Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13597926 www.bgdnes.bg

Кошутата Пепа пак избяга

Диви животни атакуват населени места 

Чакаме я да се появи до магазина, там подремва, казват в Осиково 

Кошутата Пепа, която се превърна в звезда през последните дни, отново е избягала от стопанина си. Това разказа пред "България Днес" кметът на смолянското село Осиково Велин Палигоров.

Красивото животно спечели симпатиите на мнозина, след като се появиха видеа и снимки как кошутата се разхожда сред местните жители в родопското село и с удоволствие похапва вафли от ръцете им. Пепа направи впечатление със спокойното си поведение и абсолютното отсъствие на притеснение от човешкото присъствие. Впоследствие се оказа, че кошутата е питомна и затова не изпитва страх.

Реклама

"В понеделник стопанинът на животното го прибра в стопанството, но в нощта срещу вторник Пепа е избягала. Предполагам, че пак ще дойде в селото. Има навес на местната кръчма и смесен магазин, под който кошутата обича да си полягва и да спи. Вероятно там ще се появи. Поведението й не е традиционно, тъй като кошутите са много плахи животни и не могат лесно да бъдат хванати", каза още пред вестника Палигоров.

По негови думи присъствието на диви животни в Осиково е нещо нормално и местните имат няколко запомнящи се истории. Преди година дива коза смело влиза в селото и се настанява в стадото с обикновени кози на местен жител. Осиковчани си правят селфита за спомен с дивата коза, а след това това се обаждат на служители на горското стопанство, които я залавят и я връщат обратно в дивата природата. Преди няколко месеца диви прасета изровили нива от 5 декара на Палигоров, която била засята с картофи.

"Селото ни е откъснато от света и се шегуваме, че се намираме в центъра на тундрата. На изток има горско стопанство, в което се развъжда дивеч, а на юг е само гора, като другите села са далеч. Хищници не са се разхождали по улиците ни, но има много дивеч. Осиково е топло и красиво място с панорамна гледка, което се оценява не само от хора, но и от животни", добави с усмивка кметът на родопското село, в което живеят около 200 души.

Набези на диви животни има и в областния център Смолян. Преди дни там спасиха кошута, а преди това спокойно в града влизали лисици и зайци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама