Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14567134 www.bgdnes.bg

Големият куфар излиза солено в полет до Париж

Български шофьор вози от летище Буве 

Огромни са опашките, за да зърнете "Мона Лиза" 

Реклама

Архитектура, история, култура, мода, храна, вино и любов - Париж е всичко това и много повече. Нарицателно на любовта и задължителна дестинация за всеки любител на пътешествията. След като посетих този магически град, останах влюбена в него и горещо препоръчвам на всеки, който не е бил там, бързо да стяга куфарите и да позволи на магията на Париж да го очарова за цял живот.

Организацията на това пътуване започна със закупуване на самолетни билети. За да ми излезе по-изгодно, на отиване летях с Wizzair, а на връщане с Ryanair, като билетите ми струваха 350 лв. И в двете посоки бях с голям куфар, чиято добавка ми излезе солено. Нискотарифните авиолинии, които използвах, летят до летище Буве, което се намира на 77 км от центъра на Париж. Предварително бях проучила във фейсбук групата на българите, живеещи в Париж, и открих, че там на място има възможност да намеря български шофьор, който се занимава с трансфери от летището и обратно. Тази услуга струва 50 лева на човек и си заслужава на 100%.

Относно настаняването е изключително важно да знаете, че градът е разделен на 20 области, официално наречени "окръзи" и някои от тях са с много висока престъпност.

Най-опасните окръзи са 19-и и 20-и в периферията на Париж заради колониите от емигранти и всекидневните престъпления в района. Властите се борят с това явление, което плаши туристите, но засега ситуацията е напрегната. Други окръзи, в които престъпността е обичайно явление, са в района на гарите - 10-и и 11-и. Най-благоприятните райони за настаняване са от 1-ви до 8-и и 16-и и 17-и.

Аз избрах да се настаня в 7-и окръг между Лувъра и Айфеловата кула. Една нощувка + закуска за двама там струва 320 лв., което е добра цена за условията и локацията, които ни предложи хотелът.

Относно придвижването в Париж ви препоръчвам да се разхождате пеша и да използвате метрото, тъй като в града има брутални задръствания. Цената на билетчето е 3,80 лв. и то важи за всички транспортни линии в рамките на 40 минути - ако от метро минеш на автобус, няма нужда да си купуваш втори билет. Разбира се, има таксита, като стартовата им цена започва от около 12 лв. и след това се плаща по около 3 лв./км, което е много скъпо за нашите туристи в Париж.

Реклама

Ако трябва да опиша Париж с едно изречение, бих казала, че това е приказка, която трудно може да бъде разказана и трябва да се изживее.

Повече за Париж четете в инстаграм ivanova.emy

Айфеловата кула е гвоздеят на френската столица

Очарованието на Париж се крие в неговото излъчване. То е в малките детайли, привличащи като с магнит романтиците от цял свят. Там може да видите някои от най-прочутите архитектурни структури, строени някога от човека. Номер 1 и символ на града на влюбените е Айфеловата кула. Истината, че перлата в короната на Париж е още по-забележителна на живо, а вечер, когато пуснат светлините, и атмосферата става още по-магична.

Попаднете ли в Париж, в никакъв случай не трябва да пропускате да посетите Лувъра. Някога най-големият дворец в света, сега е една от най-известните галерии, превърнат в дом на хиляди произведения на модерното и класическото изкуство. Именно там може да видите картината на Леонардо да Винчи - "Мона Лиза".

Срещу 30 лв. за вход ще имате възможност да се насладите на над 35 хиляди произведения на изкуството. Препоръчвам ви предварително да изберете залите, които да посетите, защото е невъзможно да разгледате музея за ден. Следващата забележителност в списъка е катедралата "Нотр Дам". Това е една от първите катедрали и един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Препоръчвам ви предварително да прочетете романа "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго, който разказва романтичната история на гърбушкото Квазимодо, безнадеждно влюбен в циганката Есмералда.

Не пропускайте да се разходите из най-красивия булевард в света - "Шан-з-Елизе". Там парижкият дух се усеща много силно. На булеварда са разположени множество луксозни бутици и изтънчени заведения, а в края на "Шан-з-Елизе" е и Триумфалната арка. Тя е построена в чест на всички воювали и загинали във Великата френска революция. По чиста случайност, но за голямо щастие, аз бях в Париж, когато Триумфалната арка бе опакована в сребърно-син плат по проект на големия български художник Кристо.

Френската кухня - №1 в личната ми класация

Готвенето е в кръвта на французите. Те са измислили и немалко изобретения, които улесняват приготвянето на изтънчените им специалитети. Сред тях са кухненският робот, тенджерата под налягане и консервирането на продукти. Грях е да посетите Франция и да не опитате тези гозби:

1. Багета

Най-вероятно си казвате "е, това е просто хляб", но със сигурност бъркате. Френските багети са хрупкави отвън, меки отвътре. Коричката е все едно покрита с кашкавал, но всъщност няма нищо друго освен брашно.

2. Френски кроасани

Кроасаните са известни и в България, но вкусът им у нас няма нищо общо с този във Франция.

3. Гъши дроб, или както му казват парижаните - Фоа Гра.

Това е деликатес от гъши дроб, мас и сладко от боровинки, поръсен с едра морска сол. Маже се на тост и се дегустира. Лично на мен този деликатес никак не ми беше по вкуса, но ако си падате по странни сладко-солени комбинации, пробвайте.

4. Охлюви по бургундски

Вероятно идеята да ядеш охлюви не би допаднала на всеки, но Париж е мястото, в което може да забравите за кулинарните си предразсъдъци. Охлювите по бургундски са традиционен френски деликатес и има защо, тъй като вкусът им е просто неповторим! Сервират се в специална чиния с дупки, а черупките се пълнят с масло и билки.

5. Черешката на тортата във френската кухня - жабешки бутчета!

Това е изключително голям деликатес във Франция и ястие, което за нищо на света не трябва да пропускате, ако видите в менюто! Печени, вкусни, сочни и крехки, жабешките бутчета за мен са най-вкусният специалитет във Франция!

Реклама
Реклама
Реклама