Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13588443 www.bgdnes.bg

Защо кабелните пломби са най-често използваните пломби за резервоари advertorial icon

Фирмите, които се грижат за сигурността в нефтената и газовата индустрия, налагат все по-строги мерки в защита на продукцията и избора на подходящите пломби за резервоари. Целта е да защитят в максимална степен точките за достъп и оперативния контрол. Кабелните пломби са новият избор на нефтохимическите компании по целия свят. Използват се както при обработката, така и по време на складиране - на критични клапани, при контроли, резервоари и т.н., с цел да се предотврати подправяне или случайно отваряне/затваряне на резервоара. И разбира се, при транспортиране. Цистерните и контейнерите за течни товари се запечатват с пломби както за доказателство за подправяне, така и за възпиране на кражба.

В продължение на десетки години, обикновените идентикативни пломби, с добри характеристики срещу фалшифициране, се смятаха за подходящите пломби за резервоари. Металните или пластмасови лентови уплътнения бяха популярен избор. Но тъй като сложността на операциите и уязвимостта се увеличават, правилата и политиките за безопасност и сигурност се затягат. Индикативните пломби постепенно се заменят с по-здрави пломби, които осигуряват физическа бариера.

Мениджърите по риска и безопасността в петролната индустрия признават, че някои от тези критични точки са потенциална заплаха за безопасността на активите и хората в тяхната компания, както и за обществеността. В производствените съоръжения, популярната алтернатива са издърпващите се пластмасови пломби, като по-сигурна стъпка за предотвратяване на злополуки, както и за възпиране на злонамерена дейност. В транспорта на петролни продукти, пломби за камиони се прилагат, когато има нужда от увеличаване на здравината на уплътнението и предпазването от отваряне на камиона без да останат видими следи.

Има два вида изтеглящи се кабелни пломби - от стоманени и алуминиеви корпуси - с широка гама от размери на кабела и опции за якост. Основното кабелно уплътнение може да бъде с диаметър 1/16” до индивидуално изработени пломби за камиони, с висока сигурност, тежък кабел и сертификат ISO-17712. Обикновено те се използват за международни доставки. Както дължините на кабела, така и цветовете могат да бъдат персонализирани.

Моделите със стоманеното тяло и щамповани букви и цифри са предпочитани заради трайната им маркировка. Моделите с алуминиево тяло са предпочитани в случаите, когато се използва лазерно гравиране и може да съдържа повече информация, включително баркод. Най-често срещаните маркировки върху пломбите в преработвателните предприятия са за указване дали вентилите са отворени или затворени. Пломбата може да служи като „заключване“, така че позицията на вентила не може да бъде променена, без да вземете режещ инструмент и да премахнете пломбата, преди да завъртите клапана. Пломбата за сигурност може също така да се постави върху критична контролна кутия, съдържаща превключватели или кабели, които трябва да бъдат обезопасени, за да се предотврати неоторизиран достъп. Или дори на входната врата, вратата към резервоарни станции или други защитени зони.

При транспортиране на горива и нефтохимикали съществува потенциал за кражба или вандализъм, когато цистерните стоят продължително време на уязвими места. Дори спиране от час или по-малко може да остави танкерите изложени на опасност. Виждаме, че петролните компании преминават от индикативни към кабелни пломби на резервоари в региони, където е известно, че има кражби на гориво. Това важи и за алкохол, химикали, мляко и други течни продукти.

Кабелните пломби също са много подходящи за използване на железопътни вагони. Железопътните цистерни често се държат в уединени зони с висок риск за по-дълго време от камионите. Освен това, обемът на продукта във вагона е с много висок риск, ако бъде изложен на случайно отваряне, манипулиране от вандали или директна кражба.

Друго предимство на кабелните пломби за резервоари е лесният монтаж. Камионите -цистерни и железопътните вагони не са еднакви. Поставянето на пломбата на резервоар, във вентил или затваряне на люк при някои е по-трудно, отколкото при други. Кабелните модели са лесни за поставяне в тези люкове и клапани, тъй като многожилното им въже може да лесно се насочва и преминава и през най-тесни и денивелирани пространства.

Кабелните пломби може също да се използват за защита на празни резервоари или цистерни. След почистване и дезинфекциране, пломбата заключва и всичко е готово и сигурно за повторното пълнене. По този начин се гарантира чистотата и състоянието на резервоара.

 

Реклама
Реклама
Реклама