Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13129046 www.bgdnes.bg

28 метра е най-високата елха

3 км гирлянди по първенеца в Димитровград 

Пенсионират най-голямото изкуствено дръвче в Русе 

28 метра е най-високата елха в България!

Живото коледно дръвче се извисява в центъра на Димитровград, а само преди дни започва украсяването му, като декорацията ще отнеме значително време заради размерите му.

Местните хора гордо споделят, че елхата е не само най-високата у нас, но и на целия Балкански полуостров. Поставянето на украса става с помощта на вишка, за да могат работниците да достигнат да клоните, които опират в небето.

Реклама

Запалването на празничните светлини тепърва предстои, като вероятно ще се случи в първите дни на декември. По масивното дърво се поставят 60 светещи топки, 30 светещи капки, над 120 метра лампички и близо 3 километра светещи гирлянди. Традиционно със запалване светлините на елхата се включва и цялото коледно осветление в града.

През последните години най-сериозен претендент на елхата в Димитровград е коледното дръвче в Трън, което по неофициална информация е над 26 метра и продължава да расте.

В навечерието на коледните и новогодишните празници най-голямото изкуствено дърво, което се намира в Русе, беше пенсионирано. 13-метровата желязна конструкция, ненадмината по размери, беше украсявана през последните 15 години, но от местната власт решиха да я заменят. Тази година русенци ще се радват на 7-метрово живо дръвче.

Около елхата има ринг, който ще бъде осветен със светещи лампички. От него към върха на дървото ще има светещи гирлянди, така наречен "стрингове". Ще бъдат поставени и светещи капки, сходно на сталактитите с бягащи светлини, които са по сградата на общината. Ще има и голяма звезда.

Традиционно големите градове ще запалят светлините на елхите си в първите дни на декември. От миналата година дървото в София има нова премяна - в бяла светлина я красят над 10 000 лампички, снежинки и топки. Върхът е запазен за 80-сантиметрова звезда.

Светлините на празничното дърво в Твърдица ще бъдат запалени на 2 декември. Церемонията ще се състои на площад "Свобода". Домакините организират празнично шоу "Голямата Коледа и малкото крокодилче". В проявата ще се включат децата от училище "Неофит Рилски", детска градина "Щастливо детство" и Народно читалище "Св.св. Кирил и Методий 1914".

Коледните лампички в централната алея на Крайдунавския парк (от Художествената галерия до Телеграфа) във Видин вече са поставени. Коледните светлини са с обща дължина 1000 м.

Реклама
Реклама
Реклама