Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12938974 www.bgdnes.bg

"Травиата" изпълнена на гайда и цигулка за първи път (ВИДЕО)

Уникален дует на емблематични музиканти дава нов прочит на шедьовъра на Верди 

Емблематичната творба на Верди "Травиата" вече звучи на гайда и цигулка. За първи път в света музиканти създават подобно звучене в такава колаборация. И те са българи.

"Сблъсък на два свята! Дали сте чували "Травиата" в изпълнение на родопска гайда и цигулка? Благодаря на Иван Балабанов от Гайдарски състав "Петко войвода" за тази смела и оригинална идея. Изключително много се забавлявахме при направата й. Надяваме се да донесем добро настроение и усмивки", сподели цигуларката Таня Тингарова пред "България Днес".

Реклама

Талантливата музикантка и майсторът на родопската каба гайда Иван Балабанов се запознават на сватбата на Таня, където ръководителят на "Петко войвода" заедно с няколко момчета от състава поздравяват гостите с виртуозни изпълнения. Постепенно двамата се заговарят за общи бъдещи проекти, а по време на разговорите се ражда идеята за нещо по-нетрадиционно.

"За мен беше чест и привилегия да участвам в създаването на тази "музикална приказка". "Два свята в космоса на музиката". Бих определил тази музика като мъдро слово от ритми и звуци, която с малко реч казва всичко.

Двамата правят освен аудиозапис и видеозаснемане на уникалното изпълнение в двореца "Врана". Публикуват своя проект в социалните мрежи, а видеото за броени дни печели страхотни отзиви и почти половин милион гледания.

Емоцията за Таня е още по-голяма, тъй като носи нов живот в себе си.

"Влизайки в 6-ия месец от моята бременност, се опитвам едновременно да изградя на бебето и добрия вкус към музиката! Получи се страхотен проект с моята 300-годишна цигулка и наследствената гайда на Иван на 150 години. Удоволствието и честта са взаимни", сподели още Тингарова и добави, че с Балабанов обмислят още съвместни проекти на известни музикални шедьоври.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама