Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14100769 www.bgdnes.bg

Георги е единственият европеец с две трансплантации, живее с чуждо сърце и нов бъбрек

Георги Пеев е единственият европеец с две трансплантации. Българинът живее с чуждо сърце и нов бъбрек, като интервенциите са му направени в рамките на година и половина.

През 2012 година го поразява остра вирусна инфекция и бъбреците му спират да работят.

"Трябваше да правим трансплантация на бъбрек. Установи се, че майка ми може да ми е донор и влязох в болница за операция. В деня преди трансплантацията след изследвания ми казаха, че това е невъзможно защото имам проблем със сърцето. Никой не ми обясно какъв точно е проблема", сподели Георги в предаването "Преди обед" по Би Ти Ви.

Реклама

След дълго обикаляне по различни болници и търсене на решение при кардиография му съобщили, че има нужда от трансплантация на сърце. Сърдечният му мускул е нараснал и не може да изпомпва кръв.

"Вариантите пред мен бяха два или да се случи трансплантацията или да умра. Приех новината нормално без паника. Записаха ме у нас в листата на чакащите за сърце, след това започнах да проверявам какви са възможностите за трансплантация в чужбина. Докато бях на почивка ми се обадиха и казаха, че има донорско сърце за мен. Веднага се върнах в София и на рождения ден на сина ми легнах за операция", спомни си Пеев.

Георги сподели, че преди трансплантацията помолил сестрата, ако умре на рождения ден на детето му, да напишат че е починал на другия ден, за да не развалят празника на сина му.

"Операцията мина успешно, но се чувствах много зле, като премазан от влак. С времето свикнах с чуждия орган, дори познавам семейството на момчето, чието сърце нося. Година по късно ми присадиха и бъбрек. Вече съм почти съвършен, сглобен съм от няколко човека", със смях каза мъжът.

Няколко месеца след като смяни органите си Георги отива на европейско първенство по плуване за трансплантирани във Финландия.

"На състезанието станах втори. Спечелих сребърен медал, който подарих на семейството на момчето, чието сърце нося. Продължавам с плуването и се подготвям за голямо състезание в Австралия, каза за финал Пеев.

Четете още

Втора трансплантация на бъбрек дава шанс на Божидара

Втора трансплантация на бъбрек дава шанс на Божидара

Младият актьор Павел Емилов след бъбречната трансплантация: Щастлив съм! Мога да пия вода

Младият актьор Павел Емилов след бъбречната трансплантация: Щастлив съм! Мога да пия вода

Реклама
Реклама
Реклама