Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12710633 www.bgdnes.bg

Актьорът Павел Емилов: Всички мрънкат колко сме зле, а не гласуват

Въпреки че се възстановявам от бъбречна трансплантация, намерих как да отида до урните

Завъртялото се поредно изборно колело у нас в неделя накара и по-големите, и по-младите хора да се замислят за политическата ситуация в държавата ни. Сетивата по темата на всички вече са много обострени, но като че най-чувствителни по този и други въпроси остават душите на артистите.

Реклама


Не разбирам от политика, но със сигурност не съм доволен от тези избори! Макар да си стоя вкъщи и да се възстановявам след бъбречната трансплантация, отидох и гласувах. И пак ще гласувам колкото се налага, за да се промени нещо!", казва младият актьор Павел Емилов, който премина през сложната интервенция в края на предния месец, както "България Днес" писа.

Жалко за тези, дето не гласуваха, защото те прецакват всички останали, които искат да се случи нещо различно и ново. Гласувах, защото искам да се направи нещо различно, да се получи нещо ново, да се случи нещо хубаво, да се смени старият въздух с нов, да има някакво проветряване на цялата ситуация", добавя Павката. Според него човек трябва да се бори по някакъв начин, дори просто да отиде да гласува за някого. Не да си стои вкъщи, да изпуска шанса да даде гласа си, да казва „На мен не ми пука!". „Иначе всички в България се дразним как нещата са зле, системата ни е отвратителна и счупена... Все се оплакваме, а като дойде време за избори, хората казват "Не ме интересува, няма да гласувам, няма за кого!". Това е големият проблем на нашия народ - да мрънкаме можем, а да станем и да гласуване ни мързи!", добавя сегашното попълнение на Драматичен театър Ловеч.

Дали това е манталитет, той не знае и не смята, че човек се ражда с конкретен манталитет, а че го придобива с времето.

В случая - хората постепенно се отказват и обезверяват. Не съм живял толкова отдавна и толкова много на тази Земя, в частност - България, не знам едно време как е било. Но ми прави впечатление, че хората твърде лесно се предават и си казват, че не ги е еня. Ами, като е така, после няма да говориш и да се оплакваш! Ще си седиш и ще си сърбаш супата, както се казва. Ще се ходи пак на избори, то е ясно!", допълва Емилов.



     Колежката му Гергана Стоянова също е гласувала, както прави на абсолютно всички избори.Просто не мога да си представя, че ще стоя вкъщи, докато в България се случва избор, който би предопределил развитието и посоката на развитие на страната ни. Гласувам, защото мисля че моят би могъл да се чуе, защото това е гражданско задължение и съм отговорен човек, защото не искам да давам отрицателен пример на децата си и те да решат, че моят глас не означава нищо. Децата ни трябва да знаят, че е важно как постъпват, че техните постъпки предопределят бъдещето им и че техният глас се чува и ще се чува!", споделя разпалено пред „България Днес" театралната и филмова актриса.

Реклама

Тези поредни избори тя приема като като социологическо проучване. Според нея се е видяло как никой вече не може да повлияе на апатията на българския народ, която тази неделя тя е спечелила най-голям процент. Наградената с „ИКАР" за най-добър дублаж Стоянова смята, че народът ни не реагира мъдро, а продължава да се лута и да търси своя спасител от времето, когато сме очаквали дядо Иван да направи това. „Това показва едно - народът ни не е помъдрял! Обществото ни има да свърши много сериозна работа, която включва ограмотяване на населението, възпитание в отговорности и промени на закони, с цел санкции. Очевидно е, че в нищо друго не вярваме и от нищо друго не разбираме, а само, когато ни бръкнат в джоба! Само тогава започва да ни боли и да се активизираме. Не ни боли, че страната ни влиза от една в друга криза, а когато ни глобят с 300 лв., че не носим маски. Не разбираме от дисциплина и се държим като неуправляеми футболни запалянковци. Оптимистичото е, че всички млади хора, с които разговарях, гласуваха. Което означава, че ние, по-големите, явно не сме заинтересовани, а те са. Така че бъдещето на България гласува за бъдещето си!", обнадеждена е актрисата от "Откраднат живот".


       Според гласа на блуса Васко Кръпката „изчегъртването" не е сполучило и хората продължават да гласуват за добре познатите и изтъркани от години фигури.

На тези избори се случиха очаквани неща. Но Демокрацията допуска различни мнения и за мен е доказателство, че с „изчегъртване" не става, когато има хора, които по съвсем собстена воля гласуват за гореспоменатите", казва музикантът. „Другото абсолютно очаквано от мен беше, че т.нар. „дясно" се разводни, злите сили потриват ръце и са доволни. Най-вече главата на Държавата ни, който някой ден даже може и да докаже, че Крим е руски!", добавя още организатора на ежегодния фестивал в памет на колегата си Георги Минчев „Цвете за Гошо". „Гласувах, винаги съм гласувал, макар и напоследък с леко отвращение. От тези, на които дадох вота си, очаквам да не се прегръщат с „чалгари" и „комунисти", а да бъдат една достойна опозиция. Не ме интересуват джобовете на политиците, нито прекомерните приказки за корупция, а историческите реалности и живота, който живеем. Понеже съм музикант и изкарвам храната си с пеене и свирене, когато видя, че на хората не им е до музика, и аз гладувам. Получи ли се обратното, значи животът в България не е толкова лош. Дори може и да бъде прекрасен! Пък нека злите сили си повтарят, че живеем в блато! Живял съм в много по-трудни и лоши времена, когато нямаше нито информация, нито надежда. Сега не е така и сме част от свободния свят. Трябва да се заредим с музика, защото политиката ни разрежда! Но, сами виждате - изборите минават, песните си остават!", споделя изпълнителят на „Няма бира" пред „България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама