Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12402930 www.bgdnes.bg

Райски газ дишат в клубове край морето

Напук на забраната

В дискотеки продължават да продават популярното забавление 

Райски газ продължава да се продава в дискотеките по морето. Това става ясно от видеа, които самите нощни заведения си публикуват в социалните мрежи.

На кадри от дискотека в Созопол се вижда как млади момчета държат жълти балони и дишат от тях. Забавлението с райски газ продължава да е едно от най-популярните у нас, въпреки че държавата предприе мерки срещу опасната мода.

Реклама

В края на юли т.г. парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места и търговците използват възможността да го пласират по улиците в курорта. А дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна. Промените в закона забраниха още продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

Цената по морето варира от 10 до 20 лева за един балон, които обикновено се дават на ръка и за плащането не се издава касова бележка, научи "България Днес".

Наскоро публикувахме снимки как балони с райски газ се продават свободно по улиците в Слънчев бряг. Там по закон проблем няма, тъй като е на открито, но остава задължителното условие купувачи да са само лица над 18 години.

Диазотният оксид се използва от години в медицината - за анестезия, но дори там се използва смесен с кислород, а не в чист вид. Той предизвиква еуфория. Ако е концентриран обаче, може да предизвика здравословни проблеми, особено ако се употребява от деца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама