Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13602319 www.bgdnes.bg

Джон Малкович срина Народния театър

Стотици желаещи да гледат холивудската звезда Джон Малкович сринаха сайта на Народния театър. "Такова чудо не е било. Опитвам от доста време да си закупя билети, но не става", сподели читателка на вестника.

"Така е, имаме проблем със сайта, но желаещите да си закупят билет за постановката, могат да го направят през ивентим", каза пиарката на Народния театър Никол Вълчева.

Реклама

Джон Малкович ще играе за първи път на театралната сцена в България. Той, заедно с Ингеборга Дапкунайте ще играе в постановката "В самотата на памуковите полета" oт Бернар-Мари Колтес на режисьора Тимофей Кулябин.

Известната пиеса на Бернар-Мари Колтес "В самотата на памуковите полета" е написана през 1985 г., четири години преди драматургът да почине от СПИН. Френският театрален изследовател Патрис Павис намира в нея допирни точки с философските диалози на Платон и Дидро, а самият Колтес я нарича "философски диалог в маниера на ХVІІІ век". Действието се развива "от другата страна на времето" - в тъмните часове на нощта, когато се срещат един Дилър и един Клиент и се оплитат в опасна игра на купуване и предлагане, в която властват страхът, желанието, сексуалността, потиснатата вина и агресията.

Обектът на "сделката" остава смътен и неназован. Пази се някаква болезнена тайна, която не може не само да бъде изказана, но и смирена с вътрешната мяра за добро и зло, за правилно и неправилно. Диалогът прилича на драматизиран монолог на последователно излагане на философски тези; разменят се реплики и аргументи по правилата на трактат по логика или право. Отвъд привидната непроницаемост на текста - с неговия поетичен език и словесна изисканост - се утаяват темите за любовта като копнеж и невъзможност; за търговията като доминиращ модус на човешки взаимоотношения; за желанието – като нещо срамно, скрито, болезнено и самоунищожително; и в крайна сметка за самотата...Памуковите полета се споменават само веднъж в текста на Колтес. Може би тази прекрасна метафора, в която има красота и обреченост, се ражда по време на неговото последно пътуване до Мексико, няколко години преди смъртта му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама