Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12647290 www.bgdnes.bg

Пулмологът д-р Димитрина Стоянова алармира: Една трета от катастрофите са заради заспиване

Сънната апнея е "тихият убиец", лекувайте я навреме

"Сънливостта зад волана отнема животи! Факт е, че 30% от челните удари се дължат на заспиване. Най-честата причина за неадекватни реакции и необяснимо поведение на шофьорите на пътя е неустановена или нелекувана обструктивна сънна апнея. Тези обезпокоителни факти правят заболяването сънна апнея голям социален проблем."

Това сподели пред "България Днес" пулмологът от Пловдив д-р Димитрина Стоянова. По думите на специалиста, въпреки че е "доста шумна", апнеята по време на сън си извоюва прозвището "тихият убиец".

Реклама

"Звучи доста страшно, но има своите основания. Това заболяване е далеч по-сериозно от просто дразнещо ухото и пречещо на околните хъркане. "Тих", защото често остава дълго време неразпозната, особено ако няма партньор, който да се оплаче от драматичното хъркане. "Убиец", защото води до тежки проблеми със здравето и концентрацията на индивида, който, имайки този проблем, в много ситуации е опасен за себе си и околните", допълва експертът.

По думите на д-р Стоянова много пациенти у нас не се лекуват поради финансови причини или предразсъдъци. Трудности има при установяване на проблема поради неглижиране на симптомите от страна на боледуващите и търсене на лекарска помощ в доста късен етап.

"Категорични белези за търсене на заболяването са екстремна сънливост през деня, особено заспиване зад волана и по време на разговор със събеседник. Като резултат от всичко това обструктивната сънна апнея влезе в черната статистика на пътнотранспортните произшествия", разкрива пулмологът.

Д-р Стоянова посочва и основните причини за колабиране на дихателните пътища и задушаване по време на сън: наднормено тегло, тесни дихателни пътища и мастни натрупвания в областта на шията, употреба на алкохол и тютюнопушене и др.

Специалистката споделя, че най-ефективно е лечението с най-иновативната техника от трето поколение. "Единственото, което трябва да направи пациентът, е да остане една нощ за извършване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Лечението е като при всяка хронична болест", казва д-р Стоянова.

Реклама
Реклама
Реклама