Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13178077 www.bgdnes.bg

Климатологът Петър Янков успокоява: Без валежи на Никулден

Намалена видимост и мокър сняг по планините ще тормозят шофьорите 

Валежи от дъжд в населените места и от мокър сняг по планините над 1500 м ще бележат настоящата седмица, но те ще спрат в навечерието на Никулден и празникът на рибарите, банкерите и търговците ще посрещнем с температури между 7 и 12 градуса - повече от благоприятни за началото на декември.
Прогнозата направи пред "България Днес" метеорологът Петър Янков. До понеделник световните климатични агенции вещаели студен и дъждовен период около 6 декември, но времето доказало за сетен път своята динамичност и прогнозите в световен мащаб бързо се променили в първия ден на седмицата.
По думите на експерта до идването на празника предстоят още валежи предимно от дъжд в различни населени места.
"В сряда през нощта и четвъртък нов мокър сняг се очаква да пада в планините над 1500 м. Очакват се проблеми през старопланинските проходи заради интензивния трафик. Най-много сняг сега има в Пирин - 10 см на връх Тодорка. В Родопите също е толкова на Пампорово, както и на "Алеко" на Витоша. Тя ще се повишава в следващите дни и ще достигне 15-20 см в края на седмицата", каза още Янков.


В петък и събота се очакват интензивни мъгли, а в последния ден на седмицата - слабо захлаждане, което ще понижи градусите. В Източна и Западна България ще преваляват типичните "есенно-скучни валежи".
"Налице ще бъде намалена видимост в края на седмицата, пътуващите през почивните дни да внимават. Особено в ранните сутрешни часове да се внимава по пътните настилки, защото има условия за влажни и хлъзгави пътища", посочи още метеорологът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама