Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12587316 www.bgdnes.bg

Кун от "Барса" ще бележи в трета дивизия

Надеждите сега са в Илия Груев - единственият българин в Бундеслигата

В навечерието на мачовете срещу Гибралтар и Северна Македония в турнира Лига на нациите мечтите на родния запалянко са свити до това националният отбор да спре да копае дъното, до което е изпаднал. Надяваме се тимът на новия селекционер Младен Кръстаич да направи макар и малки крачки в правилната посока. В търсене на спасителен изход ръководителите на БФС вече обявиха, че е създадено скаутско звено, което да следи изявите на играчи с български паспорти в чужбина. Но какво се случва с някои от тях, чиито имена бяха нашумели преди време?

Пътят към върховете във футбола е стръмен и дори на талантливите играчи не е гарантирано, че ще стигнат дотам. Даже когато медии и уважавани експерти са предричали бляскава кариера на някой обещаващ младок, реалността може да се окаже далеч по-сурова от розовите мечти за бъдещето.

Реклама

Българският стрелец Кун Теменужков (22) официално беше представен като играч на испанския третодивизионен "Навалкарнеро" в края на лятото. С подобно кратко съобщение част от спортни сайтове информираха за трансфера на нападателя, който преди няколко години бе сочен за наследник на Христо Стоичков в "Барселона".

Авторитетният британски вестник "Гардиън" определя Теменужков за един от най-проспериращите млади таланти в света в своята годишна класация за 2017 г. , в компанията на Ерлинг Холанд и Винисиус. По онова време Кун беше звезда в юношеските формации на "Барса", където често негови попадения се нареждаха сред най-добрите. Българинът бе отличаван като най-обещаващия играч сред футболистите в школата на каталунците. Но сега Холанд е головата машина на "Манчестър Сити", Винисиус блести в "Реал" (Мадрид), а Кун е в "Навалкарнеро"...

Дали за Теменужков има обратен път от низините на долните дивизии до елитните отбори, предстои да видим.

В Испания се подвизава и нападателят Борислав Станков (20). Слави се надява да се наложи в първия състав на "Валядолид" и така да привлече вниманието и на по-големи клубове. Отборът, който е собственост на бразилеца Роналдо, сега е на 18 място в Примера. В първите шест мача тимът е записал една победа, едно равенство и четири загуби. Станков е роден в испанския град Уеска, където започва футболния си път. След това преминава през школите на "Сарагоса" и "Валенсия", за да стигне до "Валядолид".

Младежкият национал на България Силвестър Джаспър (20) наскоро премина под наем от "Фулъм" в "Бристол Роувърс". "Роувърс" е част от Първа лига - третото ниво на футбола в Англия. Джаспър ще остане в тима до края на сезона.

Най-големите надежди на българския запалянко сега са насочени към Илия Груев, който записва минути в германския "Вердер". Полузащитникът е единственият наш футболист в Бундеслигата. Груев бе титуляр при равенството на тима си при гостуването на "Байер" в Леверкузен (1:1) на 17 септември.

Реклама

"Треньорът ми каза предварително, че ме вижда като номер осем за мача в Леверкузен - казва Илия пред "Билд". - Бях щастлив, че получих възможност да играя още от първата минута."

В Германия се коментира, че Груев е оставил на пейката датчанина Йенс Стаге, който беше привлечен това лято от "Копенхаген" за 4 милиона евро, и е застрашил титулярното му място. Със сигурност кариерата на нашия халф в момента върви във възходяща посока и това може да се окаже възможност Германия да преоткрие българския футболен пазар.

Божигол блесна на 15 години

Валери Божинов пренаписа историята на италианската Серия "А" на 22 януари 2002 г., когато игра за "Лече" и се превърна в най-младия чуждестранен играч, направил дебют в италианския елит. Тогава българинът е на 15 години и 11 месеца.

На 6 януари 2004 г. в мач срещу "Болоня" Валери става най-младият чуждестранен футболист, отбелязал гол в Серия "А".

Представянето на таланта в италианския тим му отрежда място в юношеските формации на националния отбор на България. При дебюта си за младежкия национален отбор Валери бележи красив гол срещу Гърция.

През 2004 г. Божинов е повикан в националния тим за участието на "лъвовете" в Евро 2004. На първенството в Португалия Валери прави своя дебют за националния отбор в мача на "трикольорите" срещу Италия.

Реклама
Реклама
Реклама