Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13777624 www.bgdnes.bg

21 обвинения се стоварват върху гробаря от Клисура

Разследването приключва

Георги Енев раздавал урни, но не с праха на починалите

Разследването срещу гробаря от Клисура Георги Енев приключва. 21 обвинения се стоварват върху главата на измамника, който, вместо да кремира трупове, ги закопава край гробището в село Клисура. Това каза за "България Днес" говорителят на Софийската градска прокуратура Мадлен Шишманова.

Погребалният агент Георги Енев бе подпукан, след като в землището до гробищен парк на село Клисура бяха открити човешки останки, заровени в плитки гробове. На зловещите находки попадат случайни хора, които отиват на погребения в клисурското гробище през май 2022 г.

Реклама

Когато на мястото пристигат криминалисти, нещата се оказват доста по-зловещи, отколкото някой си е представял. Още на първия ден изкопават 6 трупа, след това още 7 и после още 2. Дни наред разследващите не спират да търсят още тела и да копаят. По последни данни изровените тела са 15, но заради 21 криминални деяния, в които предстои да бъде обвинен Енев, се предполага, че криминалисти са изровили още 6 трупа.

Не след дълго бе задържан и собственикът на траурна агенция "Орион", която се намира в село Иваняне, в непосредствена близост до с. Клисура и до кв. Банкя. Веднага след ареста на гробаря Енев призна за 50 незаконно погребани хора, но после бързо се отметна от думите си и замълча.

По време на разследването стана ясно, че Енев има договор с Дома за военноинвалидите в Банкя. Енев познава района около града до София много добре и заравя труповете в плитки гробове, вместо да ги кремира, както са пожелали близките.

Това е и цялата схема, в която се забърква погребалният агент. Когато почине някои от Дома за военноинвалидите в Банкя или човек от някое от близките села, Енев се намесва. Близките искат починалите им роднини да бъдат кремирани и за тази услуга плащат по 1 бон на агента. Не след дълго прокуратурата открива и разпитва свидетел, който посочва къде са заровени телата. Мъжът получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, Енев прибирал 900 лв. на труп.

Когато ужасяващият брой тела до гробищния парк в Клисура започна да нараства, прокуратурата се обърна към гражданите с молба, ако някой има съмнение, че техен близък може да не е бил кремиран, веднага да подаде сигнал. Само за няколко месеца сигналите стигаха 21, толкова ще са и престъпленията, в които ще бъде обвинен Енев.

Една от версиите, по които се работи, е за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора. По неофициални данни няма доказателства и за други съучастници на Енев освен мъжа, копал гробовете.

Реклама

След като случаят нашумя, той бе коментиран и Стоян Макреев от Сдружение на погребалните агенции.

"Не може през 2022 г. гробище на територията на Столична голяма община да бъде без ограда и без времеви достъп. Погребенията трябва да се извършват в светлата част на деня. В тъмната не трябва да има достъп до гробищните паркове. Тленните останки са в района на гробището, готов съм да свидетелствам", заяви Макреев. Няма ограда, няма регистър на починалите лица, няма никакъв надзор, има единствено събиране на такси, подчертава Макреев. Това гробище по думите му е разграден двор и всеки може да си заравя каквото иска в него. Самата община просто през годините не си е свършила работата, категоричен е Макреев.

Осем месеца Георги Енев търка наровете в следствения арест и в началото на годината бе пуснат срещу 10 бона гаранция, която гробарят от Клисура плати и се прибра в родния си дом в село Иваняне.

Всеки момент предстои да бъде внесен обвинителният акт и да бъде насрочено разпоредително заседание в Софийския градски съд. Енев го грозят 6 години затвор.

Масови проверки

Столичната полиция започна масови проверки в траурните агенции в София и околността. Към момента няма данни да са открити нарушения в други погребални агенции или подобни схеми като тази, която е въртял Георги Енев.

Четете още

Гробарят от Клисура остава в килия
Гробарят от Клисура остава в килия

Гробарят от Клисура остава в килия

Реклама
Реклама
Реклама