Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17498674 www.bgdnes.bg

Президентът връчва днес третия мандат на ИТН

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на ИТН днес в 11:00 ч.

Според Конституцията мандатът ще бъде връчен на председателя на ПГ - в случая Тошко Йорданов, а не на кандидат за премиер. Кандидатът за премиер трябва да бъде определен в рамките на 7 дни.

Реклама

ИТН вече обяви, че ще върне веднага мандата, ако ѝ бъде връчен. ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП декларираха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат, на когото и да бъде връчен.

"Ние смятаме, че трябва да се отиде на избори веднага. Според нас е по-добре да са 2 в 1 по простата причина, че чисто организационно и финансово ще бъде по-добре за държавата. Вероятно ще има и по-голяма избирателна активност. Знаете, че избирателната активност напоследък е ниска, така че колкото повече хора отиват толкова по-добре за крайния резултат, така че, според нас, би било добре да е 2 в 1, но отговорността е в президентството", каза Йорданов.

До тази ситуация се стигна, след като ГЕРБ и ПП-ДБ не можаха да се разберат за общо управление и върнаха първия и втория мандат за съставяне на кабинет неизпълнени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама