Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12710922 www.bgdnes.bg

Творецът Иван Славов: Не съм виждал Ванга, но ме вдъхнови

Освещават две скулптури на пророчицата навръх Петковден 

"Искрено вярвам в способностите на Ванга! За съжаление не съм се срещал лично с нея, но съм чел много книги, свързани с пророчицата." Това каза пред "България Днес" скулпторът Иван Славов.

Творецът е направил две скулптури, посветени на пророчицата от Рупите, които ще представи за пръв път по случай годишнината от раждането й - 14 октомври. Тогава, навръх Петковден, творбите ще бъдат осветени.

Реклама

"На Петковден в църквата "Св. Петка" в Рупите ще има тържествена литургия и освещаване на двете статуи. Друго за тях към момента не мога да кажа - това е желанието на хората от фондация "Ванга", сподели Славов.

И допълни: "Вдъхновен от Ванга, направих композицията "Децата". Идеята се роди в Рупите - това място е свято, а децата са най чистото нещо. Според Ванга децата винаги имат място в храма. Идеята за композицията ми се появи спонтанно. Моделирането на фигурите ми отне месец и половина, но отливането беше по-дълго. Фигурите са изпълнени от метална отливка и месинг върху две каменни парчета. Детските фигури са в особени пози - не са с лице към зрителя, а са обърнати навътре едно към друго."

За финал талантливия творец покани всички да се присъединят към паметното събитие на 14 октомври.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама