баща ми е като малко дете на състезание

Кой е той

Едмонд Назарян е най-голямата млада надежда на българската борба. След месец ще участва на световното първенство в Белград. Европейският шампион за 2020-а разкри в специално интервю пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" тежи ли определението "синът на Армен Назарян" и защо не иска баща му да е до него на тренировки.

- Едмонд, как се чувствате след силния сезон до момента с европейска титла при юношите и второ място при мъжете?

- Тази година е силна за мен. Добре се чувствам психически и емоционално. Получават ми се нещата. Ще се старая да поддържам тази форма. Ще има моменти на спад, но всичко се преодолява. Затова са трудните моменти, за да дойде след тях победата.

- Кога осъзнахте, че не може само да се печели? В началото при кадетите нямахте затруднения с противниците.

- Когато побеждаваш, добиваш самочувствие. Мислиш, че винаги ще си победител. В живота се оказва, че не е така. Има и загуби, които те учат. Така за по-важните и сериозни състезания си по-мобилизиран, по-стегнат. Губиш, мислиш вътре в себе си "Защо стана? Всичко правя, какво се обърка?". Това са моменти, в които трябва да мислиш, да тренираш и обсъждаш с треньора. Да разговаряш с хората близо до теб и борбата, за да видиш къде са ти слабите места и къде силните. Да тренираш здраво и да преодоляваш тези моменти и накрая да вземеш златния или желания медал.

- Помните ли първото ви разочарование в борбата?

- Беше на Младежките олимпийски игри в Аржентина. Много исках да взема злато още при малките на 16-17 години. За мен това беше много престижно състезание. Олимпиада си е, но при младежите. Направих много добри битки на европейското, стигнах до финала и спечелих. Само шампионът взимаше квота, а минах през трудни противници. Много исках да взема златото и на олимпиадата, защото там имаше малко участници. От всеки континент по един. Въобще не мислех за загуба, бях уверен, че златото ще е мое. Отидох и за съжаление, не се получи. Станах трети, пак взех медал, но не бях удовлетворен от състезанието.

- Коя беше най-голямата промяна, която предприехте тогава?

- Промяната е в мисленето. Още разсъждавах по детски. Явно това ми е била грешката. Тръгвах напред, но нямах тактика, мислене като голям. Сгреших, прибързах в ситуациите, а това е лошо. Човек трябва да знае къде да включва скорост и къде да спира малко. Ако трябва, даваш една крачка назад и две напред. Тази олимпиада ме научи на това.

- Вашият момент дойде през 2020-а, когато шокирахте всички с титлата на европейското първенство за мъже още като тийнейджър.

- И за мен беше необяснимо как се получи това. Просто тренирах с мъжете, два лагера направих с тях. Нямах нито състезания, нито опит. За републиканско се готвех за мъжете, защото на 18 вече имаш право да участваш. Пуснах се и станах първи с трудни битки. Имаше силна конкуренция. Сложиха ме в състава за европейското в Рим. Направих още един лагер, чувствах се добре на тренировките. Нямаше очаквания, че от първия път ще стана шампион. Отидох да свикна да се боря с мъжете, защото не е шега работа. Може да се удариш и контузиш за цял живот. Вътре в себе си знаех, че мога да победя. Имам всички качества за този спорт. След първите две борби в третата се изправих срещу много опитен азербайджанец. Той беше на 27, а аз на 18. Имаше световни и европейски титли. Като излязох срещу него, не знам какво направих! Надвих го и във финала вече още един опитен борец беше срещу мен - руснакът. Излязох, дадох всичко и го победих!

- Колко време ви трябваше да повярвате, че сте постигнали това?

- Трудно беше. Всички се чудеха как го направих. Явно много съм го искал. Да се докажа, че мога да победя такива съперници. От малък още хващам мъжете. Те са по-яки, по-силни физически, но аз пак отивам и се боря.

- С този успех идва и отговорността. Как ви се отразяват високите очаквания?

- Труден момент е, защото очакванията на хората те задължават. Всеки идва и ти говори, но не знае през какво минавам аз. През колко трудности и колко голяма е конкуренцията в борбата. Изобщо не е лесно, колкото си мислят хората. Знаят, че съм станал шампион, значи мога пак да го повторя. Но във всеки отделен период, човек се чувства по различен начин. Не може винаги да си топ, докато не се изградиш като борец. Още съм млад и раста.

- Миналата година беше много тежка за вас. Имахте няколко контузии, като тази на гръбнака е била изключително опасна. Как се появи травмата?

- Бях на лагер с мъжете. Още раста в, защото съм още юноша - трета последна година. Бях по-лек, но се борех с мъжете. Повече правех щанги и явно тези тежки тренировки ми се отразиха. Имах дискова херния на врата. Цялата ми ръка беше зле. Не можех да вдигам чашка. Един месец не можех да спя през нощта. Травмата е най-гадното нещо. Много те връща назад, защото не можеш да правиш това, което знаеш, че можеш. Болките са нетърпими. Трябва да правиш рехабилитация и да чакаш да мине.

- Това ли беше най-тежкият ви момент в борбата и какви мисли ви минаваха?

- Имах мисли дори, че може да ми прекрати кариерата. Много хора минават през това. Някои закъсват и не могат да продължат. Много съм благодарен на Господ и на близките ми, които бяха до мен и ми помогнаха да изляза от тази тежка ситуация. Сега съм здрав и това е най-важното. След като се възстанових от травмата, участвах на световното. Там се сборих нелошо, но съдийски грешки станаха с иранския противник. Загубих и си дадох почивка без тренировки. Отидох на море. Психически и емоционално да почина. Започнах тренировки с моя треньор Емил Иванов за новия сезон. От септември до световното сме на скорост, за да се представя добре. Да продължим и до по-големите върхове - олимпийските.

- В момента имате аркада.

- Да, получих я на тренировка. Бях в Полша на лагер и случайно един швед, без да иска, се обърна и с лакът ми разцепи клепача. Малко се наду, имаше инфекция. Направиха ми лека операция и вече минава. Ще съм готов за следващия лагер.

- Помните ли първото си влизане в залата по борба?

- Първия път ме заведе баща ми, но аз си играех. Гледах как мъжете тренират, не го слушах. Нямах интерес към борбата. След като той ме остави, сам реших да дойда в залата с автобуса да гледам мъжете. Хареса ми много. Имаше едно момченце, което тренирашс баща си. Беше добър и с него се борехме. След време започнах да участвам на състезания, взех медали. Първият ми е бронзов. Емил Иванов се захвана с нас и продължихме, докато се развием на това ниво.

- Защо не започнахте да тренирате с баща ви?

- Моят треньор от малък е с мен. Баща ми беше състезател. След това стана треньор на националния отбор. Нямаше време да се занимава с мен, но винаги е бил до мен на състезания. Помагаше ми. С треньора ми повече време сме били заедно и повече разбира моя стил на борба. С него винаги се чувствам добре, а баща ми е малко емоционален. Много иска да му повторя успехите и това влияе. Затова ми помага на състезанията, но тренировките съм с треньора.

- Случвало ли ви се е да успокоявате някой път баща си?

- Това е невъзможно (смее се). Да го успокоиш, когато е вече в тръпка, е много трудно. Вика, скача, става като малко дете на състезание. Не може да удържи тази енергия, винаги е бил такъв. На тренировките с тези нерви няма как. Трябва да си спокоен там, а треньорът ми е такъв.

- Вашият кръстник Гриша Ганчев също ви дава съвети. Кой е най-ценният от тях?

- Винаги ме хвали. Казва: "Ти си умно момче, да се бориш по умния начин". Много е опитен в живота, виждал е много неща. Опитвам се да бъда максимално мобилизиран на състезанията, да водя умна борба.

- Завършили сте специално руско училище с отличие. Защо избрахте да следвате в Икономическия университет, а не НСА?

- Записах Икономическия, но се прехвърлих. Сега се записах право в Нов български университет. Борбата е до време, след това човек трябва да има друга мотивация в живота. Избрах да се развивам и мислено. Всичко става, а човек трябва да може да взима решения във важни моменти. Ученето винаги е добро. Имам време между тренировките. След втората в стаята няма какво да правиш. Тогава четеш и учиш.

Сашо Диков викал за Симона от "Фермата"

Сашо Диков викал за Симона от "Фермата"

Сашо Диков бил върл фен на Симона, разкри в ефир дъщеря му Петя Дикова, и то пред самата участничка във "Фермата". Баща й не отлепял очи от риалитито и викал за Симона, каза още щерката на известния телевизионер. Майка й Аня Пенчева също стискала палци на красивото момиче, но Петя била наясно с разликите в мъжкото и женското одобрение

Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация

Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация

Не съм готов да убивам, казва популярният Walkie в прощално видео Популярният руски рапър Иван Петунин сложи край на живота си, след като получи повиквателна за частичната мобилизация и бе изправен пред перспективата да отиде на фронта в Украйна. "Петунин, който пише песни и се изявява под псевдонима Walkie е скочил в петък от 11-ия етаж на

Йоско Сърчаджиев се завръща на сцената

Йоско Сърчаджиев се завръща на сцената

Йосиф Сърчаджиев е в трескава подготовка за нов спектакъл, довери в интервю актьорът легенда. Всъщност постановката ще бъде римейк на неговото дебютно представление навремето в Ловешкия театър "Слуга на двама господари". Бащата на Алекс Сърчаджиева обаче се опасява, че младите поколения актьори няма да разберат посланията на класиката на Карло

Най-малко са гласувалите във Враца, най-много в Борован

Най-малко са гласувалите във Враца, най-много в Борован

Във Врачанска област избирателната активност към 12 ч. е 12 на сто от регистрираните гласоподавател, съобщиха от РИК. По избирателни списъци, право на глас на вота за народни представители днес имат 152 901 жители на областта, уточниха от комисията. Най-активно се гласува в община Борован, където имащите право на глас 4 466 души

Най-четени

Диана Габровска е първата българска порнозвезда

Диана Габровска е първата българска порнозвезда

- Голата кандидат-кметица от Момин проход пише история  - Дебютният й филм +18 е лесбосцена, излиза навръх изборите в неделя Диана Габровска е първата официална порнозвезда в България! Голата кандидат-кметица от Момин проход, чиито разпространени голи снимки преди местния вот през октомври 2019-а бламираха явяването й на изборите и предизвикаха

Фризьорът на звездите Милен Драганов:  Прибрах се в България с 2 лева и станах коафьор на годината

Фризьорът на звездите Милен Драганов: Прибрах се в България с 2 лева и станах коафьор на годината

Миски, плеймейтки и бизнес дами са ми клиентки, видял съм 2 и 200  КОЙ Е ТОЙ Милен Драганов е роден в София преди 27 години. След като завършва гимназия, работи като продавач консултант с минимална заплата. Преди по-малко от 4 години заминава за Лондон, където не може да си намери работа. Заради коронавируса се връща в България и завършва с

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Той е задържан Димитър Любенов, убил французин на пътя, е бил засичан да кара с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и 40 км/ ч над ограничението в града. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха на брифинг  Десислава Петрова и Христо Кръстев, зам.- градски прокурори на София, наблюдаващият прокурор Събина Христова

Щерката на Гала с нов дом

Щерката на Гала с нов дом

В нов дом заживя щерката на Гала. Дъщерята на водещата Мари се премести в тузарски апартамент заедно с гаджето си. Жилището е в затворен комплекс в един от най-скъпите квартали на София, в покрайнините на града. Мари е гадже със сина най-добрата приятелка на майка й Джуджи. Младежите са заедно от няколко години

Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

История на любовта между българина и колата му и как нито една партия преди изборите не се интересува от войната на пътя Две са причините най-добрият, прекрасен, работлив, безалкохолен и върл противник на дрогата (според жена му и приятеля му) Димитър Любенов да убие с поршето си французина Лорен Пети на околовръстното с кокаин и 1

Лили спира концертите

Лили спира концертите

Идва краят на уникалната й кариера Примата се отказвала от активната си певческа изява, твърдят хора от най-близкото й обкръжение Лили Иванова спира с концертните си изяви, научи "България Днес" от нейни близки. Въпреки че последният й концерт на 4 декември в столичната зала "Арена Армеец" не бе замислен, нито анонсиран като "прощален"

Замерят Емануела с презервативи

Замерят Емануела с презервативи

Фолкпевицата прекъсва участие, за да изрита кондомите от сцената  Фолкпевицата Емануела е замеряна с презервативи по време на нейно участие. Това става ясно от видео, което се разпространява в социалните мрежи. Чалга дивата този път не пее в нощно заведение, а на площад в непосочено населено място, когато изведнъж прекратява изявата си

Чудото от Батак - оцелелите икони

Чудото от Батак - оцелелите икони

В опожарената църква "Св. Неделя" Може да са били скрити в тайници, но пак си е Боже дело Чудо, каквото само истински вярващите могат да оценят, представя историческият музей в Батак, а повод е излязлата тези дни книга "Колекция християнско изкуство" на проф. Иванка Гергова. Става въпрос за няколко икони

Силвия Петкова нагъва шоколад

Силвия Петкова нагъва шоколад

Актрисата с най-многото луничка от БГ сцената Силвия Петкова хапва шоколад на тумбак заедно с колежката си Мона Гочева. Младите дами облизват пръсти и въздишат по заоблената форма и наситен вкус на какаовото изкушение. Дали така участвалата в "Пътят на честта" Петкова дави мъката си по победителя от тазгодишния "Сървайвър" и татко на сина й

Потопи и градушки в София и страната (Снимки, видео)

Потопи и градушки в София и страната (Снимки, видео)

Силна гръмотевична буря, съпроводена с градушка, удари Софийска област преди минути. Тъмни облаци изпълниха небето, преди стихията да връхлети столицата и околията. Чуваха се и силни гръмотевици. За минути редица столични улици и булеварди се превърнаха в пълноводни реки. Градушката, която се изсипа над столицата, бе с размер на лешник

Най-коментирани

Калин Сърменов вдигна заплатите

Калин Сърменов вдигна заплатите

Калин Сърменов е вдигнал с 20% заплатите на актьорите в Сатиричния театър, в който е директор, стана ясно от пост на Александра Сърчаджиева в нета. "Много е хубаво да работиш на място, където трудът ти е ценен. Много е хубаво, когато виждаш усилията на директора на този прекрасен театър. В тази държава не се обръща внимание на изкуството

Сезонът за Билал Бари приключи

Сезонът за Билал Бари приключи

Футболистът на "Левски" Билал Бари няма да може да играе между шест и десет месеца, призна треньорът Станимир Стоилов. "Сините" гостуват днес на "Берое", но Мъри не знае как би изглеждал отборът му. "Имахме голям брой отсъстващи, които бяха с националните отбори. След пауза винаги съм под леко напрежение как ще стартираме. 15 дни са много

Сашо Диков викал за Симона от "Фермата"

Сашо Диков викал за Симона от "Фермата"

Сашо Диков бил върл фен на Симона, разкри в ефир дъщеря му Петя Дикова, и то пред самата участничка във "Фермата". Баща й не отлепял очи от риалитито и викал за Симона, каза още щерката на известния телевизионер. Майка й Аня Пенчева също стискала палци на красивото момиче, но Петя била наясно с разликите в мъжкото и женското одобрение

Джордж Клуни и съпругата му Амал отпразнуваха осмата годишнина от сватбата си

Джордж Клуни и съпругата му Амал отпразнуваха осмата годишнина от сватбата си

Джордж Клуни и съпругата му Амал отпразнуват осмата годишнина от сватбата си в Ню Йорк. Двамата попаднали под обективите на медииите и дадоха съвместно интервю за CBS и говориха за срещи, брак и деца - двойката отглежда 5-годишните близнаци Ела и Александър. Преди да срещне Амал, Клуни е бил заклет ерген и дори си дал обет никога да не се жени

Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация

Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация

Не съм готов да убивам, казва популярният Walkie в прощално видео Популярният руски рапър Иван Петунин сложи край на живота си, след като получи повиквателна за частичната мобилизация и бе изправен пред перспективата да отиде на фронта в Украйна. "Петунин, който пише песни и се изявява под псевдонима Walkie е скочил в петък от 11-ия етаж на

Йоско Сърчаджиев се завръща на сцената

Йоско Сърчаджиев се завръща на сцената

Йосиф Сърчаджиев е в трескава подготовка за нов спектакъл, довери в интервю актьорът легенда. Всъщност постановката ще бъде римейк на неговото дебютно представление навремето в Ловешкия театър "Слуга на двама господари". Бащата на Алекс Сърчаджиева обаче се опасява, че младите поколения актьори няма да разберат посланията на класиката на Карло

Най-малко са гласувалите във Враца, най-много в Борован

Най-малко са гласувалите във Враца, най-много в Борован

Във Врачанска област избирателната активност към 12 ч. е 12 на сто от регистрираните гласоподавател, съобщиха от РИК. По избирателни списъци, право на глас на вота за народни представители днес имат 152 901 жители на областта, уточниха от комисията. Най-активно се гласува в община Борован, където имащите право на глас 4 466 души

Шарани кълват в Карловско

Шарани кълват в Карловско

Река Стряма завря от американски пъстърви след наводненията Риболовът в Карловския регион върви доста успешно близо месец след опустошителните наводнения там. Въпреки че река Стряма и притоците предизвикаха истински потоп, сега ситуацията се нормализира, а рибарите имат богат улов. Най-добре се отплаща близкият язовир "Домлян"

2-годишни пуми заживяха на морето

2-годишни пуми заживяха на морето

Зоопаркът в Бургас посрещна рядък вид хищници. Две 2-годишни северноамерикански пуми са пристигнали от Словакия. Животните са от различни родители, което е важно за бъдещо потомство. Зоопаркът търси хора, които да осиновят пумите и да поемат разходите им за

Алекс Сърчаджиева ще води ново предаване по Би Ти Ви

Алекс Сърчаджиева ще води ново предаване по Би Ти Ви

Актрисата Александра Сърчаджиева ще води ново токшоу по Би Ти Ви. Предаването се казва "Животът по действителен случай“, което ще започне от 8 октомври. Идеята на предването е да се покажат човешките истории на обикновени хора и популярни личности.  Ще има рубрика "Моето ново АЗ“, в което   пластичният хирург д-р Джак Антонио ще променя външния

Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация

Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация

Не съм готов да убивам, казва популярният Walkie в прощално видео Популярният руски рапър Иван Петунин сложи край на живота си, след като получи повиквателна за частичната мобилизация и бе изправен пред перспективата да отиде на фронта в Украйна. "Петунин, който пише песни и се изявява под псевдонима Walkie е скочил в петък от 11-ия етаж на

50 Cent прави концерт във филмов център в София

50 Cent прави концерт във филмов център в София

Рапърът 50 Cent ще гостува на "Ню Бояна" на 9 октомври. Той ще се включи в Fashion Forge In Rome, като с това се поставя началото на новия сезон на образователната и практическа програма за обучение на кадри и осигуряване на заетост в сферата на кино индустрията Film Forge. Предстоящият концерт ще бъде впечатляваща комбинация от аудио-визуални

298 са новите потвърдени случаи на COVID-19, няма починали

298 са новите потвърдени случаи на COVID-19, няма починали

298 са новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. За последните 24 часа са направени 1 676 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 5,6%. Активните случаи към момента са 10 063. Няма починали пациенти с потвърдена COVID инфекция за последното денонощие

Нов шампион на Sofia Open, контузия отказа Синер

Нов шампион на Sofia Open, контузия отказа Синер

Open ще има нов шампион. Носителят на титлата на Sofia Open за последните 2 години Яник Синер се отказа заради контузия в полуфинала срещу Холгер Руне (Дан). Италианският тенисист изкълчи глезен при 2:3 в третия сет и след лекарска помощ реши да продължи, но при 7:5, 4:6, 2:5 прецени, че няма смисъл да рискува по-сериозна травма и приключи мача

Наистина ли млякото, хляба и пастата са толкова вредни

Наистина ли млякото, хляба и пастата са толкова вредни

Това, което чуваме за здравословното хранене, се променя доста често: първо най-големият бич беше мазнината, после се оказа, че не е точно така. После се чудехме дали отслабването е свързано с намаляване на калориите, или с ограничаването на въглехидратите. Да видим какво казват последните изследвания за продуктите

Путин обяви Херсонска и Запорожка област за независими от Украйна

Путин обяви Херсонска и Запорожка област за независими от Украйна

Руският президент Владимир Путин е подписал указите за признаване на независимостта на украинските Запорожка и Херсонска области. Указите влизат в сила веднага и в тях се отбелязва, че президентът е взел решението в съответствие с принципите и нормите на международното право и като е отчел волеизявлението на хората на допитванията

Вижте коя е новата жена до Брад Пит

Вижте коя е новата жена до Брад Пит

Брад Пит и Емили Ратайковски излизат заедно. Това съобщи източник пред сп. "People".  Той казва, че 58-годишният актьор и 31-годишният модел "прекарват много време заедно". Въпреки това те добавят, че "приятелите не са сигурни дали това е сериозно" и двамата "не изглежда да се "срещат" официално". По-рано този месец Ратайковски подаде молба за

Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

История на любовта между българина и колата му и как нито една партия преди изборите не се интересува от войната на пътя Две са причините най-добрият, прекрасен, работлив, безалкохолен и върл противник на дрогата (според жена му и приятеля му) Димитър Любенов да убие с поршето си французина Лорен Пети на околовръстното с кокаин и 1

Няма да играем със Северна Македония в пресявките за Евро 2024 (Виж урните)

Няма да играем със Северна Македония в пресявките за Евро 2024 (Виж урните)

В квалификациите за Евро 2024 националите ни няма да играят със Северна Македония, защото двата отбора ще попаднат в една и съща урна за жребия, който ще се тегли на 9 октомври във Франкфурт. В него ще участват 53 национални отбори. Германия има гарантирано място на първенството като домакин, а Русия търпи наказание и няма право на участие

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба

МВР готви промени в закона заради пияни и дрогирани  МВР готви законодателни промени заради зачестилите случаи на пияни и дрогирани шофьори. Това обяви в ефира на „Здравей, България" зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. „Полагаме всички усилия, за да намалим войната на пътя. Нужни са драконовски мерки