Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13080483 www.bgdnes.bg

Големият кларинетист Иво Папазов: Оставиха ме без пенсия!

И на Йълдъз Ибрахимова нищо не дадоха, а уж бяхме в списъка със заслужилите, с коледните добавки не може да се купи нищо съществено, само хляб

"Оставиха ме без пенсия и не само мен. И с тези 70 лева добавки какво можете да си купите, просто опитайте да изчислите... Нищо, само хляб."

Реклама

Това каза с тъга в гласа големият кларинетист Иво Папазов-Ибряма, когато разбра, че за Коледа пенсионерите ще получат по 70 лева добавки.

"Преди години бяхме предложени от Вежди Рашидов двамата с Йълдъз Ибрахимова за персонална пенсия, но нищо не се случи. Дават на милионерчетата, на мен за какво ми е... Аз съм един нормален, средностатистически българин. Да са живи и здрави приятелите ми. На тях мога да разчитам, както и те на мен", споделя Ибряма. С председателя на парламента Вежди Рашидов музикантът е в добри отношения, но не иска да го занимава със себе си. "Сега сме на "здравей-здрасти". То един човек като влезе в политиката, и се разваля. Само с един политик съм в най-добри отношения, но няма да му кажа името, то е ясно де...", сподели Ибряма.

Патриотът Папазов не смята да напуска родината и не съжалява, че не го е направил преди време, въпреки пренебрежителното отношение на властимащите към него. "Не знам, може би все ме забравят. 70 години направих, никой не ме поздрави за юбилея от властниците. Получих и награда от Лисабон, пак никой. Благодарен съм все пак на организаторите на "Аполония", които направиха концерт за мен", казва Ибряма.

От доста време насам той трудно стои прав, тъй като има проблем с кръста. "Свалих килограми, но пак ме боли. Не искам да се подлагам на операция. А пък стои ли се вкъщи на мизерни парици? Големият ми син Христо работи и ни издържа с жена ми Мария, а малкият пък ни вози, като имаме участия. Имам и дъщеря от първия си брак, но тя е в Германия и от 6-7 години не поддържам връзки с нея. Ако не са двамата синове, съм загубен", тъжно казва Ибряма.

С днешна дата Ибряма сравнява времето, в която живеем, с "мутренското", когато са се разпределяли територии. "В средата на 90-те бяха сложили бомба в двора ми в село Богомилово и тя взе, че гръмна. Смятам, че беше заложена по погрешка. Не съм конфликтен човек и никога не съм имал проблеми с комшии. И днес обаче на къщата стои още откъртеното от взрива. Така и не го оправих, за да може да ми припомня какво съм изживял", с усмивка споделя Ибряма.

"Все чакам да се оправи тази страна. Навремето бях оптимист, вече не мога да бъда. Става по-лошо, децата ни заминават за чужбина, изтървахме си младите. Станахме държава на пенсионерите. А можех да живея навсякъде още по времето на Тодор Живков. Още тогава имах възможност да замина като политически емигрант, но си останах тук. За какво ли", тюхка се днес Иво Папазов.

Реклама
Реклама
Реклама