Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14118710 www.bgdnes.bg

Важно за ИЗБОРИТЕ В НЕДЕЛЯ! Избираме депутати с X и V върху хартията

Имаме два варианта да дадем своя вот 

Машините ще пускат бюлетини, а не разписки 

Два варианта за гласуване имаме на парламентарните избори в неделя - 2 април.

Ще можем да дадем своя глас както с хартиена бюлетина, така и с бюлетина от машина, ако секцията предлага двете възможности. Те бяха записани с промените в Изборния кодекс в края на миналата година.

Важно е да знаете, че можете да изберете само единия вариант, обясняват от Централната избирателна комисия.

Реклама

Ако решите да гласувате с хартия, член на секционната избирателна комисия откъсва бюлетината от кочана и поставя печат на гърба й. Зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак Х или V с химикалка, пишеща със син цвят.

Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето вдясно. След това сгъвате бюлетината. Подавате я на член от комисията. Той сверява номера, поставя втори печат и откъсва отрязъка. Пускате я в прозрачната кутия и сте готови.

В случай че направите грешка със своя вот, можете да поискате втора бюлетина, но това желанието по закон ще ви бъде изпълнено само веднъж. И то преди да сте пуснали бюлетината в урната с гласовете. На първата бюлетина се слага надпис "сгрешена".

Друга важна подробност е, че ако снимате бюлетината си или умишлено покажете своя вот, гласът няма да бъде зачетен и губите правото си втори път да посочите своя вот.

Ако изберете да гласувате с машина, ще получите чип карта, която трябва да поставите в машината. На екрана ще видите бюлетина. Отбелязвате своя избор в квадратчето с номера. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Потвърждавате избора. Отпечатва се бюлетина от машината. Прегледайте, сгънете и я подайте на член на секционната избирателна комисия. Пуснете я сгъната в специалната кутия.

Реклама

Вотът с машините този път се отличава с това, че след като подадем гласа си, устройството ще отпечатва т.нар. бюлетина от машинно гласуване, а не контролна разписка, както беше на предишни избори.

На парламентарните избори гласуваме по постоянен адрес, който е записан в личната карта.

Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборно помещение, имаха възможност да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия до 27 март.

В ютуб канала на Централната избирателна комисия има видеа, в които подробно е обяснено със или без субтитри как можете да гласувате с машина или хартиена бюлетина.

Четете още

Боб и царевица са първите"бюлетини" у нас

Боб и царевица са първите"бюлетини" у нас

Нумероложка разшифрова числата на партиите

Нумероложка разшифрова числата на партиите

Реклама
Реклама
Реклама