Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13745569 www.bgdnes.bg

Англичанин възражда Родопите

Очарован от красотата у нас 

Възстановява ски писта и помага за отварянето на Музея на гайдата 

Англичанин възроди ски влека в смолянското село Стойките, който от 10 години не работеше. Чужденецът помага и в създаването на Музея на гайдата, а сега съдейства и за реставрирането на килийното училище в селото.

Стивън Проктър е на 47 г. и е от Нюборн - малко населено място в южната част на Великобритания. Англичанинът се установява у нас преди три години заедно със съпругата Ваня. За него Родопите са любов от пръв поглед. Без да се двоуми, семейството продава наследствения си имот на Острова и купува красива къща в Стойките.

Реклама

"С мъжа ми сме заедно от 16 години. През декември 2019 г. взехме решение да се преместим в България. Намерихме къщата си в интернет, докато бяхме в Англия, и я купихме", споделя пред "България Днес" Ваня Проктър, която е родом от Ямбол. По думите й през годините мъжът й слушал много неща за България, но се убедил сам в красотата на страната ни, след като посетил Родопите.

Вместо да се наслаждава отстрани на уникалната природа и гостоприемството на родопчани, Стийв, както го наричат, запретва ръкави и се захваща за работа. Жителите на селото са приятно изненадани от трудолюбието и щедростта на британеца, за когото доброволчеството е начин на живот.

"Зимно време мъжът ми чисти улиците с роторна машина, която си донесе от Англия. След като веднъж мине снегоринът по улицата, съпругът ми минава след него. Лятно време мете по цял ден улиците с метла и изхвърля боклуците. Освен това ходи да коси градините на възрастните хора. Около селото имаме около 15 параклиса, които той поддържа", с гордост разказва Ваня. По нейни думи Стивън не може да говори много добре български, но е мотивиран да научи езика ни.

"Сега Стийв работи по реставриране на килийното училище, което ще бъде превърнато в артцентър. То е предназначено както за децата от селото, така и за туристите. В него те ще се занимават с приложно изкуство и занаяти", разкри пред вестника Ваня.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама