Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12298649 www.bgdnes.bg

"Синята" легенда Христо Йовов пред "България Днес" Молим се реката да се върне!

Сбъдват ли се предсказанията на Ванга? 

Искрецка мистериозно изчезна вдън земя, Своге изправено пред невиждана суша 

"Всички се молим реката да се върне. А за да се случи това, единствено природата има силата да ни помогне. За съжаление, ние сме безсилни срещу нея и можем само да чакаме."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" бившият футболист на "Левски" Христо Йовов-Бижутера по повод бедственото положение в община Своге.

В понеделник бе установено, че река Искрецка в с. Искрец буквално е изчезнала вдън земя. Пресъхнали са и двата най-големи извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за околията. При денонощен обичаен дебит на реката от 130 литра в секунда в момента той е около 30 литра в секунда.

"Местните разказват, че преди много години се е случило същото нещо. Реката изведнъж изчезнала, а няколко дни след това се появила сама. До ден днешен никой няма логично обяснение как е възможно това", разказва Йовов, който е роден и живее в балканското градче Своге. По думите му местните все още не са изпаднали в паника, тъй като често се случвало в цялата община да няма вода за ден или два.

"Малко или много хората са подготвени психически за това да няма питейна вода в някои райони. Причината е, че живеем в зона, в която има доста проблеми с ВиК мрежата", разкри "синята" легенда. Според него, ако реката не се върне до няколко дни, със сигурност ще настане хаос.

"Притеснява ме това, че безводието води до различни зарази и инфекции. Надявам се да не се стига до по-сериозни проблеми. Добрата новина е, че бързо се сформира кризисен щаб и за населените места в общината са осигурени водоноски с питейна вода. Освен това се предвижда и изграждане на аварийни сондажи, които да възстановят нормалното водоподаване", заключи пред вестника Йовов.

Местните си припомнят, че преди десетилетия Ванга е предсказала, че реките у нас ще пресъхнат и заради греховете ни ще трябва да се борим с невиждана суша. Затова и хората се кръстят да не става въпрос за подобно предсказание, а за временна аномалия в природата.

Реклама
Реклама
Реклама