Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14874388 www.bgdnes.bg

Наклонените кули са символът на Болоня

*Фонтанът Нептун вдъхнови "Мазерати" 

*Градът се смята за кулинарна столица на Италия 

Болоня е град в Северна Италия, разположен между реките Рено и Савена. Градът е известен с най-стария в Европа университет - Болонския университет Alma Mater Studiorum, основан през 1088 г., и към днешна дата е един от най-развитите в цяла Италия. Това е и един от най-богатите италиански региони, с висок стандарт на живот.

Този древен град е кулинарната столица на Италия и определено е място, което всеки любител на гурме изживявания трябва да посети поне веднъж.

Реклама

За огромна радост на българския пътешественик вече има директен достъпен полет от София до Болоня няколко пъти в седмицата, което прави дестинацията идеална за дълъг и вкусен уикенд, а от летището до историческия център на града се стига за по-малко от 20 минути с директен автобус.

Тъй като аз бях в Падуа, за да стигна до Болоня, си хванах влак. Пътуването отне малко под 2 часа, а цените на билетите за обикновените влакове започват от 24 лв. на човек, а тези за бързия са от 60 лв. нагоре. Аз лично съм привърженик на този вид пътуване, тъй като, от една страна, има своя собствен чар и романтика, а, от друга, виждаш уникални места и природа, които с кола на магистралата ще пропуснеш.

Пристигайки на място, Болоня ме посрещна в пълния си чар - красив, античен и много слънчев град, напълно според очакванията ми. Още с излизането от влака почувствах приятната и задушевна атмосфера, суперхарактерна за тази част на Италия. За вида настаняване този път избрах да отседна в AirBnB апартамент в центъра на града. На пръв поглед Tourist house Bologna ми се стори доста хубав, тъй като имаше огромна карта с препоръки и инструкции за отлично изкарване в града, но след като го разгледах обстойно, забелязах някои несъвършенства от гледна точка на чистотата и поддръжката, което леко помрачи настроението ми. Престоят ми там за две нощувки ми струваше 380 лв., като в тази цена не беше включена храна.

Повече за Болоня четете в  инстаграм ivanova.emy

Забележителности в града

Болоня е град, в който забележителностите дебнат от всеки ъгъл. Препоръчвам ви да посетите символа на града - двете кули Гаризенда и Азинели. Те са рекордьори в Италия със своята архитектура и впечатляващ наклон. Кулата Гаризенда е наклонена с цели 4 градуса, или, иначе казано, с 3 метра отклонение от вертикалата. Не звучи много, докато не я видите на живо. Те са строени в началото на XII век, когато била широко разпространена практиката да се строят кули от всяка известна фамилия. Така семействата показвали своята сила, престиж и богатство. В средновековна Болоня е имало над 170 кули, но само някои от тях са оцелели и до днес. Гаризенда е висока 49 метра, но първоначално е била по-висока. Нездравите основи карат кулата да се наклони с 3,2 м още през 1360 г., а горната й част е срутена от съображения за безопасност. Оттогава тя е затворена за посетители. Семейство Азинели успяват да построят своята кула до внушителните 97 м, като тя също има лек наклон, но е отворена за посетители срещу билет на цена от 6 лв. Решите ли да изкачите стръмните й 498 тесни дървени стъпала, ще бъдете възнаградени от невероятна панорамна гледка, която стига чак до Адриатическо море.

Това, което силно ме впечатли, докато се разхождах из Болоня, бе фонтанът на Нептун. Това изящно детайлно творение красноречиво изразява неговата мощ и сила. Бронзовата статуя е висока почти 4 метра, затова често я наричат Гиганта. Фонтанът е открит през 1567 г., а в краката на Бога на морето се намират 4 статуи, които които изобразяват четирите познати дотогава реки: Ганг, Амазонка, Нил и Дунав.

Реклама

Любопитен факт е, че логото на автомобилните производители "Мазерати" е вдъхновено именно от тризъбеца, изобразен в този фонтан.

В града, в който се намира най-старият университет, задължително трабва да посетите Аркигиназио/Архигимназията - първото седалище на университета Alma Mater Studiorum. Преди Аркигиназио да бъде построена между 1562 г. и 1563 г., лекции са се провеждали в частни домове или къщи под наем, религиозни сгради и дори на площади. Двуетажната сграда останала седалище на университета до 1803 г.

 Опитайте пъпчето на папската дъщеря

Именно в Болоня се раждат много от традиционните италиaнски ястия. Не е тайна, че италианците превръщат храната в изкуство и ритуал, а болонезците съвсем не са изключение.

Отивайки там, задължително си поръчайте талиатели болонезе. Пастата там се приготвя по необичайно вкусен начин заради автентичния вкус на соса болонезе, приготвен от месо и домати. В по-голямата част на Европа той е известен като сос болонезе, но в автентичните местни ресторантчета може да го срещнете като рагу.

Препоръчвам ви да се насладите и на лазанята болонезе. Тя съдържа почти същите съставки както талиателите с рагу, но вкусът й е много различен. Състои се от подредени слоеве прясна домашна паста с яйца и бавно приготвено рагу. Много италиански градове претендират, че са откриватели на лазанята и Болоня е един от тях.

Не пропускайте да опитате и тортелини. За произхода на тортелините съществува интересна легенда. Когато дъщерята на папата - Лукреция Борджия, посетила малкото градче Кастелфранко Емилия, близо до Модена, съдържателят на гостоприемницата бил толкова впечатлен от красотата й, че една вечер надникнал през ключалката. Единственото, което видял, било пъпчето й. С времето той сътворил тортелините, които да изглеждат като пъпчето на папската дъщеря. Дали тази история е вярна, няма значение, защото тортелините са много вкусни и могат да бъдат намерени във всеки ресторант в Болоня.

Черешката на тортата и определено най-вкусното нещо, което опитах, обаче бяха телешки бейби кюфтенца в доматен сос, залети с разтопен пармезан. Не мога да намеря думи, с които да опиша това невероятно и наситено съчетание от вкусове.

За десерт си вземете джелато. Сладоледът не произхожда от Болоня, но градът значително е допринесъл за популяризирането му в цял свят, защото машината за сладолед, позволяваща на хората да създават различни вкусове по цял свят, е със седалище в Болоня.

Реклама
Реклама
Реклама