Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14093168 www.bgdnes.bg

Дядо Йордан вози баба Иванка на лекар в количка за вар

Възрастните хора мизерстват с 247 лева 

Съдбата им трогва добри хора, които им осигуряват инвалидна количка и храна за година напред 

В количка за вар в продължение на цели три километра!

Така успява доскоро да стигне до лекар 69-годишната баба Иванка, бутана по пътя от съпруга си дядо Йордан (76 г.). Сърцедокосващата житейска трагедия се разиграва в село в близост до Монтана, а благодарение на действията на добри хора историята на двамата пенсионери е с щастлив край.

Реклама

"Йордан и Иванка нямат деца, напълно сами са. Мизерията и нищетата, в която живеят двамата възрастни хора, са огромни. Оцеляват само с 247 лева - социалната пенсия на дядо Йордан, които не им стигат за абсолютно нищо. Половината от тези пари дават всеки месец за социален патронаж, като хората им готвят и им доставят храна и по този начин те оцеляват. Дължат пари в местния магазин, тъй като редовно пазаруват на вересия", разказват от благотворителната организация "Подай ръка\Заедно за по-добро бъдеще", които и този път приемат присърце страданието на измъчени хора.

Драмата на Йордан и Иванка не спира дотук. Пенсионерите използват една-единствена лампа, защото в противен случай не могат да платят сметките за ток. Нямат телевизор и признават, че не са го пускали от много години. Живеят в една стая в кирпичена къща, която е в тежко и окаяно състояние.

Съдбата не е благосклонна към тях и преди време им поднася ново тежко изпитание.

"След сериозно падане баба Иванка едва стои на краката си. Започва да има тежки ставни проблеми, като се налага да й се бият инжекции. За да я води до лекаря, Йордан я бута в количка за вар цели три километра, за да може това да се случи", споделят още от организацията.

Историята на възрастните хора трогва мнозина и само за няколко дни животът на Йордан и Иванка тръгва в положителна посока.

Първата добра новина е, че вече има средства за осигурена храна от патронажа за година напред. Следващата блага вест е, че дарител им осигурява инвалидна количка, с която баба Иванка да се придвижва. Така се слага край на кошмара с работната количка за вар и жената няма повече да преживява унижението по този начин да посещава лекар.

"Всеки, който желае, може да подкрепи възрастното семейство лично на място. За да запазим сигурността и спокойствието им, лични данни за тях не предоставяме, а селото не сме уточнили. Не всеки е добронамерен за съжаление. При желание от ваша страна да подкрепите семейството, може да се свържете с колегите ни на телефон 0893 025 067. Наш екип ще ви съдейства напълно и ще ви заведе на място при Иванка и Йордан", посочват от "Подай ръка\Заедно за по-добро бъдеще".

Ако желаете да дарите дрехи или нещо друго, полезно за възрастните, може да го направите в офиса на организацията - София, ул. "Българска Легия" №37.

Четете още

Спасиха баба и сирачета от мизерия

Спасиха баба и сирачета от мизерия

Болни майка и дете тънат в мизерия

Болни майка и дете тънат в мизерия

Реклама
Реклама
Реклама