Д-р Радин Цонев, гастроентеролог: Усмихнатият човек е най-здрав

Приятел
Автор: БД Онлайн

Д-р Радин Цонев, гастроентеролог: Усмихнатият човек е най-здрав

Всичко трябва да е с мярка, не само пиенето и пушенето, но и здравословният начин на живот

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г. Има две специалности - вътрешни болести и гастроентерология. От 2007 г. е член на екипа на МБАЛ-Токуда, а от 2013 г. до сега е началник на Гастроентерологичното отделение в болница "Токуда". Специализирал е в Холандия и Рим. Има редица публикации в наши и чужди престижни медицински медии. Автор и съавтор на няколко монографии. Има докторска дисертация от 2019 г., свързана с неинвазивната диагностика при хроничен вирусен С хепатит. От 2022 е доцент към Клиниката по гастроентерология. Центърът по хепатология на МБАЛ-Токуда, който ръководи д-р Цонев, е един от водещите в страната за лечение на хроничните вирусни хепатити и цирози.

- Д-р Цонев, защо станахте лекар?

- Медицината ме избра случайно, под давление на избора на родителите ми. При социализма беше модерно да учиш за лекар, юрист или инженер. Според равносметката, понеже не ставах за юрист и инженер, трябваше да стана лекар. Е, станах, тогава започна и голямата ми любов към вътрешните болести, по-късно към гастроентерологията. Моето поколение имаше невероятния късмет да се учи първо на вътрешни болести, после по тясна специалност от едни от най-големите капацитети в сферата на здравеопазването. Това бяха професори ерудити, които имаха международно признание.

- Напоследък лекарската професия все повече се комерсиализира. Къде остана призванието да си лекар?

- В момента комерсализацията е навсякъде - в политиката, в медицината, в журналистиката. Независимо от комерсализацията на съвременното здравеопазване ние трябва да запазим морала си не от гледна точка на Хипократовата клетва, а от възпитанието, което имаме, от гледна точка на емпатията към страдащия. Тези чисто човешки ценности, за съжаление, липсват на съвременното общество. Чисто икономически, за да просъществува едно здравно заведение, независимо къде се намира на здравната карта, трябва да се адаптира към цените, определени от здравната каса, и да спазва правилата й. За да може да има добра съоръженост, е необходимо да се отделят допълнителни средства. Това, което се опитвам като лекар и като началник, е да дам на моите млади колеги възможността да не се ограничават откъм това да дадат най-доброто от себе си, да лекуват с най-съвременните методики и средства своите пациенти.

- Защо лекарите у нас са разочаровани?

- На първо място, от липсата на правила в медицината, в отношението на обществото към тях, средствата, които се отделят за здравеопазване. Ако имахме ясни правила, в България щяха да стъпят международни консорциуми, а за съжаление, инвестиции от чужбина при тези неясни правила в сферата на здравеопазването няма.

Не по-малка е обидата от страна на демонизация на лекарското съсловие, за което допринася и несериозната журналистика. Далеч съм от идеята, че не е имало лекарски грешки преди 50-100 години, но тогава не е имало такова насаждане на омраза към лекарите. За това допринесе и социализмът, който ни приравни с работническо-селската интелигенция, което отне уважението към професията. И сега се чуват обидните реплики: "Докторче, да си жив и здрав, да ни лекуваш!", думи, произнесени не от сърце, а чисто по андрешковски, за да си ни от полза - да ни лекуваш. Наистина ние с пациентите сме скачени съдове, ако няма пациенти, няма да има и лекари, но е необходимо да има достойнство и уважение и в двете страни - едно благодаря е достатъчно. С какво да привлечем младите колеги, за да останат освен с една гола ерудиция, финансово не можем, учим ги, обучаваме ги, но за съжаление, те отиват в държави с правила и предвидими очаквания.

- Кое е по-важно, здравната пътека, парите или здравето и животът на човека?

- Най-важното нещо на този свят е здравето, то не се купува с пари, но за неговото постигане трябват пари. Здравноосигурителните вноски са смешни в държава с голяма безработица и население в пенсионна възраст. Допълнителните здравни застраховки са свързани с много пари, които нямат инвестиционен характер, но са полезни поради това, че дават най-добри здравни грижи.

- Защо тогава повече се говори за пари, отколкото за това как да се помогне на хората?

- Разговорите за пари, за съжаление, са част от ежедневието на здравните специалисти поради факта, че голяма част от консумативите не се покриват от НЗОК. Представяте ли си да събудите пациента от анестезия, за да го питате каква протеза ще предпочете, поради това, че по време на операция или процедура под анестезия сте се натъкнали на неочаквана находка. Лекарят винаги ще предпочете най-доброто, което винаги е и най-скъпо, пациентът, след като се събуди, ще каже, че не може да си я позволи, т.е. пасивите са за сметка на болницата.

- Защо много често, когато отидем на преглед, от хора се превръщаме в пациенти?

- Всеки човек е пациент, както вие, така и аз. Лекарите също ставаме пациенти, колкото и да не ни се иска. За съжаление, ние имаме нещастието в сравнение с останалите хора да разбираме всичко и не можем да си съхраним надеждата при заболяванията с фатален изход.

- Лекарят често е последната надежда на много хора. Чувствали ли сте се някога като Бог?

- Добрият лекар може да е последна надежда за много хора и работата му да е Божествена, но не е Бог. Ние сме хората, които ще дадат всичко от себе си, но понякога се случва да загубим битката.

- Какви са най-важните качества, за да бъде човек добър лекар?

- На първо място, трябва да има сърце, да има чувство за съчувствие към пациента си, да не го претупва. Трябва много да знае и непрекъснато да са усъвършенства, да чете непрекъснато. Да се учи от грешките си, да няма голямо его независимо от гъдела на гордостта, да уважава колегите си и да не злослови срещу тях.

- Вие сте един от водещите гастроентеролози у нас. Защо толкова много хора имат стомашни проблеми?

- Стомашно-чревните проблеми са често срещани в нашето общество поради много причини - лоши хранителни навици, употреба на газирани напитки, на цигари и алкохол, високо ниво на стрес, генетични фактори, вирусни и бактериални причини. Всичко това е комплексно. За да се избегнат голяма част от тези заболявания, е необходимо да се променят хранителните навици, да се ограничи системният прием на алкохол, който е типичен за създаване на мъжествен имидж на Балканите. Скринингът за хепатит В и С, който от тази години влиза в България, е необходим за предпазване от цироза и първичен рак на черен дроб. Психосоматичните причини са голям процент от пациентите с гастроинтестинални проблеми, които, макар и функционални, създават сериозни нарушения на качеството на живот на тези пациенти и допълнително лечение, свързано с намаляване на стреса и тревожността.

- Може ли да се избегнат някои тежки болести като рак на дебелото черво и как?

- Ракът на дебелото черво, слава богу, е вече заболяване, което може да бъде избегнато поради наличието на профилактика след 40-50-годишна възраст, свързана с бързи тестове, виртуална или стандартна колоноскопия. Препоръчително е при всеки пациент над 50 години или над 40 при фамилна анамнеза, както и при всички, с т.нар. алармиращи симптоми - кръвоотделяне, слузоотделяне, намален апетит, загуба на тегло, внезапно настъпил запек.

- Вечер, преди да заспите, припомняте ли си хората, на които сте помогнал през деня?

- Когато си легна, гледам да заспя бързо, за да съм пълноценен на другия ден, ако си припомням нещо, то е нещо, свързано със семейството, а не с болницата.

- Как трябва да живее човек, за да бъде здрав?

- За да бъде човек здрав, той трябва да е усмихнат, да се забавлява, да не се пристрастява към здравословния начин на живот. Трябва да спортува, да приема качествена храна и алкохол, но не повече от 30 грама дневно. Всичко трябва да му е с мярка. Вероятно много хора ще са възмутени от тези съвети, но винаги се придържам към принципа да съветвам хората да правят това, което аз правя за собственото си здраве.

Теа Минкова е в джаза

Теа Минкова е в джаза

Пленителната Теа Минкова е впечатлена от обстановката на хотела във Виена, в който с Наум Шопов са отседнали по време на престоя им в Австрия. "Супер хотелче в центъра на Виена! Готиното е, че можеш да пийнеш коктейл, без да се налага да го напускаш и да обикаляш в студа. На последния етаж има супер джаз барче

Мишето ЛЪЩИ на парти

Мишето ЛЪЩИ на парти

С ултра искряща рокля отиде на парти Михаела Маринова. Певицата тотално е сменила стила си отпреди година. Мишето вече не изглежда като невинно девойче, каквато всички я помнят от изявите й в тв формати. Маринова вече залага на повече грим и по-оскъдни

Нина Добрев гушна маймуна

Нина Добрев гушна маймуна

Първото "наше момиче" в Холивуд - Нина Добрев, се появи в инстаграм, гушнала малка маймуна. Фенове на Нина веднага я заляха с възторжени коментари за прегръдката й с маймунчето. По всичко личи, че кинозвездата с български корени няма да се откаже от хобито си да се щрака с животни, въпреки че наскоро неин виртуален приятел се пошегува

Славена с книга

Славена с книга

Бившата "Мис България" Славена Вътова написа дебютната книга "Хапки щастие". В специалното издание миската споделя своите лични рецепти за здравословно хранене и практики за пълноценен начин на живот. "Кaто всяка жена аз също минавам през различни периоди на светоусещане. В книгата споделям за добрите си навици", казва Славена

Най-четени

Актрисата Диана Димитрова:
Преди пет години бях насилена!

Актрисата Диана Димитрова: Преди пет години бях насилена!

"Преди пет години бях насилена от човек, чието име няма да кажа. Не знам как да се изразя, още не мога да си простя, че не взех мерки тогава". Това споделя с днешна дата звездата от "Откраднат живот" Диана Димитрова. Виновникът, който актрисата няма да обвини публично, вероятно ще се разпознае, но с днешна дата тя иска да му каже само следното:

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Мая Илиева на премиера в операта

Мая Илиева на премиера в операта

Заедно с голяма компания елегантни приятелки Вдовицата на Георги Илиев изгледа любимата "Кармен" без охрана Мая Илиева посети премиерата на класиката "Кармен" в Софийската опера, видя "България Днес". В стилен сив лоден, маратонки от "о кутюр" и елегантен черен гащеризон, една от най-емблематичните вдовици у нас два часа раздава на макс аплаузи

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Пробив прави кандидатка за кметица  110% съм на линия, разпален е притежателят на скъпото мъжко достойнство Керън Лий - надз. Бившата кандидатка за кметица на Момин проход, а днес актриса в голи сцени Диана Габровска ще снима с един от най-емблематичните актьори във филми за възрастни - Керън Лий. Британецът от Дерби застрахова фалоса си за 1 млн

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров:  В 1-ви клас откриха таланта ми

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров: В 1-ви клас откриха таланта ми

Тогава класната ми установи, че имам много логична мисъл. Не знам дали съм много умен  "Всичко се реши с един въпрос за хан в битката срещу Димитринка Илиева. Тя просто го знаеше, аз не го знаех. На мен това ми се струва забавно, тъй като историята е една от най-силните ми сфери, а аз отпаднах на исторически въпрос

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Умолявам пластичните хирурзи да не обезобразяват момичетата ни, призова Бранимира Антонова  "Няма да отпразнувам юбилея си, защото майка ми почина наскоро. Загубих я през април на преклонната възраст от 97 години. До последно беше здрава и щастлива. Тази година ще е по-деликатна за цялото ни семейство

Гущерова разкри част от имението

Гущерова разкри част от имението

Светлана Гущерова показа съществена част от палата, в който живее със съпруга си. Плеймейтката и майка на три деца се шири в огромно имение. Светлана издаде част от дома си, след като оповести изображение в социалната мрежа. На него се вижда безкрайният коридор, осеян с много

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само просторния двор на бъдещия си дом. Според нейни изчисления цялостният ремонт ще отнеме много време и най-рано през пролетта с приятелят й Константин ще се нанесат в новия дом

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Познавали се, но не били заедно Чаровният синоптик Боби Лазаров нямал специални отношения с Гита Манолова, едно от лицата на телевизията на БСП. Двамата били само колеги, но нищо повече, споделиха хора от обкръжението им. От няколко дни мълвата твърди, че телевизионерът е влюбен в младата си и красива колежка Гита

Най-коментирани

24 часа гола Амбър при титла на Англия

24 часа гола Амбър при титла на Англия

Мадама от онлайн секссайт ще зарадва англичаните при световна титла на тима. Амбър Пейдж обеща да предава гола в продължение на 24 часа, ако "трите лъва" триумфират в Катар. Красивата брюнетка е бивш мениджър на хотелска верига. Присъединява се към сайта за онлайн сексуслуги Babestation, докато е в отпуск

Джордан пиянства

Джордан пиянства

Футболната мъжемелачка Кати Прайс - Джордан се отдаде на купоните. Сексбомбата се наслаждава на пиянска вечер в Лондон в сряда. По време на бурната нощ Джордан потвърди, че вече е необвързана. Блондинката се раздели с поредния си годеник - Карл Уудс. Това стана, след като продавачът я обвини в изневяра с друг мъж. "Тя призна, че ми изневерява

Теа Минкова е в джаза

Теа Минкова е в джаза

Пленителната Теа Минкова е впечатлена от обстановката на хотела във Виена, в който с Наум Шопов са отседнали по време на престоя им в Австрия. "Супер хотелче в центъра на Виена! Готиното е, че можеш да пийнеш коктейл, без да се налага да го напускаш и да обикаляш в студа. На последния етаж има супер джаз барче

Мишето ЛЪЩИ на парти

Мишето ЛЪЩИ на парти

С ултра искряща рокля отиде на парти Михаела Маринова. Певицата тотално е сменила стила си отпреди година. Мишето вече не изглежда като невинно девойче, каквато всички я помнят от изявите й в тв формати. Маринова вече залага на повече грим и по-оскъдни

Нина Добрев гушна маймуна

Нина Добрев гушна маймуна

Първото "наше момиче" в Холивуд - Нина Добрев, се появи в инстаграм, гушнала малка маймуна. Фенове на Нина веднага я заляха с възторжени коментари за прегръдката й с маймунчето. По всичко личи, че кинозвездата с български корени няма да се откаже от хобито си да се щрака с животни, въпреки че наскоро неин виртуален приятел се пошегува

Славена с книга

Славена с книга

Бившата "Мис България" Славена Вътова написа дебютната книга "Хапки щастие". В специалното издание миската споделя своите лични рецепти за здравословно хранене и практики за пълноценен начин на живот. "Кaто всяка жена аз също минавам през различни периоди на светоусещане. В книгата споделям за добрите си навици", казва Славена

Невена Цонева се излежава пред камината

Невена Цонева се излежава пред камината

Невена Цонева вече се подготвя за празнична лежачка пред камината вкъщи, става ясно от нейна публикация във фейсбук. Певицата на Слави Трифонов се завърна от голям концерт в Пловдив и домашната обстановка съвсем обяснимо я тегли като магнит. "Ето, на това му казвам уют! Огънят, звукът от пукащи дърва, миризмата на дима

Златка с чанта от новия

Златка с чанта от новия

Плеймейтката Златка Димитрова получи подарък от своя нов възлюбен - луксозна, скъпа чанта. Запалената по фитнеса брюнетка се похвали с покупката пред своите фенове. Доскоро Златка не парадираше със скъпи вещи, но по всичко личи, че новата й любов е много щедър и тя все повече получава

Ще барат "пиленцата от Монако"

Ще барат "пиленцата от Монако"

Боби Манекена и половинката му Нина Димитрова май са се прибрали за постоянно в България, нашепват ВИП клюкари. За последно те обявиха, че са в Монако на хай регата. От месец обаче любителите на сладкия живот кръстосват страната и отсядат в петзвездни хотели в София, Филибето и други големи градове. Преди дни "пиленцата" разтръбиха в социалката си

Антония Петрова похапва при най-скъпия готвач

Антония Петрова похапва при най-скъпия готвач

Антония Петрова отиде на луксозна вечеря в ресторанта на най-скъпоплатения шеф готвач в света. Ресторантът е в Истанбул, а една вечеря за двама излиза няколко хиляди лева. Наскоро собственикът на ресторанта се похвали със сметка от друго негово заведение в Дубай, възлизаща на 161 000

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си медицинско и отивам при адвоката, ще заведа лична жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил това нещо". Това каза актьорът Валери Йорданов по време на пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков

Вергов перка с колело

Вергов перка с колело

Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на велосипеда. Артистът не пропуска нито една възможност да се придвижва с колело и винаги ползва велоалеите. Снимки: България

Нора Шопова стана майка на момченце

Нора Шопова стана майка на момченце

Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. Тя е станала майка на момченцето Вихрен, което се появи на бял свят вчера. Щастливата новина сподели тя в профила си в инстаграм с две снимки от периода, в който все още е бременна. "Вихрен проплака днес. 30.11.22 Любов е. Щастие е", пише Шопова под снимките

Шампион по борба люби Моника Симеонова

Шампион по борба люби Моника Симеонова

Секси репортерката на БНТ от Катар готви здравословно на Йоан Димитров Шампион по борба е дългогодишното гадже на чаровната спортна репортерка от БНТ Моника Симеонова. Винаги усмихнатата блондинка доби страхотна популярност по време на репортажите си от Катар, където отразява мачовете от световното първенство по футбол

221 нови случая на COVID-19, 439 оздравели

221 нови случая на COVID-19, 439 оздравели

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 222, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3938 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 5,6 процента. Няма починали с доказана коронавирусна инфекция за последното денонощие. Към днешна дата в болница са 370 души с диагноза COVID-19

"Ролинг стоунс" издава албум с най-големите си хитове на живо  (Видео)

"Ролинг стоунс" издава албум с най-големите си хитове на живо (Видео)

Рок групата "Ролинг стоунс" планира да издаде албум с "най-големите хитове, изпълнени на живо", както го определят музикантите, с участието на Лейди Гага, Брус Спрингстийн, Гари Кларк младши и "Блек кийс", предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес. Продукцията ще излезе следващата година. "GRRR Live

Молец прелита на червено

Молец прелита на червено

На червено с червена количка прелетя група "Молец". Без да се замислят много, нашумелите напоследък певци Крис Макаров и Юлиан Славчев карат като истински джигити. По-внимателно, момчета, да не вземе да стане някой сакатлък! Снимки: България

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Влюбена и много нежно се държи с кучето си Цветелина Бориславова. Бизнес дамата дори не разрешава на белия си пудел да стъпи на земята, а го носи на ръце. Снимки: България

163 новозаразени от COVID-19

163 новозаразени от COVID-19

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 163, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3496 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 4,6 процента. Шестима са починалите за последното денонощие с потвърдена инфекция. Общо 38 039 души у нас са загубили битката с болестта от

Природозащитници на протест в Съдебната палата

Природозащитници на протест в Съдебната палата

Пред съдебната палата в София гъмжеше от любители на животните с плакати и искания за ефективна присъда на Захари Шулев. Много от тях присъстваха и в съдебната зала, където се гледаше мярката на обвиняемият мъчител на кучето Мечо. Съдът не уважи искането на обвиняемият, който остава засега в ареста. Снимка: България