Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13207832 www.bgdnes.bg

Война на актьори в Народния

Валери Йорданов обяви, че се страхува за живота си и иска оставката на директора, 47 негови колеги, сред които Аня Пенчева и Владо Пенев, подкрепят шефа си

Война между актьорите се разрази в Народния театър. Първо Валери Йорданов обяви, че се страхува за живота си и иска оставката на директора. Междувременно с отворено писмо 47 актьори от Народния театър, сред които Аня Пенчева, Бойка Велкова, Владо Пенев, Владимир Карамазов, Георги Мамалев, Деян Донков и Радина Кържилова, подкрепиха директора Васил Василев.

Реклама

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си медицинско и отивам при адвоката, ще заведа лична жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил това нещо." Това каза актьорът Валери Йорданов, който по принцип е диабетик, по време на пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков. Йорданов и колежката му Албена Колева зададоха въпроси към министъра кога ще вземе отношение към скандала в Народния театър, който продължава да се разраства.

"Ще изложа няколко факта, които не са изнасяни досега. Имам списък на дългогодишни служители, които са напуснали. Вече се опасявам физически и за себе си, и за колегите. По време на представлението "Хъшове" в антракта падна стената, на която аз трябваше да се катеря. Стената счупи носа на реквизитора и вкара едно момиче в болница. Аз се опасявам физически за живота си", каза Йорданов. Според него случката може да е инцидент и случайност, но "щом се стига дотам актьорът да проверява декора дали ще оцелее до края на спектакъла, значи май нещо не е наред".

Вчера Йорданов обръсна главата си в знак на протест и събира подписка за отстраняването на Васил Василев от поста на директор.

"Моля се хората, които мълчат, защото са им повишени заплатите, да погледнат трезво, да избягат от този страх", каза още Йорданов.

В отвореното писмо 47-те актьори от Народния изброяват работни постижения на Василев, който управлява театъра от април тази година.

Писмото идва вследствие на напрежението, което се породи от назначението на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева на същата длъжност в театъра. На изборите на 2 октомври Кръстева придружи до избирателната урна почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това възмути режисьора Александър Морфов и той надраска вратата й в театъра, като я обвини в липса на морал и политическа пропаганда. Кръстева пък го обвини в тормоз. През последните дни актьорът Валери Йорданов организира подписка в подкрепа на Морфов. Вчера в знак на протест Йорданов си обръсна главата.

Реклама

Директорът на театъра Васил Василев пък заяви по време на изслушване в парламентарната комисия по култура, че политически назначения в Народния театър "Иван Вазов" няма, никога не е имало и някоя политическа сила не се е опитвала да командва в него.

В разпространеното днес отворено писмо актьорите посочват, че Василев е успял да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда.

Реклама
Реклама
Реклама