Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12645833 www.bgdnes.bg

Царят и президентът заедно на концерт

Таланти свириха с маестро Камджалов пред Радев и високи гости

В Царския дворец "Врана" се събраха президентът Румен Радев и техни величества цар Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита. Поводът бе първият музикален фестивал "Стремеж", посветен на младите таланти на България, организиран от фондация "Йордан Камджалов" и фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"Щастлив съм, че талантът на младите хора се забелязва. Техните международно признати качества не са случайни - това е труд, който влагат с години и той им се отплаща подобаващо", каза Йордан Камджалов, главен диригент на международния ансамбъл Innorelatio – Берлин. Публиката се наслади на изпълненията на Атанас Маринов (кларинет) и Виктория Василенко (пиано), които изпълниха произведения на Шуман, Росини, Дебюси и Бизе, Лора Маркова (цигулка) и София Чернишкова (пиано), които изпълниха произведения на Бах, Сен-Санс, Григ и Паганини.

Реклама

Гвоздей на програмата бе прочутият млад виртуозен пианист Емануил Иванов. Участия в изпълнението му взеха Хорът на двореца за църковно-славянски песнопения и музикална лаборатория "За човека" под диригентството на самия маестро Йордан Камджалов.

От името на домакина - царското семейство, диригентът благодари на високите гости, дошли на събитието. Румен Радев също каза заключителни думи, като изтъкна, че България трябва да подкрепя своите млади таланти и да ги насърчава да покоряват световните сцени с таланта си.

"Планирахме това събитие преди три години. Отлагахме заради пандемията. Но когато нещо трябва да се случи, се случва. С този фестивал сбъдваме една мечта. Уникално е и историческото място, на което музицирахме", казва с усмивка Камджалов.

Йордан Камджалов е диригентът с фотографска памет. Бил е главен диригент на операта и филхармонията на Хайделберг и на Schloss Festival Хайделберг. Реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

През 2014 г. НАСА и МАС дават името на Йордан Камджалов на астероид - 52292 Kamdzhalov, като обявяват, че "той свързва света на музиката с очарованието на вселената".

Реклама
Реклама
Реклама