Христо е най-страшният сериен убиец

Приятел
Автор: Кристиан ИВАНОВ и Георги ИВАНОВ

Ботьо Ботев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Ботьо Ботев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Случаите на топкриминалиста Ботьо Ботев

Историята на психопата от 17-ия ден се публикува за първи път

Затрива шест жени в София и околностите, ръга ги с нож и ги дави

Кой е най-страшният сериен убиец в България и как той е заловен и осъден на смърт. С тази история, която се публикува за първи път, легендарният криминалист Ботьо Ботев повдига завесата зад някои от най-зловещите и заплетени случаи, с които се сблъсква в дългогодишната си работа в МВР.

Психопат, който се гаври с жени и ги убива по особено мъчителен начин, вдига накрак милицията в края на 70-те години. Денонощен изтощителен труд е положен, за да бъде извергът арестуван и наказан.

Гледката не е за хора със слаби нерви. Жертвата, млада жена, е убита по особено жесток начин след изнасилване и 28 удара с нож в кървава вакханалия през есента на 1979 г. Милицията в София е вдигната накрак. На местопрестъплението отива и криминалистът Ботьо Ботев, който от този ден нататък ще диша във врата на убиеца до деня на неговото залавяне. Научно-техническият отдел намира отпечатък от предполагаемия извършител. Въпреки че следата е обявена за негодна като категорично доказателство, тя е запазена предвид особено тежкото престъпление, което засяга.

Съдебномедицинските експертизи показват, че жертвата, името на която е Цветанка, е била болна от сифилис. Факт, който дава насока на разследването. Установено е, че убитата е имала сексуални контакти с много мъже, част от които милицията успява да установи и разпита. "Имаше някои любопитни моменти по време на това разследване, които сега, толкова години по-късно, предизвикват в мен дори усмивка - разказва пред екипа на "България Днес" топкриминалистът Ботьо Ботев. - Бяхме събрали мъже, имали, макар и мимолетни, връзки с Цветанка, и компанията беше доста цветна. Разни тарикатчета, работещи по вървежни заведения от времето на социализма, и сред всички тях един циганин, черен като катран. Повечето от тези пишман любовчии се познаваха помежду си. Наричаха се с онази популярна думичка за мъже, които са споделяли леглото на една и съща жена: "Баджо, баджо...". По едно време се обръщат към циганина: "А ти бе, какво правиш тука?!". Онзи се присвива и отговаря: "Амии... И аз съм от баджанаците...".

Докато разследването върви без особен успех за криминалистите, идва поредна лоша новина. Точно 17 дни след първото убийство на жена следва второ. Оръжието отново е нож, жертвата е жестоко прободена 30 пъти... Трупът е намерен край улица "Козлодуй" в столицата, почеркът не може да бъде сбъркан. "В този момент разбрахме, че си имаме работа със сериен убиец - казва Ботьо Ботев. - Това са най-трудните за разкриване случаи. Тук не говорим за бандити, които правят грабеж и в хода на това престъпление извършват и убийство. Техният мотив е ясен - пари. В някаква степен техните действия биха могли да се предвидят, да се базират на някаква логика. При серийните убийци става дума за психопати. Те избират жертвите си на случаен принцип и търсят извратено сексуално задоволяване. Почти нищо от това, което се случва в болните им мозъци, не може да бъде разчетено предварително."

Първите две убийства са извършени в района около Лъвов мост и там се концентрира работата на разследващите. "Засякохме, че ежедневният маршрут, по който са се движели и двете жертви, е приблизително един и същи - казва Ботьо Ботев. - Последва трето убийство на жена със същия почерк. Впечатление правеше и зловещата периодичност на престъпленията. Извергът убиваше през 17 дни... Започнахме да изучаваме историята на подобен вид престъпления. В английския град Манчестър психопат беше извършил 53 убийства. Скотланд ярд не успяваше да го залови... Сериен убиец върлуваше и във Варшава...

В нашия случай, тъй като първата жертва имаше сифилис, вероятността убиецът също да е бил заразен беше голяма. Абсолютно всички, болни от сифилис, минали през болничните заведения, бяха проверени човек по човек. Впоследствие се оказа, че един от докторите, без да иска, е заблудил наш служител. Милиционерът е трябвало да прояви по-голяма съобразителност. Но това стана ясно едва след като случаят беше напълно разплетен."

Изродът убива за четвърти път в началото на март 1980 г. Отново след 17 дни. "Името й беше Мариола, прекрасно 18 годишно момиче - връща се назад в спомените криминалистът Ботьо Ботев. - Намерихме я убита край гарата на Курило. Мариола работела в София и живеела в Курило. Във фаталната вечер нейна колежка имала рожден ден, празнували в парк-хотел "Москва". Около полунощ Мариола си тръгва от празненството, за да хване последния влак към дома. Извършена беше гигантска по обем работа, за да се намерят и разпитат колкото се може повече хора, пътували в нейната посока и в същата композиция. Опитахме абсолютно всичко. В Нови Искър имаше стадион и по време на мачове по радиоуредба се съобщаваше, че търсим хора, пътували във въпросния влак. От всички общо около 500 човека, които са били в различните вагони на влака, намерихме около 80 на сто. Случи се така, че началник-влакът беше заминал по работа и ми се обади няколко дни след престъплението, че вече е пристигнал у дома си. Срещнах се с него по най-бързия начин. От разказа му разбрах, че нещо важно му е направило впечатление. На третото място от неговата служебна седалка седели момиче и момче и си говорели. Когато тръгнали да слизат на гара Курило, момичето било първо на перона, а този, с когото си приказвала, я последвал. Нощта била снежна. Навън било наваляло, бялата пелена достигала 30-40 сантиметра... "Направи ми впечатление, че момичето вървеше напред и правеше пъртина по снега - спомни си началник-влакът. - Никой не беше минавал преди нея и тя беше с едни бели ботушки. Запомнил съм ги, защото моята жена ми беше извадила душата да й купя точно същия модел. На 15-20 метра от момичето вървеше този от влака. Помислих си: "Ако са приятели, защо не тръгва с нея, а я следва отдалеч?". После момичето влезе в подлез и я изгубих от погледа си..."

Именно в този подлез разследващите по-късно откриват тялото на Мариола. Преди да я довърши, убиецът се е гаврил жестоко с нея.

"Казах на началник-влака да донесе ботушките, които е купил на жена си.

"Съпругата ми искаше да бъдат бели на цвят, но нямаше в магазина и затова й купих кафяви - обясни свидетелят. - Момичето от влака беше с бели..." Служителят на БДЖ донесе ботушите, бяха същите като тези на жертвата, но различни на цвят. За нас това беше първият досег с убиеца и цялото наше направление започна да го търси. Преровихме село по село, паланка по паланка. Над 6000 психичноболни бяха разпитани... Но последва пето убийство. Отново цялата милиция в София беше вдигната накрак, жертвата беше намерена мъртва в едно езеро край Западен парк.

"Спомням си добре огледа на местопрестъплението - разказва Ботьо Ботев. - Навън беше студено, убитата жена беше облечена с връхно палто, чорапогащникът й беше скъсан и лежеше удавена до едно мостче. Но там беше плитко и започваме спор с колеги, които твърдяха, че става дума просто за нещастен случай. Била паднала, загубила съзнание и се удавила в половин метър вода. Възприе се тезата, че жената се е хвърлила в езерото заради любовно разочарование. Ледената вода я е прерязала изведнъж и така е загинала. Първоначално не се прие този случай да се включи като част от разследването на серийния убиец. В разследванията понякога неточните оценки струват скъпо..."

Но издирването на психопата, който напада жени през 17 дни, не спира и за миг. Всички, които попадат и под най-малко съмнение, са щателно проверявани. Включително и чрез следата, оставена на първото местопрестъпление, но обявена за негодна.

Един ден през пролетта на 1981 г. Ботьо Ботев получава обаждане от НТО (Научно-технически отдел). Задържано е подозрително лице. Мъж, който вторачено следи с поглед жена, седяща на пейка в парка. В един момент тръгва към нея и започва да я дърпа. За късмет от там минава милиционер и го хваща. Случката се разиграва около 10 часа сутринта.

"Имаше обща инструкция всеки, който дори с най-малък намек заплашва жена, да бъде арестуван и разпитан. Задържаният мъж беше подложен на серия щателни проверки. Следата, намерена при първата жертва, излезе негова. При разпитите той призна убийствата и разказа за още два случая. С подробности разкри как е убил жената в езерото край "Света Троица". Хвърля я във водата и я удавя. Преди това й е взел чантата и я е скрил в едни борчета. Заведе ни на мястото, чантата още си стоеше там.

Оказа се, че убиецът, Христо Георгиев Богданов, убиецът от 17-ия ден, е бивш старшина от милицията. Работил десет месеца, направил нарушение и го уволнили.

Работата, която беше извършена по неговото разкриване и задържане, беше огромна по обем. Тогава нашите служби се справиха не по-зле от колегите в английската Скотланд ярд."

След като убийствата са доказани по категоричен начин, Христо Георгиев Богданов е осъден на смърт и присъдата е изпълнена веднага. Убиецът е екзекутиран с куршум в тила в килията за смъртници на Централния софийски затвор.

Секси балерина идва в "Лудогорец"

Секси балерина идва в "Лудогорец"

Новото попълнение Нонато води в Разград Бианка В "Лудогорец" скоро ще се радват на поредната секси бразилка. Новото попълнение Нонато зарадва разградчани с красива половинка. Гаджето на футболиста Бианка Кичел е чакана в България до дни. Блондинката привлича вниманието още от първи поглед. Тя е бивша балерина

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Карали 1 км назад, за да се върнат Полицаите Любка Гечева и Георги Малински са били свидетели на катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, но са подминали местопроизшествието. След това карали 1 км на заден ход, за да се отзоват на сигнала от диспечер. Това става ясно от интервю на bTV с Десислава Петрова

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи от Болградски район – Александър Калов от Болград и Игор Попаз от Виноградовка са загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област. Това съобщиха на сайтовете си Болградската районна държавна администрация и Тарутинския общински съвет. Старши лейтенант Александър Калов е командир на десантно-щурмова рота

Британският таблоид "Дейли стар" разказва:  Ванга предрича война в Украйна до 2024 г.

Британският таблоид "Дейли стар" разказва: Ванга предрича война в Украйна до 2024 г.

Предсказанието разплаква жената на руски войник, който е на фронта  Войната в Украйна ще продължи още две години. Това предсказание на баба Ванга публикува британският таблоид "Дейли Стар", като се позовава на аудиозапис между руски войник и неговата съпруга. Обаждането е качено в Ютуб от Дирекцията за разузнаване на украинското министерство на

Най-четени

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян:  От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Над 11 000 души са се подписали в подкрепа на арменеца добротворец  "От 30 години живея в България и нямам българско гражданство. Съпругата ми е българка, двете ми деца са българи, дори внучето ми е българче, но аз не съм." Това споделя с горчивина в гласа пред "България Днес" добротворецът Карен Алексанян

60 000 лв. нужни за протеза на Гери

60 000 лв. нужни за протеза на Гери

18-годишното момиче се бори с рак, ампутират крака й след усложнения 60 000 лв са нужни за протеза на Гери! Това е офертата, която 18-годишното момиче от Враца получи от най-добрите специалисти у нас по протезиране. Съдбата на Гери, за която "България Днес" разказа през юни т.г., е изключително тежка

Първата ни официална участничка в 18+ лентите Диана Габровска: Щастлива съм, че станах порноактриса!

Първата ни официална участничка в 18+ лентите Диана Габровска: Щастлива съм, че станах порноактриса!

Диана Габровска ще легализира филмите за възрастни у нас, стотици момичета искали да се снимат  Легализиране на порноиндустрията в България! Тази кампания подема първата наша звезда във филмите за възрастни Диана Габровска. Намерението сподели пред "България Днес" самата Диана, която в понеделник изгря с първото си видео в платформата на

Спасиха живота на Вальо Танев с операция в Израел

Спасиха живота на Вальо Танев с операция в Израел

Възстановявам се, след загубата на жена ми не празнувам рожден ден Актьорът Валентин Танев се връща отново в постановката "Хъшове" от Иван Вазов на режисьора Сашо Морфов в Народния театър на 20 октомври. "Наложи ми се животоспасяваща операция в Израел. Не искам да кажа каква е тя, възстановявам се и мисля, че ще съм добре

Див разврат в онлайн шоу

Див разврат в онлайн шоу

Инфлуенсърки си показват бомбите, наливат се с алкохол и зоват за тройки Содом и Гомор почервеняват от срам от бурно парти в интернет риалити шоуто "Къщата на инфлуенсърите". Звезди от социалните мрежи си спретват дивашко парти с алкохол и тежки сексуални намеци, като кадрите се излъчват в интернет, където младежи от всички възрастни могат

8 г. затвор грозят Лоренцо

8 г. затвор грозят Лоренцо

Синът на Софка забъркан в схема с мигранти? Гепен каналджия изпортва момчето на фолкпевицата, ченгетата го издирват в Етрополе 8 г. затвор грозят сина на Софи Маринова - Лоренцо, ако разследващите докажат, че е в основата на схема за трафик на мигранти, както твърди арестуваният за подобна дейност Иван

Жената на Кръстьо Лафазанов почина внезапно

Жената на Кръстьо Лафазанов почина внезапно

Елена Начева е починала на 24 септември едва на 61-годишна възраст Актрисата Елена Начева, която е съпруга на звездата от "Комиите" Кръстю Лафазанов, е починала внезапно преди няколко седмици и никой не е разбрал за това. Тя си е отишла на 24 септември. Елена Начева беше млада, едва на 61-годишна възраст

Снахата на Доган навърши 27 в бели дантели

Снахата на Доган навърши 27 в бели дантели

Снахата на Ахмед Доган - Памела Жейнова, отпразнува 27-ия си рожден ден в бяла дантелена рокля и в компанията само на най-близките си хора. Красавицата напуска десетки фотоси от купона в тузарски столичен клуб, на който са присъствали най-верните й приятелки, съпругът й Демир и баща й - футболният импресарио Николай Жейнов

Робърт от Оксфорд гледа коне в полите на Рила

Робърт от Оксфорд гледа коне в полите на Рила

Англичанинът влюбен в България, учи на езда Язденето е изключително полезно - подобрява кръвообращението, дишането, стойката, психическото здраве Доказано е, че само десетминутна разходка на гърба на коня повишава няколко пъти нивото на хормона окситоцин. Това е хормонът, от който зависи доброто ни настроение

След боя в сръбския "Биг брадър" българинът Емил Каменов: Сръбската Николета 100 пъти ми предложи секс

След боя в сръбския "Биг брадър" българинът Емил Каменов: Сръбската Николета 100 пъти ми предложи секс

Този, с когото се сбихме, не спираше да ни провокира, накрая ми открадна часовника "Съжалявам, че се сбих в шоуто, но един от участниците – Чертич, нарочно дразнеше всички - изсипваше салати върху главите и с вода ни заливаше, тероризираше. Казахме му да престане. Накрая ми открадна часовника, докато спя, и тогава се ядосах

Най-коментирани

Оперираха наш каскадьор в Холивуд

Оперираха наш каскадьор в Холивуд

Сложиха ми пластина и на другия крак, добре съм, казва шампионът по таекуондо Антон Касабов Един от най-успелите българи в Холивуд - каскадьорът актьор Антон Касабов, претърпя две сериозни операции, продължили повече от 10 часа в Щатите. Резултатът от тях е отличен, но сега за синеокия красавец предстои най-трудното - възстановяването

"Юве" се точи да бие "Милан" навън

"Юве" се точи да бие "Милан" навън

Тежко гостуване на "Милан" очаква старши треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри. Дербито на Италия е утре вечер от 19:00 часа. "Росонерите" са нахъсани да се реваншират след поражението с 0:3 от "Челси" в Шампионската лига. "Изправяме се срещу италианския шампион. Ще бъде още по-труден мач, защото те идват от тежка загуба в Лондон

Мика Стоичкова залюби рекламист

Мика Стоичкова залюби рекламист

Показа го официално Дъщерята на Камата и Йордан се целуват на яхта Със страстни целувки по залез слънце на романтична яхта Мика Стоичкова показа официално новото си гадже. Макар на няколко пъти да загатна, че има нова любов, дъщерята на Христо Стоичков се престраши да я покаже едва сега. Гаджето й се казва Йордан Георгиев и е собственик на

Бен Афлек е нещастен от брака си с Дженифър Лопес

Бен Афлек е нещастен от брака си с Дженифър Лопес

Бен Афлек въобще няма желание да крие емоциите си и колко е тъжен от това, че е продал епичната си ергенска квартира. Младоженецът не изглеждаше в настроение за празнуване, след като спечели близо 30 милиона долара за бившия си дворец "Pacific Palisades". Продажбата се наложила, за да намери нов дом със съпругата си

Секси балерина идва в "Лудогорец"

Секси балерина идва в "Лудогорец"

Новото попълнение Нонато води в Разград Бианка В "Лудогорец" скоро ще се радват на поредната секси бразилка. Новото попълнение Нонато зарадва разградчани с красива половинка. Гаджето на футболиста Бианка Кичел е чакана в България до дни. Блондинката привлича вниманието още от първи поглед. Тя е бивша балерина

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Карали 1 км назад, за да се върнат Полицаите Любка Гечева и Георги Малински са били свидетели на катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, но са подминали местопроизшествието. След това карали 1 км на заден ход, за да се отзоват на сигнала от диспечер. Това става ясно от интервю на bTV с Десислава Петрова

15 г. решетки иска прокуратурата за убиеца на Милен Цветков

15 г. решетки иска прокуратурата за убиеца на Милен Цветков

До 2 месеца Темида се произнася по делото за смъртта на журналиста "Сърцето ми е чисто пред Господ, защото искрено се разкайвам", заяви пред Темида обвиняемият До два месеца Темида се произнася по делото за смъртта на Милен Цветков. 15 г. решетки за убиеца на Цветков - Кристиан Николов, искат прокуратурата и адвокатите

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи от Болградски район – Александър Калов от Болград и Игор Попаз от Виноградовка са загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област. Това съобщиха на сайтовете си Болградската районна държавна администрация и Тарутинския общински съвет. Старши лейтенант Александър Калов е командир на десантно-щурмова рота

Уикендът обещава епични сблъсъци в efbet Лига

Уикендът обещава епични сблъсъци в efbet Лига

Българската efbet Лига навлиза в изключително интересен период. В следващия един месец ще се изиграят редица кръгове от есенния дял на шампионата преди паузата за Световното първенство по футбол, а ситуацията в класирането дава гаранция за страхотни двубои по българските терени. И предстоящият уикенд се очертава като един от най-интересните

Слави ОТРЯЗА Софка

Слави ОТРЯЗА Софка

Лили Иванова ще бъде специален гост Дългия отказа в последния момент да пее на юбилейния концерт на Маринова Слави Трифонов отряза Софи Маринова! В последният момент шоуменът се е отказал да пее с ромската перла на големия й юбилеен концерт по случай 25 години на сцената въпреки обещанията му. Очакваше се Дългия да се завърне с "Ку-ку бенд" на

Бен Афлек е нещастен от брака си с Дженифър Лопес

Бен Афлек е нещастен от брака си с Дженифър Лопес

Бен Афлек въобще няма желание да крие емоциите си и колко е тъжен от това, че е продал епичната си ергенска квартира. Младоженецът не изглеждаше в настроение за празнуване, след като спечели близо 30 милиона долара за бившия си дворец "Pacific Palisades". Продажбата се наложила, за да намери нов дом със съпругата си

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Карали 1 км назад, за да се върнат Полицаите Любка Гечева и Георги Малински са били свидетели на катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, но са подминали местопроизшествието. След това карали 1 км на заден ход, за да се отзоват на сигнала от диспечер. Това става ясно от интервю на bTV с Десислава Петрова

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи загинаха на бойното поле в Херсонска област

Двама българи от Болградски район – Александър Калов от Болград и Игор Попаз от Виноградовка са загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област. Това съобщиха на сайтовете си Болградската районна държавна администрация и Тарутинския общински съвет. Старши лейтенант Александър Калов е командир на десантно-щурмова рота

Подкаст: Композиторът Мага в подкаста “24 часа от живота”: Тъжно е, когато човек е природно глупав

Подкаст: Композиторът Мага в подкаста “24 часа от живота”: Тъжно е, когато човек е природно глупав

Едни от най-големите попхитове на 90-те години на миналия век у нас са на композитора Магомед Алиев – Мага. Дагестанец, роден в Чечня, учил в Русия, но още преди 30 години избрал България за страната, в която ще живее. Той е и пианист, и аранжор и е рабитил е с имена като Лили Иванова, Нина Николина, Ирра, Руши Видинлиев

Люси паркира неправилно

Люси паркира неправилно

На всичко е готов Люси Иларионов, за да направи добри снимки. Режисьорът спря с джипката си на спирка на тролейбуса на една от най-оживените улици в София и не мръдна, докато не си свърши работата. Снимки: България

Халфът на ЦСКА 1948 Реян Даскалов: Школата в Ловеч беше като казарма

Халфът на ЦСКА 1948 Реян Даскалов: Школата в Ловеч беше като казарма

Неочаквано за мнозина отборът на ЦСКА 1948 се оказва на върха на класирането преди поредния кръг в Първа лига и въпреки че основните претенденти за титлата имат отложени мачове, столичният клуб дава заявка за важна роля в разпределението на призовите места в края на шампионата. Полузащитникът Реян Даскалов

ЦСКА амнистира Гарсес и Жеферсон

ЦСКА амнистира Гарсес и Жеферсон

Брадли де Нойер готов за дербито в Разград ЦСКА ще амнистира бразилците Маурисио Гарсес и Жеферсон за предстоящото в понеделник гостуване на шампиона "Лудогорец". Двамата бяха наказани и солено глобени заради некоректно отношение към клуба и треньора Саша Илич. Бразилците получиха специално разрешение от сръбския наставник да се приберат в

Лоренцо на Софи: Никога не съм се крил, бях си вкъщи през цялото време

Лоренцо на Софи: Никога не съм се крил, бях си вкъщи през цялото време

"Никога не съм се крил. Бях си вкъщи през цялото време. После полицията се усетиха, че е лъжа като отидох до тях да се изясним какво се случва". Това написа синът на Софи Маринова Лоренцо в инстаграма си. Изпълнителят беше обявен за общодържавно издирване, след като на 21 септември на КПП Русокастро е задържан джип с 9 нелегални мигранти

Джулиана Гани благодарна, че мъжът й не я използва за собствена изгода

Джулиана Гани благодарна, че мъжът й не я използва за собствена изгода

Изглежда, че плеймейтката Джулиана Гани се чувства истински щастлива във връзката си с полицая Теодор Гецов. В свой пост в инстаграм Джулиана благодари на бащата на бъдещето си дете с поредица от снимки.  "Благодаря ти, че не искаш да развивам брандове или бизнеси в твое име, с цел изгода. Благодаря ти, че ме обичаш, въпреки всичко и всички

Песните на Алла Пугачова вече не звучат в Русия

Песните на Алла Пугачова вече не звучат в Русия

Вече е невъзможно да чуете "Миллион алых роз" по руските радиостанции. Медиите в страната пишат, че има негласна забрана за излъчване на хитовете на местната поп икона Алла Пугачова заради отношението ѝ към войната в Украйна. Композициите на братята Валерий и Константин Меладзе също са свалени от ефир, предават руските агенции