Зоотреньорът Николай Василев: Кучета хапят и собствените си стопани

Приятел
Автор: Йоанна МЕТОДИЕВА

Зоотреньорът Николай Василев: Кучета хапят и собствените си стопани

Породите са създадени с цел, трябва да я знаем 

КОЙ Е ТОЙ

Николай Василев е професионален треньор и възпитател на кучета. Интересът му към тази дейност се заражда от ранна детска възраст, но в по-късен етап прераства в кариера. Първоначално членува в клуб за немски овчарки, след което основава спортен клуб за дресура "Сириус". Като професионален треньор Николай пътува често и има възможността да трупа квалификации и сертификати от различни държави, а първото състезание за спортна дресура на кучета в България е организирано именно от него.

- Г-н Василев, как станахте професионален треньор на кучета?

- Започна чисто любителски. От много години се занимавам с кучета, малко е клиширано, но от ранна детска възраст. Основно сериозното ми занимание с обучение на кучета е, след като си взех първата немска овчарка. През 1995 г. станах член в клуба за немски овчарки. Впоследствие направихме спортен клуб за дресиране на кучета "Сириус". В един момент се пренасочих към домашните любимци.

- Напоследък случаите на нападнати хора от големи породи домашни кучета зачестява. На какво се дължи това?

- Причината за тези ухапвания е заложена в генетиката на тези кучета, но по равно е и отговорността, която не проявяват хората. Не смятам обаче, че само стопаните са виновни. Кучетата също имат вина. Има животни, на които им е в генетиката да охраняват, да пазят, а ние се сърдим, че това куче си е свършило работата. Трябва да се обърне внимание на следното - когато хората си взимат кучета, трябва да обръщат внимание какво куче избират и за каква цел ще го гледат, не само заради външния вид и защото е сладко. В един момент то става голямо и огромно и се оказва, че не сме подготвени да го гледаме. Не съм съгласен с твърденията, че кучетата нямат агресия и не се раждат с нея по рождение. Хората носят голяма отговорност, но не може винаги да обвиняваме стопаните за това, че едно куче е агресивно. Има такива, които генетично носят бойни заложби. Така че, да, причината е в стопаните, но и в характера на кучето също.

- Кучетата, които нападат хора на улицата, хапят ли и собствените си стопани?

- Има много хора, нахапани от собствените си кучета. Те никога не са се карали, държали лошо или изисквали нещо по-особено от животното. Гледали са любимеца си с любов и грижи, а той отвръща с ухапване. Жалко е, защото хората са подведени. Държейки се само позитивно и мило, не учат кучето да бъде такова. През последните години поголовието на кучетата много се увеличи. Да не говорим за пандемията, там също се засили интересът към домашните любимци. Раждат се кучета, продават се и никой не мисли за последствията. Не може куче като кавказка овчарка или хангал да го вземе някакво момиченце или жена, без да има мъжка подкрепа отсреща. Вероятността да има проблем с кучето впоследствие е огромна. Друг голям проблем е с изхвърлянето на кученца. Някой човек намира кученце някъде и го прибира. Ние не знаем какво ще стане, като порасне, и нямаме никаква идея какво му е заложено генетично. В един прекрасен момент се оказва, че кучето е със сериозни генетични заложби.

- Кой е най-големият проблем, когато хората взимат кучета с неизвестна порода?

- Имаше един случай наскоро, стопаните не знаеха дали осиновеното им е кавказка овчарка или средноазиатска овчарка, кръстосана с ротвайлер. И двете породи са много сериозни кучета. То е на 2 г. и вече създава проблеми. Иначе кучето е смятано за безпородно. Може да не е една определена порода, но то носи гени на кучета със сериозна кръв. Никога не се знае какво точно се взима, когато не принадлежи към една определена порода.

- Каква роля играят редът и дисциплината във възпитателния процес?

- Абсолютно задължително е, особено когато говорим за кучета от по-сериозни породи (пастирски, охранителни, бойни), да има ред и дисциплина. Няма как нещо да върви безпроблемно, без да има правила. Хората сме висшите създания на тази планета. Това е причината да има контролиращи органи, правила и санкции. Аз съм за правенето на добрини и осиновяването на любимци, но за съжаление не винаги предприемаме действия, за които сме добре информирани. Това задължение пада върху стопанина и той трябва да го носи.

- Защо се злоупотребява с имиджа на някои от по-сериозните породи кучета?

- Има много хора, които си взимат куче заради имиджа. Това е голям проблем. Пример за това е един човек, който не може да прецени собствените си възможности и не е запознат с породата. Прочел е в интернет, че въпросното куче е предано и умно, лесно се обучава или е чудесна компания и охранител на семейството. Много често се набавя информация от форуми и групи в социалните мрежи. Мнението си там изказват некомпетентни хора, които дори нямат куче. Хората обичат да се правят на знаещи и можещи. Има и такива, които привличат внимание с кучетата си. Ако го няма това животинче, се чувстват нещастни, асоциални. Бидейки стопанин, те поддържат нови контакти и получават внимание.

- Има ли породи с повече негативи от други?

- В голяма част от случаите не се замисляме каква порода взимаме. Рядко ще видим негатив за дадена порода в интернет. Винаги виждаме само хубавите качества. Знам, че много хора ще разочаровам, но никога не преекспонирам нещата и не правя мили очи на хората. В момента се взимат кучета не от кучкари, а от хора с празни души. Има кучета с гени, които предразполагат повече тренировки и внимание, но не бих казал, че това е негатив.

- Защо в България се подценява отговорността да се отглежда сериозна порода куче?

- Винаги когато някой се допитва до мен дали да вземе куче, започвам с лошите неща. Отговорността е огромна. Сутрин и вечер за тези кучета са нужни поне по 1 час на всяка разходка. Мнозина не мислят в перспектива и го виждат като план за идните година, две. Средната продължителност на кучетата е до 12-13 години. Много често се случва някой да не е подготвен психически за това, което го очаква. Когато едно куче няма къде да изразходва енергията си, то започва да мисли за глупости. Когато говорим за породи, те са създадени с някаква цел: ловни, охранителни и т.н. Когато не им зададем цел, която да съвпада с генетиката им, пропиляваме техния потенциал, а нашият живот се усложнява.

- Ако станем свидетели на стопани с агресивно куче, какво можем да направим?

- За съжаление от законова гледна точка не можем да направим нищо. Нещата не са уредени на ниво държавност и докато това е така, този проблем ще съществува. Наскоро имаше казус - кое куче е агресивно и кой го определя... Нямаме органи, които да определят и да вземат необходимите мерки. Нямаме такава институция. Законодателят трябва да промени нещата. Липсва контрол. За съжаление и глобите са смешни. Ако не сме си регистрирали кучето и го изхвърлим на улицата, никой няма да разбере на кого е. Няма кой да си понесе отговорността?

- Кои кучета се обучават най-трудно?

- Няма такива. По-скоро проблемът е в неправилния избор. Дали кучето е подходящо за самия човек. Хората си мислят, че едно куче е глупаво, защото не слуша. На практика то не слуша, защото някой не му е обяснил, че трябва да слуша. Самите хора нямат отношение към кучетата си, не ги заслужават. Генерално това е проблемът. Агресивните кучета не са глупави или лоши, просто не са в правилните ръце.

- Защо българите подценяват професионалните тренировки на кучета?

- Живеем в държава с недостатъчно развити добри навици в отглеждането на домашни любимци, особено големи породи.

- Какво решение трябва да бъде взето, за да бъдат по-отговорни стопаните?

- Трябва да започне контрол и проверка не на хората, които ходят в паркове или места за разходки и градинки, а на хората в крайните квартали. Сигурен съм, че има много нерегистрирани кучета.

Лоренцо на Софка не иска да пее

Лоренцо на Софка не иска да пее

Синът на фолкпевицата Софи Маринова – Лоренцо, е оставил на заден план музикалната си кариера. "Карам го да направи нова песен, той ми казва: "Мамо, не го чувствам сега, нямам вдъхновение", разказа певицата. Въпреки че има няколко песни зад гърба си, Лоренцо нямал желание да се занимава с музика. "Каквото прецени - това, аз съм му казала

Емилия заблестя без фотошоп

Емилия заблестя без фотошоп

Фолкпевицата Емилия облече изцяло блестящ костюм за нова фотосесия. Изпълнителката се похвали, че не е използвала програма за обработка на снимки, затова и не изглежда ненормално слаба. "Браво, Еми, не ставай като колежките си", окуражават я

Миро от "Каризма" търси път към себе си

Миро от "Каризма" търси път към себе си

"Все още съм аз. Просто разстоянието и времето да стигна до себе си понякога са по-големи", сподели черно на бяло мисли от дневника си мъжката част от дует "Каризма" Миро. На певеца и половинката му Елица им хареса да стоят на брега на Индийския океан, където преди седмица посрещнаха нейния рожден ден

Любо Киров става дете покрай Дара

Любо Киров става дете покрай Дара

"Покрай Дара се вдетинявам!", сподели певецът Любо Киров за младата си колежка. "Много добре работим с нея и беше предопределено да се съберем", каза още музикантът във връзка с чисто новото им общо парче "Вече няма как", което е част от албума му "Целуни ме". "Аз пък ставам много сериозна, когато съм до Любо

Най-четени

"Лудогорец" вади пачки за ново крило

"Лудогорец" вади пачки за ново крило

Джонатан аут за 8 месеца, Анте поиска негов заместник "Лудогорец" ще развърже кесията и ще търси поредно ново попълнение до края на трансферния прозорец. Причина за това е ужасната контузия на един от основните футболисти Рик Джонатан. Бразилското крило на "орлите" скъса кръстна връзка на дясното коляно по време на тренировка

Севда скри истинското бебе

Севда скри истинското бебе

Не показва негови снимки, търси му ново креватче Майката на едно от разменените бебета в АГ "Шейново" Севда скри истинското си дете от хорските погледи. След като размяната на сменените деца се осъществи преди седмица в адвокатска кантора и всяка майка получи родното си дете, Севда от столичния квартал "Орландовци" премахна голяма част от старите

Пънкарка е втора на "Мисис Баба 2023"

Пънкарка е втора на "Мисис Баба 2023"

С шарена коса на 78 години обра точките  Конкурси три в едно - "Мисис Баба", "Мисис Вселена" и "Мисис Баба Вселена", събраха над 200 дами от цял свят  Пънкарка с шарена коса на 78 години стана втора подгласничка на "Мисис Баба" и обра точките на журито, което бурна я аплодира със ставане на крака. "Никога не съм била възрастна

Венета от "Ергенът" стяга сватба

Венета от "Ергенът" стяга сватба

Сватба стяга една от най-колоритните участнички в "Ергенът" - Венета. Устатата блондинка разкри, че ще се жени. А шаферка ще й бъде колежката от риалити формата Благовеста Бонбонова. Русата мацка пази в пълна секретност кой е бъдещият жених. Както е известно, преди да влезе в шоуто, Венета е имала сериозна връзка със заможен мъж

Критикуват Галена заради детето

Критикуват Галена заради детето

Певицата Галена бе затрупана с критики заради скандално клипче на малкия си син. В него наследникът на певицата пее на микрофон новата песен на Фики Стораро "Чупки в кръста". Александър няма 6 години, но знае наизуст закачливия текст, в който се пее "силикони, хиалурони, всяка вечер по купони". Още по-скандално според феновете е

Българският Кен Илиян Илиев:  Не съм пластмасова фигурка!

Българският Кен Илиян Илиев: Не съм пластмасова фигурка!

Нямам идоли и кумири, казва моделът с най-симетрично лице в света  "Определението Българския Кен, което чуждите медии ми лепнаха, много ме забавлява. Дори направих песен, с която иронизирам това. Истината е, че никога не съм искал да приличам на пластмасова фигурка. Нямам идоли и кумири. Опитвам да търся своята индивидуалност и да залагам на нея

Певицата Мария: Колите са на съпруга ми, той ги купува, аз не съм им фен

Певицата Мария: Колите са на съпруга ми, той ги купува, аз не съм им фен

Моят съпруг обича скъпите и бързи коли. Аз не съм им чак толкова голям фен. Това му е хоби, за него е важно той да има дадена кола, но държи и аз да имам подобна. Това каза в предаването "На кафе" певицата Мария. "И му казвам: "Ето, заради теб, пак ме изкараха такава и такава", казва с усмивка на устата певицата, за която медиите през ден пишат

Дони и Нети продали чайката на Тато

Дони и Нети продали чайката на Тато

Цената на такава лимузина тръгва от 200 000 лв. нагоре, каза топколекционерът Цветан Атанасов "Дони и Нети сигурно са се разделили със своята бивша правителствена "Чайка", каза за "България Днес" топколекционерът на ретро автомобили у нас Цветан Атанасов. В колата се е возил Тодор Живков. До редакционното приключване на броя обаче

Валентина е най-грижовната баба

Валентина е най-грижовната баба

Само на 50 г. има 4-месечна внучка  Трима мъже избират победителката в конкурс във видинското село Неговановци Най-добрата и грижовна баба в България се казва Валентина Калинашева. Тя е от видинското село Неговановци. Само на 50 години, жената печели титлата Баба Бъц в конкурс, организиран специално по повод Бабинден на 21 януари

Събраха ли се отново Даниел Петканов и Александра Богданска? (Снимки)

Събраха ли се отново Даниел Петканов и Александра Богданска? (Снимки)

Любопитни сторита в инстаграм профилите на бившите съпрузи Даниел Петканов и Александра Богданска разпалиха мрежата и накара последователите им да се чудят дали двойката не се е събрала отново. Причината е, че очевидно двамата са на почивка заедно в Тайланд. В тяхната компания е и синът им Габриел. Първоначално моделката сподели кадър от полет на

Най-коментирани

Саша Илич скача здраво на "червените"

Саша Илич скача здраво на "червените"

Саша Илич скача здраво на футболистите на ЦСКА по време на подготвителния лагер в турския курорт Белек. Наставникът на "червените" участва в почти всички тренировки на отбора и взима респекта на далеч по-младите от него играчи. 44-годишният Илич е в отлична физическа форма и показва невероятен хъс в тренировките

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Алекс обича моментите, в които отпива глътка вино, наблюдавайки безбрежното море. Тя беше любопитна да научи, че Филипинското море е най-дълбокото в света, а дълбочината му е 10 265

Съотборник на Икарди сваля Уанда

Съотборник на Икарди сваля Уанда

Бившият съотборник на Мауро Икарди в "Интер" - Кейта Балда, не спира да сваля жена му Уанда Нара. Това обяви самият нападател на "Галатасарай" в социалните мрежи. Аржентинецът показа част от чатовете, които Балда пращал на съпругата му. Уанда сама му ги предоставила. "Току-що предупредих една бедна рогоноска

Лоренцо на Софка не иска да пее

Лоренцо на Софка не иска да пее

Синът на фолкпевицата Софи Маринова – Лоренцо, е оставил на заден план музикалната си кариера. "Карам го да направи нова песен, той ми казва: "Мамо, не го чувствам сега, нямам вдъхновение", разказа певицата. Въпреки че има няколко песни зад гърба си, Лоренцо нямал желание да се занимава с музика. "Каквото прецени - това, аз съм му казала

Емилия заблестя без фотошоп

Емилия заблестя без фотошоп

Фолкпевицата Емилия облече изцяло блестящ костюм за нова фотосесия. Изпълнителката се похвали, че не е използвала програма за обработка на снимки, затова и не изглежда ненормално слаба. "Браво, Еми, не ставай като колежките си", окуражават я

Миро от "Каризма" търси път към себе си

Миро от "Каризма" търси път към себе си

"Все още съм аз. Просто разстоянието и времето да стигна до себе си понякога са по-големи", сподели черно на бяло мисли от дневника си мъжката част от дует "Каризма" Миро. На певеца и половинката му Елица им хареса да стоят на брега на Индийския океан, където преди седмица посрещнаха нейния рожден ден

Любо Киров става дете покрай Дара

Любо Киров става дете покрай Дара

"Покрай Дара се вдетинявам!", сподели певецът Любо Киров за младата си колежка. "Много добре работим с нея и беше предопределено да се съберем", каза още музикантът във връзка с чисто новото им общо парче "Вече няма как", което е част от албума му "Целуни ме". "Аз пък ставам много сериозна, когато съм до Любо

Райна се качи на Черни връх

Райна се качи на Черни връх

На Черни връх се изкачи Райна. Снегът не уплаши фолкпевицата, която с бодра стъпка стъпи на върха на

Диона се усъвършенства

Диона се усъвършенства

Диона започва да гледа на света с други очи, като се отдава на себеопознаване и душевен мир. Певицата сподели, че обича книги, свързани с психологията, и влезе в книжарница, за да си избере няколко издания, с които

300 бона взема Благо от "Сървайвър"

300 бона взема Благо от "Сървайвър"

Бюджетът на риалитито е няколко милиона Джизъса преговарял 3 месеца за участие в шоуто, в един момент дори се бил отказал да ходи на Карибите 300 000 лева ще получи Благой Георгиев за участието си в "Сървайвър", научи ексклузивно "България Днес". Джизъса е един от звездните участници в новия сезон на шоуто, което стартира след няколко седмици

Българин сред главатарите на престъпна банда в ЕС

Българин сред главатарите на престъпна банда в ЕС

Европейската прокуратура ексклузивно пред "България Днес" Кюстендилски шеф на фирма е в схемата с данъчните измами за 32 млн. евро Българин се оказа сред тарторите на престъпна група за данъчни измами за 32 милиона евро, която разкри Европейската прокуратура. "Заловеният българин е издирен и локализиран в България

Зимно и опасно време днес, циклон носи интензивни снеговалежи

Зимно и опасно време днес, циклон носи интензивни снеговалежи

Обширен средиземноморски циклон е причина за първата сериозна зимна обстановка у нас за този сезон. В следващите 48 часа на Балканите ще се излеят значителни количества дъжд, а в районите, където успее да проникне достатъчно студен въздух от север, ще падне сняг с натрупване на снежна покривка. Всъщност само в източната част на страната няма да

Хекимян със зелена торба на пазар

Хекимян със зелена торба на пазар

Със зелената торба отиде на пазар Антон Хекимян. Шефът на новините в Би Ти Ви използва малкото свободно време, което има, за да си напазарува, след което се върна отново на работа. Снимки: България

53 нови случая на COVID-19, един починал

53 нови случая на COVID-19, един починал

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 53, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3004 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 1,7 процента. Един е починалият пациент с потвърдена коронавирусна инфекция. Излекувани през последното денонощие са 151 души

Джино стана баща, гушна женска рожба

Джино стана баща, гушна женска рожба

Популярният риалити герой Джино Бианкалана стана баща. Любимата на плейбоя Кристиана го дари с момиченце. Джино веднага се похвали с щастлива новина и сподели първия кадър на бебето си. "Моето момиче най-накрая е при нас", пише Джино. Той и Кристиана, която е лекар, се сгодиха през лятото. Малко след това обявиха новината, че очакват бебе

Легендарен музикант обикаля дегизиран

Легендарен музикант обикаля дегизиран

Скрит зад тъмни очила обикаля София Константин Цеков. Легендарният музикант от ФСБ се разходи със съпругата си, която също не свали и за миг черните цайси. снимки: България

Елена на Бербо се запали по фотографията

Елена на Бербо се запали по фотографията

Направи последната фотосесия на Митко Половинката на Димитър Бербатов - Елена, има нова страст. Красавицата се е запалила по фотографията, научи "България Днес". Жената на бившия нападател на "Манчестър Юнайтед" хванала апарата преди няколко месеца. Оттогава е почти неразделна с него. Елена веднага си накупила наръчници за фотография

Бахаров яхна мощен джип

Бахаров яхна мощен джип

След коня във "Войната на буквите" Захари Бахаров се метна на мощен джип. Актьорът показа завидни умения зад волана, маневрирайки из трафика на Орлов мост. Снимки: България

Новак получава дузпите в "Левски"

Новак получава дузпите в "Левски"

Станимир Стоилов е на път да намери разрешение на най-големия проблем на "Левски" в последните месеци - изпълнението на дузпи. Треньорът на "сините" ще повери наказателните удари на новото попълнение Асен Чандъров. Халфът премина за втори път на "Герена" от "Септември". В бившия си клуб именно той бе титулярният изпълнител на дузпите

Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!

Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!

Техническият директор на БФС Георги Иванов заяви, че докато той е на работа във футболната централа в националния отбор няма да играе чужд играч с наш паспорт. "В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч с друг цвят на кожата няма да играе