Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

Приятел
Автор: Слави Ангелов

Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.

Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.

История на любовта между българина и колата му и как нито една партия преди изборите не се интересува от войната на пътя

Две са причините най-добрият, прекрасен, работлив, безалкохолен и върл противник на дрогата (според жена му и приятеля му) Димитър Любенов да убие с поршето си французина Лорен Пети на околовръстното с кокаин и 1,73 промила алкохол в кръвта.

Първата я знаем всички - държавата в България трайно отсъства. А втората - в невероятно мощната емоционална връзка между българина и личния му автомобил. Силата на тези взаимоотношения започва да се развива бурно от дефицита по време на социализма. Тогава, за разлика от свободния свят, у нас трябваше да се запишеш за закупуване на кола, да внесеш сериозен депозит в банка и да чакаш 10 години да дойде твоят ред, ако партията нещо не е против, разбира се.

Затова притежаването на произведена в СССР жигула или москвич беше невероятен емоционален успех и истински триумф в живота. Никога няма да забравя как на паркинга пред блока бяха паркирани само такива коли и в събота и неделя под много от тях стърчаха навън краката на собственика. В почивния ден тези мъже бяха избрали да не играят някъде мачле с приятели, да не пият с тях бира на обяд, да не стоят при жена си вкъщи.

Те жадуваха да лежат под жигулата

Нещо да поправят по нея, да проверят маслото, да преработят, да подобрят и усъвършенстват. Толкова много отдадени любители автомонтьори в онези години не можеше да откриеш никъде в западния свят.

Когато капитализмът връхлетя България, очаквах, че монтьорската мода ще отмине рязко и българинът ще започне да гледа на автомобила си най-вече като на полезна вещ. Демокрацията обаче още повече разпали тази автолюбов, а и някои хора си останаха в социализма като мислене и като доходи. Годините на прехода настъпиха силно българина - непрекъснато го лъжеха, крадяха и прецакваха. Притиснат от всички страни и озлобен, той само гледаше как животът му се изплъзва като пясък между пръстите. И автомобилът се оказа единственото, което можеше наистина да контролира. Само там, вътре, зад волана, той се чувстваше истински значим и специален. Можеше и да е пълен лузър, налял последните си стотинки в резервоара,

но на светофара беше истински Шумахер

в своя болид голф 1-ца в очакване на зеления сигнал.

Връзката между българина и автомобила стана толкова силна, че едно напълно сериозно и официално изследване преди 10-ина години показа, че той дава 6 пъти повече пари за поддръжка на колата си, отколкото за здравето си. Много по-често кара автомобила в сервиз, отколкото си прави изследвания в болница. Всъщност той доброволно никога не си прави изследвания. Само при пряка опасност за живота. Колата да е здрава! Социалистическият автопарк постепенно бе подменен със западен. И в крайни квартали пред панелни блокове можеше да видиш паркирани в калта суперскъпи коли. Не е важно къде и как живееш, а какво караш. Защото зад волана си номер 1 и никой не може да те прецака. Така в тази умопомрачителна любов между българина и автомобила страната ни завзе завинаги първа позиция в Европа по брой загинали в катастрофи и единственото място в Европейския съюз, където на пътя постоянно някой ти присветква, притиска те, избутва те - точно като кола на НСО в Кресненското дефиле.

В добавка към тази отдавна наложена трайно културна и толерантна обстановка на пътя в последните години убийството на Милен Цветков, на Хариет и Христина от Георги Семерджиев, на французина Пети от Димитър Любенов показват, че няма закони, на никой не му пука от държавата и ситуацията няма да се подобри, а ще става все по-агресивна и кървава, вече почти задължително с дъх на алкохол и дрога.

За да няма респект към правилата, причините са крайно глупави пропуски в законите, прекалено бавно и меко правосъдие, невъзможност глобите да се събират бързо. С една дума, веднага щом си нарушил, болезнено да разбереш, че това няма да се толерира.

Всичко това в обикновените държави е работа на парламента. Но в необикновена България депутатите не могат да се справят, защото половината от тях не знаят как са се озовали там и какво точно правят,

а другата половина не са депутати, а адвокати

Те нямат интерес да решават обществени проблеми, защото обслужват интереса на клиентите си - тези, които нарушават законите. Неслучайно страната ни от толкова години е в правосъден нокаут - съдебният процес е умишлено формализиран, бавен и вместо да носи справедливост и възмездие, атрофира обществото и създава герои като Георги Семерджиев и Димитър Любенов.

Само комисия от експерти към МВР и правосъдното министерство може да реши проблемите, като не се опитва да направи открития за Нобелова награда, а просто прегледа как в държавите по света се поддържа ред на пътя. Постоянно се спори например ще се реши ли проблемът с високи глоби. Най-болезнени са те в богатите Дания, Норвегия, Монако. Във Финландия обаче наказанията са обвързани с доходите на нарушителя. Така един милионер преди време искаше да напуска страната, защото заради превишение на скоростта от 23 км/час получи глоба от 54 хил. евро. Още по-богат от него шеф в “Нокия” плати 116 000 евро глоба, защото със своя “Харлей Дейвидсън” вдигнал 75 км/час при разрешени 50.

Аз лично мисля, че глобите в България за повечето нарушения вече са достатъчно високи и големият проблем е, че не се събират бързо (Семерджиев и Любенов са натрупали фишове отпреди почти 20 г.). Тук добър пример може да ни бъде Гърция. Там законите са сурови и се прилагат бързо и безотказно. Всеки е виждал как карат много тарикати до Кулата, но щом преминат гръцкия Промахон, се превръщат в мишоци на пътя.

Доскоро за много нарушения в южната ни съседка ти сваляха номерата на колата - много добър стимул да платиш бързо, още повече ползваш 50 процента отстъпка, ако го направиш в първата седмица (морков и тояга в едно). Известно е, че в Гърция за превишена скорост не наказват само първия автомобил от колоната, а всички накуп и там разговорът с полицая никога не започва и не завършва с репликите: “Ти къде работиш? И сега какво ще те правим?”.

У нас също разрешиха свалянето на регистрационни табели на нарушители през 2017 г. Но тази мярка не проработи, защото се оказа, че от 500 шофьори, заловени за седмица да шофират без книжка или под влиянието на дрога и алкохол, само 150 карат своята кола, останалите 250 са зад волана на чужда и не можеш да им свалиш номерата. Най-често возилото е на лизинг — точно като поршето на Димитър Любенов. Затова, ако искаш да постигнеш резултат, често трябва да помислиш как да промениш няколко закона — така, че да не оставяш вратички за измъкване. Не може лизингът да пази и създава убийци на пътя.

Крайно неприемливо е също така да чакаме 20 години, за да връчим лично наказателно постановление на нарушител. Да се промени законът, така че то да влиза максимално бързо, дори и в случаите, когато засегнатият не е уведомен лично - в. “24 часа” разказа вчера за подобна електронна система, която е вече разработена, но никой не желае да я вкара в действие.

Освен това е абсолютно ненормално да натрупаш 20 или 30 фиша. И тук трябва корекция в правилата - ще получиш фиш веднъж, два пъти, три пъти - после ще бъде акт. Не е нормално и актовете да са безброй, след третия - затвор. Може и за 10, 20, 30 дни, както наказват в съседните Гърция и Сърбия, но да има бърз отговор на държавата.

Шофирането с отнета книжка също трябва да се третира много по-сериозно от закона. Защо не като незаконното притежаване на оръжие? Един неадекватен човек зад волана може да причини много по-тежки последствия за околните от човек с пистолет.

Трябва още да се завиши и наказанието за всеки, който откаже тест за алкохол и дрога

Прекалено много опасни на пътя шофьори се възползват от тази възможност, а трябва да приемем, че дрогата отдавна вече не е някаква екзотика и все по-често има дни, в които полицията хваща повече дрогирани, отколкото пияни нарушители.

Въобще с половинчати и синхронизирани със законодателството в Европа мерки войната на пътя у нас няма да бъде спряна. Българинът не е европеец в автомобила - зад волана той е некултурен, нетолерантен и агресивен. И трябва да получи пропорционален отговор - истинска война. Справедливи и работещи закони, които се прилагат безотказно - тук и веднага.

Но фактът, че в кампанията преди изборите нито една партия не се занимава сериозно с този проблем, въпреки че в същото време тресе обществото, ясно показва, какво няма да се случи и в следващия парламент и колко адекватно е представителството на обикновените хора в управлението на държавата…

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на 2022 г. в класацията на британския вестник "Гардиън" , предаде БНР. Авторитетното издание публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории - художествена литература, документалистика, детска литература

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

"Обожавам Любомир! Обичам, обичана съм и много щастлива!" Това разкри за новия мъж в живота си Анелия в тв интервю. Певицата и бизнесменът, които живеят под един покрив, са невероятно щастливи. Анелия бе категорична, че това е вторият мъж след бащата на детето й Коко Динев, на когото безрезервно е отдала сърцето си. "Запознахме се на събитие

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Готов за Коледа е първият ерген на България Виктор Стоянов. Мачото буквално монтира дървото, под което очаква белобрадият старец да му донесе подаръци за него и за любимата му Мария. Виктор залага на изкуствена украса, а не на традиционното живо дръвче. Ергенът показа как с винтоверт забива болтовете, за да стои стабилна елхата му

Виктор Калев: Не вярвах, че Мими и Развигор ще ми ръкопляскат

Виктор Калев: Не вярвах, че Мими и Развигор ще ми ръкопляскат

"И в най-смелите си мечти не съм вярвал, че хора, които цял живот са ме вдъхновявали с неизмерния си талант, един ден ще имам привилегията да ме аплодират!", призна пред почитатели обичта си към музикалното дуо Мими Иванова и Развигор Попов талантливият актьор Виктор Калев. Авторският концерт-спектакъл на комика "Грамофонът"

Най-четени

Актрисата Диана Димитрова:
Преди пет години бях насилена!

Актрисата Диана Димитрова: Преди пет години бях насилена!

"Преди пет години бях насилена от човек, чието име няма да кажа. Не знам как да се изразя, още не мога да си простя, че не взех мерки тогава". Това споделя с днешна дата звездата от "Откраднат живот" Диана Димитрова. Виновникът, който актрисата няма да обвини публично, вероятно ще се разпознае, но с днешна дата тя иска да му каже само следното:

Мая Илиева на премиера в операта

Мая Илиева на премиера в операта

Заедно с голяма компания елегантни приятелки Вдовицата на Георги Илиев изгледа любимата "Кармен" без охрана Мая Илиева посети премиерата на класиката "Кармен" в Софийската опера, видя "България Днес". В стилен сив лоден, маратонки от "о кутюр" и елегантен черен гащеризон, една от най-емблематичните вдовици у нас два часа раздава на макс аплаузи

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Пробив прави кандидатка за кметица  110% съм на линия, разпален е притежателят на скъпото мъжко достойнство Керън Лий - надз. Бившата кандидатка за кметица на Момин проход, а днес актриса в голи сцени Диана Габровска ще снима с един от най-емблематичните актьори във филми за възрастни - Керън Лий. Британецът от Дерби застрахова фалоса си за 1 млн

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров:  В 1-ви клас откриха таланта ми

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров: В 1-ви клас откриха таланта ми

Тогава класната ми установи, че имам много логична мисъл. Не знам дали съм много умен  "Всичко се реши с един въпрос за хан в битката срещу Димитринка Илиева. Тя просто го знаеше, аз не го знаех. На мен това ми се струва забавно, тъй като историята е една от най-силните ми сфери, а аз отпаднах на исторически въпрос

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само просторния двор на бъдещия си дом. Според нейни изчисления цялостният ремонт ще отнеме много време и най-рано през пролетта с приятелят й Константин ще се нанесат в новия дом

Гущерова разкри част от имението

Гущерова разкри част от имението

Светлана Гущерова показа съществена част от палата, в който живее със съпруга си. Плеймейтката и майка на три деца се шири в огромно имение. Светлана издаде част от дома си, след като оповести изображение в социалната мрежа. На него се вижда безкрайният коридор, осеян с много

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Влюбена и много нежно се държи с кучето си Цветелина Бориславова. Бизнес дамата дори не разрешава на белия си пудел да стъпи на земята, а го носи на ръце. Снимки: България

Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Станислава се върна на сцената, добави фамилията на мъжа си към своето име на афиша Край на спекулациите, че се е разделила с мъжа си Краси Радков сложи съпругата му Станислава. Тя се появи отново на сцената след дълго отсъствие. Преди дни блондинката направи премиера със спектакъла "Възкръсналия", освен това получи роля и в сериала "Мен не ме

Ето го гаджето на дъщерята на Радев

Ето го гаджето на дъщерята на Радев

Фотосензация! Йоан Георгиев ще е кавалер на бала на Дарина догодина Мотошампион влюбен в щерката на президента Мотошампионът Йоан Георгиев е силно запленен от красивите къдрици на дъщерята на президента Румен Радев - Дарина. Двамата бяха щракнати от топфотографите на вестника да прекарват цял следобед заедно

Прецакват жителите в наводнените села

Прецакват жителите в наводнените села

Местните може да останат без работа, след като през декември само един автобус ще вози пътници от Карлово към Богдан и Каравелово "Не стига, че останахме без къщи, а сега ще останем и без работа заради липса на транспорт!" От това се опасяват жители на засегнатите от наводненията карловски села. Те потърсиха "България Днес"

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Мирела вече с нетърпение чака снега, но се учуди, когато научи, че снежинките изобщо не са бели. Частиците лед, от които е съставен, всъщност са безцветни. Светлината, отразена от фасетираната повърхност на снежинките, създава белия му

Шакира не била гадже с учител по сърф

Шакира не била гадже с учител по сърф

Колумбийката продължава да е сама, грижи се за децата Бившата половинка на футболиста на "Барселона" Жерар Пике - певицата Шакира, влезе в обяснителен режим по повод на твърдения в медиите и социалните мрежи, че е станала гадже с учителя по сърф Горка Езкурдия. От екипа на колумбийската звезда официално и писмено обявиха: "Комуникационният екип

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на 2022 г. в класацията на британския вестник "Гардиън" , предаде БНР. Авторитетното издание публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории - художествена литература, документалистика, детска литература

Милица Гладнишка: Пандемията ме разори

Милица Гладнишка: Пандемията ме разори

"Загубих всичките си спестявания по време на пандемията", изплака в интервю Милица Гладнишка. "Определено откачих, защото повече от година не можех да работя, а нямах и много спестявания", разкри още пеещата актриса. Най-страшното за нея обаче била смъртта на доста нейни приятели и техните родители. "Аз също ходех на свиждания, носела съм храна

Циганската кралица е розова пантера

Циганската кралица е розова пантера

В розова пантера се превърна Парис Фюри, съпругата на световния шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри, който защити пояса си срещу Дерек Чисора в събота вечер. Жената на Циганския крал се похвали, че си е поръчала специално за събитието нова розова рокля, с която дефилираше гордо през цялото време

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

"Обожавам Любомир! Обичам, обичана съм и много щастлива!" Това разкри за новия мъж в живота си Анелия в тв интервю. Певицата и бизнесменът, които живеят под един покрив, са невероятно щастливи. Анелия бе категорична, че това е вторият мъж след бащата на детето й Коко Динев, на когото безрезервно е отдала сърцето си. "Запознахме се на събитие

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Готов за Коледа е първият ерген на България Виктор Стоянов. Мачото буквално монтира дървото, под което очаква белобрадият старец да му донесе подаръци за него и за любимата му Мария. Виктор залага на изкуствена украса, а не на традиционното живо дръвче. Ергенът показа как с винтоверт забива болтовете, за да стои стабилна елхата му

Виктор Калев: Не вярвах, че Мими и Развигор ще ми ръкопляскат

Виктор Калев: Не вярвах, че Мими и Развигор ще ми ръкопляскат

"И в най-смелите си мечти не съм вярвал, че хора, които цял живот са ме вдъхновявали с неизмерния си талант, един ден ще имам привилегията да ме аплодират!", призна пред почитатели обичта си към музикалното дуо Мими Иванова и Развигор Попов талантливият актьор Виктор Калев. Авторският концерт-спектакъл на комика "Грамофонът"

Анте оцеля срещу "Левски"

Анте оцеля срещу "Левски"

Победата на "Лудогорец" над "сините" дава глътка въздух на треньора Треньорът на "Лудогорец" Анте Шимунджа получава глътка въздух след победата на неговия отбор над "Левски" с 2:1, която класира разградчани на четвъртфинал в турнира. Очакванията бяха, че при провал срещу "сините" словенският специалист ще бъде уволнен

Стоичков се моли за Пеле

Стоичков се моли за Пеле

Христо Стоичков и цялата световна футболна общност се молят за живота на легендарния футболист Пеле, който е в болница. Според информации от бразилските медии Краля на футбола е на смъртно легло, след като организмът му вече отхвърля химиотерапията. "Във футболното царство Краля винаги ще е един! Моето вдъхновение да вкарвам голове

Георги Тошев обмисля нова книга

Георги Тошев обмисля нова книга

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

Петя Буюклиева на пазар с мъжа си

Петя Буюклиева на пазар с мъжа си

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

Лена на протест

Лена на протест

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България

Илон Мъск изрита Кание Уест от Туитър

Илон Мъск изрита Кание Уест от Туитър

Кание Уест е отстранен от Туитър и обвинен в "подстрекаване към насилие" заради обидни туитове само два месеца след последната му забрана там, предаде Би Би Си. Американският рапър, който се подвизава под името Ye, публикува поредица от туитове - единият от които изглежда показва символ, съчетаващ свастика и еврейска звезда

Прилично предложение, което не се отказва

Прилично предложение, което не се отказва

Важи само три дни. От днес Специална промоция за хората, които искат да четат смислени издания през 2023 г., предлага "Медийна група България" на 2, 3 и 4 декември. Те могат да се абонират за вестниците и списанията на най-авторитетната  издателска компания с 15% отстъпка за всеки период, който пожелаят - 12, 6, 3, 1 месец

Теди Велинова в синода

Теди Велинова в синода

В Синода на среща отиде Теди Велинова. Моделката паркира до катедралата "Св. Александър Невски", разгледа плетките и дантелите на бабите около него, не си купи нищо и се шмугна през вратата на Светия синод. Какво ли ще прави там? Снимки: България

153 нови случая на COVID-19 и петима починали

153 нови случая на COVID-19 и петима починали

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 153, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3161 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 4,8 процента. Петима са починалите с доказана коронавирусна инфекция за последното денонощие. Към днешна дата в болница са 368 души с диагноза

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си медицинско и отивам при адвоката, ще заведа лична жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил това нещо". Това каза актьорът Валери Йорданов по време на пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков

Вергов перка с колело

Вергов перка с колело

Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на велосипеда. Артистът не пропуска нито една възможност да се придвижва с колело и винаги ползва велоалеите. Снимки: България

Нора Шопова стана майка на момченце

Нора Шопова стана майка на момченце

Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. Тя е станала майка на момченцето Вихрен, което се появи на бял свят вчера. Щастливата новина сподели тя в профила си в инстаграм с две снимки от периода, в който все още е бременна. "Вихрен проплака днес. 30.11.22 Любов е. Щастие е", пише Шопова под снимките