Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12362898 www.bgdnes.bg

3-метрово икономично WC казанче изобрети пенсионер

Без аналог в света! 

Бай Георги Ампера атакува Гинес с икономичен уред 

Доли ЛУКАНОВА

3-метрово икономично казанче изобрети пенсиониран учител. Според Георги Димитров от ямболското село Дражево човечеството тепърва ще има проблем с водните ресурси и трябва да преосмисли тяхното пилеене. Това е причината да създаде нещо уникално, което по думите му няма аналог в света. Внушителното казанче е най-високото познато някога в тоалетната история.

"Не може да си представите каква ударна сила има, когато водата падне от три метра височина", споделя развълнувано пред "България Днес" бай Георги, с прякор Ампера.

Реклама

Изобретението му не впечатлява само с размерите си, но се слави и с това, че е много икономично.

"Концепцията на моите казанчета е да се намалят разходите на питейна вода. Изобретението ми няма нищо общо с масовите казанчета, които се правят. Моите заемат много малко място. Има 3-метрови, но има и по-малки. Използвам рециклирани материали, водният стълб е голям, изпуска толкова вода, колкото е нужно. По малка нужда пуска по литър и половина вода, а по голяма нужда до пет. Стандартните казанчета пускат по дванадесет литра", обяснява Димитров.

Всички детайли по изобретението му са направени лично от него. Ампера е превърнал двора на къщата си в същинска водна лаборатория, където изпробва идеите си. Сред най-интересните компоненти на тоалетното казанче е тялото му, което всъщност е дълга китайска ваза. Така съоръжението хем има естетически вид, хем събира двойно по-малко вода.

Бай Георги е преподавал 40 години в Техническия колеж в Ямбол. От над 10 години е пенсионер и твори на воля. В двора си е подредил нещо като изложба с различни видове икономични казанчета. Те могат да бъдат с различни шарки и височини.

"За всеки вкус има по нещо. Това, което гарантирам, освен икономията е, че никога няма течове. Моите казанчета нямат нужда от резервни части", хвали се пенсионерът.

Последната му разработка е за вградена структура. Димитров вече е регистрирал изобретението си в Патентното ведомство. Най-голямата мечта на пенсионера е да успее да впише 3-метровото си изобретение в книгата за "Рекордите на Гинес".

Реклама
Реклама
Реклама