Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12589973 www.bgdnes.bg

Водещата на "100% будни" Мария Андонова: Не обичам купоните,движението ме зарежда

Карам колело по 80 км, скачала съм с парашут

Коя е тя

Mapия Aндoнoвa е едно от най-популярните лица на БНТ. Красавицата от години води предаването "100% будни" по националната телевизия. Мария е от Асеновград. Майка е на две деца - Ясен и Камен. Пред "България Днес" Андонова разкри каква е извън телевизията, какви са хобитата й, както и как е прекарала лятото.

- Мария, с екранния ви партньор Стефан сте дълги години заедно на малкия екран. Каква е тайната на дълголетието ви като тандем?

Реклама

- Това ми звучи като семеен въпрос. Тайната е само една - не се бъркаме в личното пространство на другия. Всеки трябва да цени партньора си с качествата, които притежава, или пък не притежава и да не се опитва да променя каквото и да било. Ако аз имам едни силни страни, Стефан има други, а комбинацията между тях е доста добра, допълваща се.

- За какво най-често спорите с колегата си?

- Най-често спорим за теми.

- Вие самата гледате ли се на повторение, за да видите евентуална грешка, която сте допуснали, или за друго?

- Случваше се преди, сега много по-рядко се гледам на повторения. По принцип грешките в ефир са нещо много естествено, ако се приемат като такива, стига да не бъдат груби грешки по съдържанието на разговора със събеседника. Но всичко друго показва, че водещият е живо същество, а не робот. Вероятно инфлуенсърите затова придобиват толкова голяма популярност, защото минават отвъд границите на приетото поведение по телевизия. Те са себе си, с диалектите си, с лапсусите и в това хората започват да се разпознават. Но, слава Богу, нивото на телевизията засега е далеч по-високо от това на инфлуенсърското общество.

- Името на предаването ви е "100 процента будни". Как успявате да сте толкова будна и кое ви ободрява?

- Ободрява ме дисциплинираността, която възпита в мен телевизията. Когато знам, че имаме ефир и той започва от 9:20 ч., правя понякога и невъзможното, за да съм навреме. Това е работата. Никой не те пита дали ти се спи, дали искаш още една чаша кафе или дали детето ти е плакало 15 минути преди детска градина. А и будността в другата си битност е нещо, за което трябва да отвориш съзнанието си.

- Малкото ви дете гледа ли ви по телевизора, разпознава ли ви от екрана?

Реклама

- Първо ме разпознаваше само по гласа, защото все пак съм по-различна в студиото, а сега, когато е по-голям, е напълно наясно, че мама е вътре в телевизора. Големият ми син постепенно свикна с тези ми две роли... мисля, че и Камен, по-малкият ми син, ще е по същия начин.

- Големият ви син - Ясен, вече е тийнейджър. Има ли интереси във вашата сфера?

- Мисля, че последното работно място за Ясен е телевизията. Той е много различен от мен. Интровертен, със съвсем други интереси. Дори като по-малък сам ми каза, че не желае да идва повече в телевизията, защото всички там били много превъзбудени. Хахаха!

- Каква е Мария извън студиото - тази, която хората не познават?

- Мария извън студиото може да мине 80 километра с колело, може да скочи с парашут, да отиде след това на рафтинг и да завърши деня си, скачайки с парапланер. Аз съм в непрекъснато движение. Това ме зарежда още повече. Не обичам големите компании и купони, затова няма да ме видите в някой софийски локал. Домът ми е мястото, в което си почивам най-добре.

- От какво се лишихте в името на работата и грижите за семейството?

- Не мисля, че човек се лишава от нещо, когато прави съзнателен избор. Аз знам каква е моята работа, моето семейство знае каква е моята работа. Приела съм го. Това не е лишение, а избор, който следвам. Ако смятам или някога реша, че се лишавам от ценни и жизненоважни за мен и семейството ми неща, ще спра да правя това, което ме лишава. Просто е. Всичко е много по-просто, отколкото изглежда.

- Какви са вашите хобита?

- Обичам всеки един спорт, както казах, карам колело, каяк, обичам да плувам. Обичам да готвя... всеки успява да разпуска по различен начин, това са моите начини.

- Преди години във ваша изява споменахте, че мечтаете да имате книжарница, където да гощавате с мъфини и греяно вино. Още ли искате това?

- Аз мечтая постоянно за различни неща. Книжарницата е една от мечтите. Ако спреш да мечтаеш, нещо вътре в теб се е скършило или толкова си се изморил от живота, че чак те мързи да мечтаеш.

- Вие сте от Асеновград - град, популярен със сармите. Може ли да ги приготвяте?

- От дете мога да приготвям прочутите сарми. Това са асеновградски умения, които се предават като свещена родствена тайна. Мога да ги правя със затворени очи, но за това се иска доста свободно време.

- А децата обичат ли ги?

- Разбира се, че децата обичат асеновградски сармички. Обича ги цялото семейство. А вие опитвали ли сте ги? Защото, който веднъж ги е вкусил, не може да ги забрави цял живот.

- Как изкарахте лятото, какво правихте и кои дестинации посетихте?

- Ние пътуваме с кемпер, защото това е нашият постоянен билет към свободата. В началото на лятото две седмици бяхме по далматинското крайбрежие, от Дубровник до Задар, след това няколко дни прекарахме на езерото Гарда в Италия. Събуждането всеки ден на различно място, различни плажове, хърватски красоти е неописуемо. Подобни пътувания ме зареждат за цяла година и вече мисля за следващото пътешествие, което ще направя всичко възможно да продължи месец.

Реклама
Реклама
Реклама