Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17716049 www.bgdnes.bg

Игуменът на светата обител дядо Евлогий: Сърби ни провокират с Рилския манастир

Объркан историк обяви, че светата обител била пазител на техните православие и култура

Провокация видя в сръбските твърдения, че Рилският манастир е техен, игуменът на светата обител дядо Евлогий. Той обяви повилите се напоследък в тази посока твърдения за "провокация на провокациите" и "пълни глупости".

Реклама

Безвкусната предпразнична тъпотия спретна сръбския историк Джордже Боянич. Комшията хвърли в ступор свои и наши, обявявайки българската светиня за... "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура".

Твърди се, че има стенописи в манастира на сръбски владетели и надписи на старосръбски език, но нарочно са били боядисани и скрити.

"Смятам, че подобни интервенции върху стенописите са недопустими и че това е фалшификация на историята. Да не забравяме, че този манастир е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО", пише Джордже в платформата "Сръбска история".

Според Боянич Рилският манастир има огромни връзки със сръбската история и е важен за сърбите като стар сръбски просветен център, в него е имало много сръбски книги и ръкописи.

"Особено важна историческа фигура е Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джурадж и византийската принцеса Ирина. Тя е била омъжена за султан Мурат II. Нашият сръбски рицар, воин и господар Хрельо Охмучевич остави голяма следа, той беше съвременник на крал Стефан Дечански и император Душан. Българите обявяват, че Хрельо е български велможа, а това е фалшификация на историята", пише там.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов също посочи, че твърденията са явна провокация, след като е пределно ясно, че Рилският манастир е бил български и ще остане такъв.

"Времето очевидно не е избрано случайно - в навечерието на Великден", допълва Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград. По думите му редица български територии са провъзгласени за сръбски манастири. Неотдавна босилеградската черква "Света Богородица" от 1870 г. е прясно изографисана и на първо място е изрисуван крал Милутен.

Реклама
Реклама
Реклама