Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13727541 www.bgdnes.bg

Левът е 4-и на най-красивите валути в света

Св. св. Кирил и Методий стоят върху най-високия номинал - 50 000

Петър Берон извървява пътя на банкнотата от 10 000 до 10 

Настъпването на демокрацията в България изпраща в историята лика на Георги Димитров и соцмотивите от българския лев.

След първоначалния хаос и време на стабилизация през 1991 и 1992 г. държавата отпечатва нови банкноти, които веднага влизат в обращение.

Реклама

Портрет на севастократорица Десислава, която е ктитор на Боянската църква, се появява върху 20-левката. Новата банкнота, както и другите по-едри купюри са отпечатани в германския град Лайпциг и имат модерна защита - воден знак с изправен лъв, както и осигурителна нишка с микротекст "БНБ".

Върху 50-левката откриваме издателя Христо Г. Данов, а на обратната страна е печатарска машина от XIX век. Жълтата банкнота от 100 лева е една от най-запомнящите се с портрет на Захарий Зограф и фреската му "Колелото на живота", чийто оригинал е в Преображенския манастир. Иван Вазов и лира с лавров венец са символите на банкнотата от 200 лева, докато композиторът Добри Христов, Варненската опера и чайки на морето са изобразени върху 500 лева.

С бързорастящата инфлация през 90-те години се появяват банкноти, чиято стойност е с по няколко нули. Васил Левски и паметникът му в София са поставени върху хилядарката. На лицевата страна на 2000 лева е майстор Колю Фичето, докато на обратната са две от неговите емблематични творения - църквата "Света Троица" в Свищов и мостът при град Бяла. И двата купюра влизат в обращение през 1994 г.

Две години по-късно българите вече се разплащат с банкнота от 5000 лева със Захари Стоянов и фрагмент от паметника на Съединението в Пловдив. Владимир Димитров-Майстора също намира място в историята на българския лев - ликът на художника и фрагменти от негови картини са върху 10 000 лева. През 1997 г. върху 10 000-те хиляди се появява д-р Петър Берон, чийто образ е единственият, който и до ден-днешен можем да открием върху банкнотата от 10 лева. Същата година е пусната в обращение и банкнотата с най-голям номинал в цялата ни история - 50 000 лева. На нея са светите братя Кирил и Методий заедно с факсимиле от "История славянобългарская".

От 1997 г. стойността на лева е твърдо обвързана с тази на германската марка чрез системата на валутен борд при курс 1000 лева = 1 германска марка. Извършена е деноминацията на лева на 5 юли 1999 г. и курсът става 1 лев = 1 германска марка, т.е. трите нули от банкнотите изчезват. След премахването на германската марка левът се привързва към еврото при курс 1,95583 лева = 1 евро. Стойност, която е запазена и до днес и ще бъде използвана при преминаването ни от лев към евро.

Реклама

През 1999 г. се появява емблематичното левче със св. Иван Рилски и част от Рилския манастир, но неговият хартиен живот приключва на 31 декември 2015 г. От тогава левчето е монета. Подобна е съдбата и на двулевката с Паисий Хилендарски - банкнотите официално бяха премахнати на 31 декември 2020 г. и стана монета. В момента в България има банкноти за пет номинала.

На лицевата страна на петолевката е художникът Иван Милев, а на обратната са изобразени фрагменти от картините "Жътварка", "Българска мадона" и "Змейова сватба". Както посочихме, Петър Берон "оцелява" върху десетолевката, като на обратната страна са изобразени скици от негови научни трудове и телескоп. Върху 20 лева е Стефан Стамболов, сградата на Народното събрание и фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост в столицата, а върху 50 лева са Пенчо Славейков, негови текстове, илюстрация на птица и фигура на поетесата Мара Белчева. Банкнотата с най-голям номинал в момента е 100 лева. Неин символ е Алеко Константинов. Сега действащите банкноти имат редица защити - релефен печат, осигурителна нишка, воден знак с висока резолюция, скрит образ, микротекстове, холограмна лента с оптични ефекти, флуоресценция на двете страни, знак за незрящи граждани и други.

През 2013 г. българският лев е определен от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария за една от петте най-красиви валути в света. На първо място е украинската гривна, следвана от австралийския долар, еврото, българския лев на 4-то място и американския долар, който завършва топ 5.

Четете още

Георги Димитров детронира Борис III от лева

Георги Димитров детронира Борис III от лева

Българският лев се ражда преди 143 години

Българският лев се ражда преди 143 години

Царете ни до Христос върху средновековните монети

Царете ни до Христос върху средновековните монети

Реклама
Реклама
Реклама