Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14039133 www.bgdnes.bg

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

Градът, в който пазаруването е религия

4 лв. за метро и 400 лв. за такси до центъра на столицата на модата

Милано - родното място на Леонардо да Винчи и Джузепе Верди, домът на емблематичната катедрала с огромно историческо значение "Дуомо ди Милано" и световната столица на модата. Да стигнеш до Милано от България е бързо и удобно. Полетите се осъществяват само от от летище София.

Името на най-близкото до Милано летище е "Орио ал Серио" в Бергамо и дотам почти ежедневно летят нискотарифните авиолинии Wizz Air и Ryanair. Полетите са директни, а общата продължителност в небето е около два часа. Желателно е да фиксирате желаните дати и да резервирате билетите си поне месец или два преди това, за да имате по-голям шанс да се възползвате от по-добри условия за своето пътуване.

Реклама

Аз избрах да летя с Ryanair, като носих само ръчен багаж, който включва малък сак или компактна раница с размери до 40 х 25 х 20 см. Важно е да отбележа, че ако сте с дамска чанта, може да минете спокойно с нея, без да се притеснявате, че ще ви върнат.

Двупосочният билет София - Бергамо ми струваше 80 лв., като успях да "грабна" тази цена, тъй като го закупих повече от месец преди самото пътуване от специално мобилно приложение на авиокомпанията. След като кацнете на летището, можете да си вземете междуградски директен автобус, който ще ви закара до централната автогара в Милано. Билетът за него струва 24 лв. в посока, купува се директно от шофьора на автобуса и пътуването отнема около час.

Другите варианти са да си хванете такси или да си осигурите директен трансфер, но това ще ви излезе доста по-скъпо спрямо първата опция. За пример, при проверка колко би струвало да си хвана такси от Бергамо до центъра на Милано, бях изненадана да разбера, че ще трябва да заплатя цели 400 лв. И то в една посока!

Вече пристигайки в Милано, за мен най-удобният метод на придвижване в града е с метро. Еднократният билет струва 4 лв., но ако сте в града за по-дълго време ви съветвам да вземете тридневен билет - 22 лв., или седмичен - 34 лв.

В случай че не разполагате с роднина или най-добър приятел, при когото да отседнете, най-масовите опции за настаняване в Милано са в хотел или апартамент, като съответно хотели може да разгледате в приложението Booking, а апартаменти в Airbnb. Независимо на какъв тип настаняване се спрете, моят съвет е да избягвате идеалния център и да си търсите място в покрайнините на града.

Бих препоръчала предварително да сте проверили дали мястото, което сте си харесали, е с удобна връзка до центъра на града. Апартаментът, който аз избрах, се намира в квартал "Inganni", който е на около 15 минути с червената линия на метрото от центъра. Тъй като бяхме трима души, с цел да ни е по-широко и комфортно за нас беше важно апартаментът да разполага с отделни спални, две бани, просторен хол и голяма тераса. Нещо, което малко хотели в града биха могли да ни осигурят. Наехме го през платформата на Airbnb. Наемът ни струваше 800 лева за 4 нощувки, което за Милано е добра цена.

Реклама

Освен като модна дестинация Милано е известен с чудесната си кухня. Ако решите да направите бързо проучване сред близки и приятели относно това коя е любимата им храна то най-вероятно 9 от 10 ще изберат италианската. Със спътниците ми решихме да потърсим автентични локални заведения, в които се хранят местните,за да се докоснем до неповторимата италианска атмосфера в най-натуралния й вид. Е, в крайна сметка избрахме втората опция и определено не съжаляваме!

Когато става дума за история, Милано е град, който е видял и преживял много. Ако сте посетили града и не сте зърнали катедралата "Дуомо ди Милано", може да се каже, че престоят ви е бил напразен. Катедралата притежава зашеметяваща архитектура както отвън, така и отвътре. Не пропускайте да си направите снимка с гълъбите пред входа. Срещу няколко евро има хора, които раздават храна, с която може да си подсигурите селфито с лакомите птици.

Една от основните атракции е възможността да се качите на терасите на "Дуомо". Цената за качването с асансьор е 40 лева, а ако искате да се качите по стълбите ще ви излезе 30 лева. Препоръчвам ви опцията с асансьора, тъй като стълбите са доста и ако сте извън спортна форма, може да се затрудните. И един допълнителен съвет - ако има как да планирате точно програмата си и в колко часа ще сте на място в "Дуомо", най-добре си купете билетите онлайн, тъй като опашките на касата обикновено са доста дълги.

Пазаруването в най-големите бутици в столицата на модата е като религия за местните и за чужденците. Дори и да не сте дошли в Милано специално заради шопинга, си е направо грях да не се разходите из магазините на световните марки, определящи модните тенденции. Дори и да нямате намерение да купувате нищо, горещо ви препоръчвам да влезете в покрития търговски център "Галерия Виторио Мануеле", който се намира в центъра на Милано, непосредствено до катедралата "Дуомо". Там ще откриете магазини от най-висок клас, поместени в дворец от XIX век, със стъклен покрив и впечатляващи мозайки.

Като заключение мога да споделя, че Милано успя да ме плени и да ме накара да си обещая, че ще се връщам отново и отново. Град, в който преоткрих италианската кухня и където се насладих на върховно шопинг изживяване. Място, заредено до краен предел с неповторима италианска атмосфера, дългогодишна история, красива архитектура и гледки, които очите ми ще помнят цял живот!

Повече за Милано четете в  instagram: ivanova.emy

Моите ТОП 3 заведения в Милано 

1. Cafeteria Tiffani - симпатично италианско кафене с разнообразие от топли и студени напитки и вкусни домашни закуски. Капучиното там струва 5 лева, а закуските са между 3 и 8 лева. В това кафене почти нямаше туристи, но пък беше пълно с местни, за които е традиция всяка сутрин да пият по едно бързо еспресо за отскок.

2. Lasagna Factory - това е мястото, където се насладихме на най-вкусната лазаня по време на престоя си в Милано. Цената на различните видове лазаня варират между 18 и 35 лева, но се готвят на място и определено са много вкусни. Намира се близо до известната местност Navigli (прословутия милански канал). Съветвам ви да опитате лазаня "Емилия" и не го правя само защото аз се казвам така.

3. Ristorante del Pescatore - ще го опиша кратко и ясно - "скритият диамант на Милано". Когато влязохме, домакините ни посрещнаха изключително топло, все едно сме техни роднини. Настаниха ни и ни донесоха като комплимент брускети, прошуто и маслини. Това, което най-много ме впечатли, бяха страхотните порции с риби и морски дарове, които си поръчахме. Ако тук сме свикнали когато си поръчаме "скариди на плоча" да получим полупразна чиния с 3-4 броя вътре, то в това заведение гледат по по-различен начин на нещата. Получихме пълни чинии, с които щяхме да се нахраним дори да бяхме шестима, а не трима. Всичката тази храна ни излезе 25 лева за порция. Страхотно попадение, далеч от туристическия наплив и шумотевица!

За да стигнете до всяко от заведенията, които ви описах, просто трябва да си изтеглите приложението Google maps и да напишете името на ресторанта в търсачката. Умният навигатор не само ще ви даде опции за пристигане с кола, градски транспорт или пеша, а и ще изчисли времето, за което ще пристигнете.

Реклама
Реклама
Реклама