Салам издава удушвача от Лозен

Приятел
Автор: Кристиан ИВАНОВ и Георги ИВАНОВ

Ботьо Ботев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Ботьо Ботев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Серийният убиец Добриянов връзва, изнасилва и души

Мъжът на една от жертвите лежи невинен в затвора за смъртта на съпругата си

Млада жена е обявена за издирване, след като не се прибрала вкъщи. Милицията започва работа по случая. След като минават още няколко денонощия в напразно търсене, започва да тегне злокобно очакване. Във въздуха витае усещането е, че се е случило нещо ужасно...

След повече от две седмици трупът на жената е намерен захвърлен край воден канал и на място пристига разследваща група.

Историята се разиграва през 80-те години, когато властта прави всичко възможно да не се разчува за подобни случаи. От Съдебна медицина излизат със заключение, че смъртта на жертвата е настъпила около 15 дни след нейното изчезване. Изводът, който се налага, е, че жената е държана някъде, преди да бъде умъртвена...

"Тази история е част от пъзела по прочутия случай Ваньо Александров - разказва топкриминалистът Ботьо Ботев. - Този мъж несправедливо беше осъден за убийството на жена си и лежа в затвора. Не съм участвал лично в това разследване, но бях в час със ситуацията. С колеги, които работеха по случая, сме разговаряли, дискутирали и спорили... Много важни подробности никога не са публично оповестявани. Отново се потвърди правилото, че всяка една малка нишка може да бъде от ключово значение. Да променя съдбите на хора. В случая с това убийство жената е била умъртвена още в деня на изчезването си. Извършителят я изхвърля в канала, където расте коприва. Това растение има свойството да забавя процесите на разлагане. Рибарите какво правят - слагат улова в коприва, за да не се развали рибата. Жената е била отвлечена и убита веднага, но на мястото, където е захвърлена, се е запазила в копривата. Само че погрешното заключение води разследването в погрешна посока. Променя се и почеркът на убийството."

По-късно се установява, че девойката е умъртвена от серийния убиец психопат Георги Добриянов от Долни Лозен. В същото време невинният Ваньо Александров лежи в затвора за смъртта на собствената си съпруга Вася, която е друга жертва на удушвача Добриянов.

Всичко започва на 6 септември 1982 г., когато група деца, които се къпят във водоем близо до Нови хан, се натъкват на смразяваща кръвта гледка. Край тях изплува трупът на 25-годишната Вася. Нейният мъж Ваньо Александров е първият заподозрян. Семейството е пред развод. Вечерта преди жената да изчезне, двамата съпрузи са имат шумен скандал в апартамента на родителите на Ваньо в жк "Дружба". Вася си тръгва побесняла от караницата и изчезва завинаги. Обявена е за издирване на 16 август 1982 г. и след това е намерена мъртва.

Първоначално случаят изглежда елементарен за разкриване. Разследващите приемат версията, че Александров е проследил жена си, след като тя си тръгва, и губейки разсъдък заради драмата на разпадащия се брак, я убива. Първоначално Ваньо отрича, твърдейки, че след като Вася си е тръгнала, той не е напускал дома на родителите си. Алибито му е потвърдено от майка му и баща му. Техните показания не са взети под внимание, защото се приема, че свидетелите имат обясними пристрастия по разследвания случай.

"Говорил съм тогава с майката на Ваньо Александров и тя ми каза: "Другарю Ботев, ако някъде другаде беше станала разправията между Ваньо и Вася, нямаше да съм така категорична, че синът ми не е убиец. Но тя дойде вкъщи, ние с мъжа ми бяхме там. Ваньо и Вася спореха, скараха се и тя си тръгна. Ако синът ми беше тръгнал след нея, можеше да допусна, че той е извършителят. Но Ваньо не е излизал цялата вечер. Разбирате ли, независимо дали става дума за сина ми, аз бях там и с очите си видях какво стана."

Самият Александров в първите си показания категорично твърди, че съпругата му си е тръгнала сама от дома на неговите родители и допълва: "Долу до блока имаше паркиран автобус "Чавдар". Когато тя излезе, автобусът запали и тръгна. Явно шофьорът е чакал Вася." На тези думи на основния заподозрян не е обърнато внимание, а тази брънка от веригата на престъплението се оказва от изключително значение. Ваньо е вкаран в ареста и е решено в неговия случай да се използва камерен агент. Това е човек на милицията, който е внедряван при заподозрян зад решетките с подходяща легенда и измислена самоличност. Целта е агентът да спечели доверието на разследвания и да се опита да разбере дали той крие нещо от органите на реда. В онези години това е официално приета практика и се използва в МВР.

"В килията при Ваньо Александров вкарват агент с псевдоним Европа - разказва криминалистът Ботьо Ботев. - Той се представя за човек, който е много наясно с начините, по които действа правораздавателната система. Камерният агент успява да убеди Александров да каже, че е убил жена си, и да направи самопризнания, защото така щял да получи по-малка присъда." И така Ваньо Александров признава убийство, което не е извършил, и е осъден на 18 години затвор.

"Познавах въпросния агент Европа от друг случай и имах доста съмнения относно неговата работа, въпреки че мои колеги ме убеждаваха колко е свестен - казва Ботьо Ботев. - Веднъж го бях използвал във връзка с разследването на един възрастен мъж, който бе заподозрян в тежко престъпление срещу свой наемател. Старецът беше настанен в специализирана болница в едно градче и там пратих и агент Европа да се опита да разбере нещо повече. И нашият човек започна да бълва информация: Заподозреният ходел да се среща с някакви хора в една гора, държал се съмнително, явно криел нещо. Агент Европа го проследил, докато старецът ходел в гората на тайните си явки, нещо чул, нещо видял.... Обаче на мен цялата тази история нещо не ми се връзваше. Възрастният мъж го изписаха от болница и той се върна в дома си в София. Накарах агента да носи записваща техника и отиде при стареца. Трябваше да го накара да говори за срещите в гората и да насочва разговора към престъплението срещу неговия наемател. И какво се оказва - когато Европа започва да пита за срещите в гората, на записа се чува как старецът избухва: "Ама каква гора бе, какви ми ги говориш ти,?! Луд ли си? Я се махай оттук..." Агентът си беше измислил цялата история от началото докрай. Питам го: "Защо ни лъжеш?".

Той кърши ръце и отговаря: "Ами вие толкова пари похарчихте по мен, аз нищо не направих. Все нещо трябваше да открия, нещо трябваше да предавам оттам..." И същият този камерен агент е бил внедрен и при Ваньо Александров."

Ваньо влиза в затвора, но серийни убийства на жени в София отново изправят на крак криминалистите през 1985 година. Отвлечени, връзвани, изнасилвани и убити са още три жертви. Развръзката настъпва случайно и благодарение на упоритостта на един районен инспектор от милицията. "Обаждат му се на инспектора за някаква дребна кражба, някакъв си отмъквал щафета салам и го хванали служители на МВР.

Но въпреки че случаят изглежда маловажен, инспекторът решава да разпореди проверка в дома на задържания. "Щом краде салам, може и друго нещо да е откраднал", казва си милиционерът. Отива кварталният в дома на крадеца на салам и намира там жена му. Проверява къщата и вижда в двора барака. Пита жената какво има там и тя му отговаря: "Мъжът ми там си ремонтира разни дреболии".

Служителят проверява и сред всички джунджурии му прави впечатление връзка ключове със специфични емблеми. Бяхме ги обявили за изчезнали от последната убита девойка. Обажда се кварталният при нас в Софийско управление и ние веднага изпращаме човек на място. Оказва се, че ключовете са от квартирата на убитото момиче в Студентски град."

Убиецът се казва Георги Добриянов от село Долни Лозен и работи като шофьор на автобус "Чавдар". Набезите си извършва, след като направи последния си курс и паркира край спирка, на която чака самотна жена. Пита я за къде пътува и предлага да я закара. След това пали автобуса и потегля към безлюдно място, връзва, изнасилва, души и убива жертвата си. В рейса са намерени множество следи от престъпленията, доказано е по безспорен начин, че Добриянов е серийният убиец. Жертвите му са общо шест. Извергът признава за убийството на Вася, жената на Ваньо Александров.

По това време невинният мъж лежи в затвора за смъртта на удушената си съпруга.

Ваньо Александров е оправдан и излиза от килията, след като е излежал 3 години и 5 месеца, присъдено му е и обезщетение. Удушвачът от Лозен Георги Добриянов е осъден на смърт и присъдата е изпълнена.

Теа Минкова е в джаза

Теа Минкова е в джаза

Пленителната Теа Минкова е впечатлена от обстановката на хотела във Виена, в който с Наум Шопов са отседнали по време на престоя им в Австрия. "Супер хотелче в центъра на Виена! Готиното е, че можеш да пийнеш коктейл, без да се налага да го напускаш и да обикаляш в студа. На последния етаж има супер джаз барче

Мишето ЛЪЩИ на парти

Мишето ЛЪЩИ на парти

С ултра искряща рокля отиде на парти Михаела Маринова. Певицата тотално е сменила стила си отпреди година. Мишето вече не изглежда като невинно девойче, каквато всички я помнят от изявите й в тв формати. Маринова вече залага на повече грим и по-оскъдни

Нина Добрев гушна маймуна

Нина Добрев гушна маймуна

Първото "наше момиче" в Холивуд - Нина Добрев, се появи в инстаграм, гушнала малка маймуна. Фенове на Нина веднага я заляха с възторжени коментари за прегръдката й с маймунчето. По всичко личи, че кинозвездата с български корени няма да се откаже от хобито си да се щрака с животни, въпреки че наскоро неин виртуален приятел се пошегува

Славена с книга

Славена с книга

Бившата "Мис България" Славена Вътова написа дебютната книга "Хапки щастие". В специалното издание миската споделя своите лични рецепти за здравословно хранене и практики за пълноценен начин на живот. "Кaто всяка жена аз също минавам през различни периоди на светоусещане. В книгата споделям за добрите си навици", казва Славена

Най-четени

Актрисата Диана Димитрова:
Преди пет години бях насилена!

Актрисата Диана Димитрова: Преди пет години бях насилена!

"Преди пет години бях насилена от човек, чието име няма да кажа. Не знам как да се изразя, още не мога да си простя, че не взех мерки тогава". Това споделя с днешна дата звездата от "Откраднат живот" Диана Димитрова. Виновникът, който актрисата няма да обвини публично, вероятно ще се разпознае, но с днешна дата тя иска да му каже само следното:

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Мая Илиева на премиера в операта

Мая Илиева на премиера в операта

Заедно с голяма компания елегантни приятелки Вдовицата на Георги Илиев изгледа любимата "Кармен" без охрана Мая Илиева посети премиерата на класиката "Кармен" в Софийската опера, видя "България Днес". В стилен сив лоден, маратонки от "о кутюр" и елегантен черен гащеризон, една от най-емблематичните вдовици у нас два часа раздава на макс аплаузи

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Пробив прави кандидатка за кметица  110% съм на линия, разпален е притежателят на скъпото мъжко достойнство Керън Лий - надз. Бившата кандидатка за кметица на Момин проход, а днес актриса в голи сцени Диана Габровска ще снима с един от най-емблематичните актьори във филми за възрастни - Керън Лий. Британецът от Дерби застрахова фалоса си за 1 млн

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров:  В 1-ви клас откриха таланта ми

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров: В 1-ви клас откриха таланта ми

Тогава класната ми установи, че имам много логична мисъл. Не знам дали съм много умен  "Всичко се реши с един въпрос за хан в битката срещу Димитринка Илиева. Тя просто го знаеше, аз не го знаех. На мен това ми се струва забавно, тъй като историята е една от най-силните ми сфери, а аз отпаднах на исторически въпрос

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Умолявам пластичните хирурзи да не обезобразяват момичетата ни, призова Бранимира Антонова  "Няма да отпразнувам юбилея си, защото майка ми почина наскоро. Загубих я през април на преклонната възраст от 97 години. До последно беше здрава и щастлива. Тази година ще е по-деликатна за цялото ни семейство

Гущерова разкри част от имението

Гущерова разкри част от имението

Светлана Гущерова показа съществена част от палата, в който живее със съпруга си. Плеймейтката и майка на три деца се шири в огромно имение. Светлана издаде част от дома си, след като оповести изображение в социалната мрежа. На него се вижда безкрайният коридор, осеян с много

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само просторния двор на бъдещия си дом. Според нейни изчисления цялостният ремонт ще отнеме много време и най-рано през пролетта с приятелят й Константин ще се нанесат в новия дом

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Познавали се, но не били заедно Чаровният синоптик Боби Лазаров нямал специални отношения с Гита Манолова, едно от лицата на телевизията на БСП. Двамата били само колеги, но нищо повече, споделиха хора от обкръжението им. От няколко дни мълвата твърди, че телевизионерът е влюбен в младата си и красива колежка Гита

Най-коментирани

24 часа гола Амбър при титла на Англия

24 часа гола Амбър при титла на Англия

Мадама от онлайн секссайт ще зарадва англичаните при световна титла на тима. Амбър Пейдж обеща да предава гола в продължение на 24 часа, ако "трите лъва" триумфират в Катар. Красивата брюнетка е бивш мениджър на хотелска верига. Присъединява се към сайта за онлайн сексуслуги Babestation, докато е в отпуск

Джордан пиянства

Джордан пиянства

Футболната мъжемелачка Кати Прайс - Джордан се отдаде на купоните. Сексбомбата се наслаждава на пиянска вечер в Лондон в сряда. По време на бурната нощ Джордан потвърди, че вече е необвързана. Блондинката се раздели с поредния си годеник - Карл Уудс. Това стана, след като продавачът я обвини в изневяра с друг мъж. "Тя призна, че ми изневерява

Теа Минкова е в джаза

Теа Минкова е в джаза

Пленителната Теа Минкова е впечатлена от обстановката на хотела във Виена, в който с Наум Шопов са отседнали по време на престоя им в Австрия. "Супер хотелче в центъра на Виена! Готиното е, че можеш да пийнеш коктейл, без да се налага да го напускаш и да обикаляш в студа. На последния етаж има супер джаз барче

Мишето ЛЪЩИ на парти

Мишето ЛЪЩИ на парти

С ултра искряща рокля отиде на парти Михаела Маринова. Певицата тотално е сменила стила си отпреди година. Мишето вече не изглежда като невинно девойче, каквато всички я помнят от изявите й в тв формати. Маринова вече залага на повече грим и по-оскъдни

Нина Добрев гушна маймуна

Нина Добрев гушна маймуна

Първото "наше момиче" в Холивуд - Нина Добрев, се появи в инстаграм, гушнала малка маймуна. Фенове на Нина веднага я заляха с възторжени коментари за прегръдката й с маймунчето. По всичко личи, че кинозвездата с български корени няма да се откаже от хобито си да се щрака с животни, въпреки че наскоро неин виртуален приятел се пошегува

Славена с книга

Славена с книга

Бившата "Мис България" Славена Вътова написа дебютната книга "Хапки щастие". В специалното издание миската споделя своите лични рецепти за здравословно хранене и практики за пълноценен начин на живот. "Кaто всяка жена аз също минавам през различни периоди на светоусещане. В книгата споделям за добрите си навици", казва Славена

Невена Цонева се излежава пред камината

Невена Цонева се излежава пред камината

Невена Цонева вече се подготвя за празнична лежачка пред камината вкъщи, става ясно от нейна публикация във фейсбук. Певицата на Слави Трифонов се завърна от голям концерт в Пловдив и домашната обстановка съвсем обяснимо я тегли като магнит. "Ето, на това му казвам уют! Огънят, звукът от пукащи дърва, миризмата на дима

Златка с чанта от новия

Златка с чанта от новия

Плеймейтката Златка Димитрова получи подарък от своя нов възлюбен - луксозна, скъпа чанта. Запалената по фитнеса брюнетка се похвали с покупката пред своите фенове. Доскоро Златка не парадираше със скъпи вещи, но по всичко личи, че новата й любов е много щедър и тя все повече получава

Ще барат "пиленцата от Монако"

Ще барат "пиленцата от Монако"

Боби Манекена и половинката му Нина Димитрова май са се прибрали за постоянно в България, нашепват ВИП клюкари. За последно те обявиха, че са в Монако на хай регата. От месец обаче любителите на сладкия живот кръстосват страната и отсядат в петзвездни хотели в София, Филибето и други големи градове. Преди дни "пиленцата" разтръбиха в социалката си

Антония Петрова похапва при най-скъпия готвач

Антония Петрова похапва при най-скъпия готвач

Антония Петрова отиде на луксозна вечеря в ресторанта на най-скъпоплатения шеф готвач в света. Ресторантът е в Истанбул, а една вечеря за двама излиза няколко хиляди лева. Наскоро собственикът на ресторанта се похвали със сметка от друго негово заведение в Дубай, възлизаща на 161 000

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си медицинско и отивам при адвоката, ще заведа лична жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил това нещо". Това каза актьорът Валери Йорданов по време на пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков

Вергов перка с колело

Вергов перка с колело

Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на велосипеда. Артистът не пропуска нито една възможност да се придвижва с колело и винаги ползва велоалеите. Снимки: България

Нора Шопова стана майка на момченце

Нора Шопова стана майка на момченце

Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. Тя е станала майка на момченцето Вихрен, което се появи на бял свят вчера. Щастливата новина сподели тя в профила си в инстаграм с две снимки от периода, в който все още е бременна. "Вихрен проплака днес. 30.11.22 Любов е. Щастие е", пише Шопова под снимките

Шампион по борба люби Моника Симеонова

Шампион по борба люби Моника Симеонова

Секси репортерката на БНТ от Катар готви здравословно на Йоан Димитров Шампион по борба е дългогодишното гадже на чаровната спортна репортерка от БНТ Моника Симеонова. Винаги усмихнатата блондинка доби страхотна популярност по време на репортажите си от Катар, където отразява мачовете от световното първенство по футбол

221 нови случая на COVID-19, 439 оздравели

221 нови случая на COVID-19, 439 оздравели

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 222, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3938 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 5,6 процента. Няма починали с доказана коронавирусна инфекция за последното денонощие. Към днешна дата в болница са 370 души с диагноза COVID-19

"Ролинг стоунс" издава албум с най-големите си хитове на живо  (Видео)

"Ролинг стоунс" издава албум с най-големите си хитове на живо (Видео)

Рок групата "Ролинг стоунс" планира да издаде албум с "най-големите хитове, изпълнени на живо", както го определят музикантите, с участието на Лейди Гага, Брус Спрингстийн, Гари Кларк младши и "Блек кийс", предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес. Продукцията ще излезе следващата година. "GRRR Live

Молец прелита на червено

Молец прелита на червено

На червено с червена количка прелетя група "Молец". Без да се замислят много, нашумелите напоследък певци Крис Макаров и Юлиан Славчев карат като истински джигити. По-внимателно, момчета, да не вземе да стане някой сакатлък! Снимки: България

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Влюбена и много нежно се държи с кучето си Цветелина Бориславова. Бизнес дамата дори не разрешава на белия си пудел да стъпи на земята, а го носи на ръце. Снимки: България

163 новозаразени от COVID-19

163 новозаразени от COVID-19

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 163, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3496 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 4,6 процента. Шестима са починалите за последното денонощие с потвърдена инфекция. Общо 38 039 души у нас са загубили битката с болестта от

Природозащитници на протест в Съдебната палата

Природозащитници на протест в Съдебната палата

Пред съдебната палата в София гъмжеше от любители на животните с плакати и искания за ефективна присъда на Захари Шулев. Много от тях присъстваха и в съдебната зала, където се гледаше мярката на обвиняемият мъчител на кучето Мечо. Съдът не уважи искането на обвиняемият, който остава засега в ареста. Снимка: България