Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13583869 www.bgdnes.bg

Неофит и брат му празнуват с една торта

Патриарх и диригент с имен ден и рожден ден в един ден 

Доц. Димитър Димитров, който стана на 80 години: Живея втори живот, Господ ме спаси! 

Имен ден заедно с рождения ден на брат си Димитър отпразнува Българският патриарх Неофит вчера. Това се случи с духовния концерт "Братя двоицу" в зала "България", с който се отбеляза 10-годишнината от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и 80-ата годишнина на доц. протопсалт Димитър Димитров. Двамата братя се чули по телефона и си пожелали още дълги години да честват в здраве своите празници. Концертът бе воден от актьора Мариус Донкин, а участие в него взеха Софийски свещенически хор с диригент Кирил Попов и камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел-Ангелогласният" с диригент Кристиан Попов.

Реклама

"Благодаря, че ме уважихте, за мен е щастие, че станах на 80 години", каза след празненството доц. Димитър Димитров. Повече от 40 години той е диригент на църковния хор в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". И той, както и брат му - патриарх Неофит, е отдал живота си в служба на Господ. "Винаги ще славя името Господне.

Откак съществува християнството, за вярващите хора има надежда. Самият Христос казва: "Елате при мен всички отрудени и обременени и аз ще ви успокоя". На всички, които са негови последователи, той обещава, че ще помогне. И ето, аз ще бъда с вас през всички дни до свършека на света. Той дава такива гаранции", обяснява братът на Неофит откъде да черпим вяра във времена на война, епидемии, липса на финансови средства и природни катаклизми.

Доц. Димитър Димитров е благодарен за всичко, което му се е случило в живота, и цени здравето си, защото преди немного години е бил напът да загуби живота си. След като преминава през сериозно житейско изпитание, е убеден, че сега живее втори живот, защото Господ го обича. Това му казали тогава и самите доктори. Един ден му станало лошо и с линейка го откарали в Окръжна болница. Операцията му продължила девет часа и половина. Останал в болничен престой 20 дни. След това още 40 на рехабилитация, а след това отишъл на контролен преглед в болницата. Като го видели, лекарите от комисията не повярвали. "Знаеш ли ти, че си приятел на дядо Господ". А той им отвърнал - "Дай боже, да е така. Цял живот съм израснал с него. На него му служа и до последно ще е така". Обяснили му, че в неговия случай шансът да оцелее бил 1 на 100, тъй като имал спукване на аортата.

"Оттогава за мен всеки ден е подарък, щастие. Благодаря ви за празника, който ми направихте", каза още доц. Димитров.

Ангелогласният, както го наричали, продължава да е убеден, че в период на изпитание и трудност вярващият човек винаги казва, че така е писано. "Изпитанията са, за да се провери нашата готовност, преданост. И като праведен християнин никой не бива да хули Бога. Бог изпраща тези изпитания да ни провери вярата", проповядва Димитров.

И той, и брат му Неофит вървят по този път от ранно детство. Майка им е клисарка и именно тя им показва пътя към вярата. "Чувствам, че има някаква сила, която направлява всичко. И това, което съм направил досега, върви като по ноти. Нищо не съм търсил. Най-трудно обаче ни беше в началото. Тогава починаха майка и татко. Бях студент в Духовната академия. Ожених се, нямах квартира, работа. Не съм живял охолно. Двамата с брат ми не израснахме в охолство. На всеки мой и негов празник си говорим, сещаме се за миналото. Като малки бяхме постоянно заедно, после пътищата ни се разделиха. Той замина да учи в Московската духовна академия, а аз останах тук. Записах се в Националната музикална академия. Бях седем години на щат в хора на Консерваторията и за всичко в живота си разчитах на себе си. Винаги съм подкрепял брат ми по пътя към патриаршеското място. Той е една чиста душа, толкова добър човек, на мравката път прави - и преди, и сега е така", хвали брат си Димитър и уточнява, че в молитвите си никога не забравя Българския патриарх Неофит.

Имах късмета да пея на Йоан Павел Втори

"Съдбата ми даде шанс да се срещна с покойния папа Йоан Павел Втори година след неговото покушение. Като един от основателите на хор "Йоан Кукузел" отидох в Рим по повод 24 май. С мен бе и Неофит и още трима души", разказва Димитров. От Ватикана обявяват, че от цялата делегация ще приемат само шестима души и Димитров е един от тях. "Поздравихме папата с "Многая лета" на полски език. Насълзиха му се очите, а за мен това беше велик момент, който ще помня винаги", споделя Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама