Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17782345 www.bgdnes.bg

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

*Експертиза показва нанесената травма

*Разпитани са вещи лица и близки на семейството, делото се решава на 9 май

Експертиза доказва, че родителите на разменените бебета са страдали. Вещите лица, които са я изготвили, бяха разпитани на миналото заседание. Това каза адвокат Тодор Мангъров, който брани интересите на едно от пострадалите семейства, пред "България Днес".

"На последното заседание бяха разпитани свидетелите на близките, които разказват каква травма е нанесена на клиентите ми. Бяха изслушани и вещите лица, които изготвиха експертизата и я изчетоха пред съда. Тя се отнасяше за това дали майката и нейните близки са претърпели притеснения и неимуществени вреди. Както свидетели, така и експертизата показва точно. В самата експертиза е написано, че родителите и близките им "страдат и продължават да страдат", казва адвокат Мангъров пред "България Днес".

Реклама

"Очаквам подобна сума, каквато бе отсъдена и на другото семейство, чието дело се води от адвокат Стойков (виж карето), но не мога да бъда сигурен какво ще реши съдът!", споделя своите очаквания юристът.

"На 9 май делото приключва на първа инстанция и тогава ще има повече яснота!", завършва адвокат Мангъров.

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември 2022 година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

На 9 май се очаква да излезе решение по делото и да стане ясно какво обезщетение ще получи семейството за недопустимата грешка на АГ "Шейново".

 Акушерка признава за гафа!

Реклама

Акушерка си е признала за гафа с разменените бебета. Гривните на децата и майката не са били сверени, а са били грешни. Това е и основната причина за фаталната грешка, пише в мотивите на Софийския градски съд, чието решение излезе вчера.

При разпита на акушерката станало ясно, че проверка на номерата на гривните не е направена, включително при изписването. Първоначално се твърдеше, че няма такава грешка. Даже от "Шейново" опитваха да изкарат, че майките са разменили децата си някъде извън болницата. Очевидно този ход е бил безнадежден, защото има доказателства, че бебетата са разменени в болницата.

 100 бона обезщетение

Другото дело се води от адвокат Стоян Стойков и приключи на първа инстанция. 100 бона обезщетение трябва да изплати АГ "Шейново" на семейството, което отглеждаше чуждо бебе над 4 месеца. За майката бяха присъдени 60 хиляди, а за бащата 40 бона.

"Аз лично съм доволен от решението. Това показва, че има правосъдие. Вече дали самото обезщетение можем да го наречем правосъдие, е друг въпрос. Важното в случая е, че съдът постанови решение, в което осъди болница "Шейново. В случай на претенции за претърпени неимуществени вреди съдът решава по справедливост. В нашия случай Софийският градски съд прецени, че 100 хиляди лева са справедливо обезщетение за това, което са претърпели моите клиенти", казва адвокат Стойков пред "България Днес" след края на делото на първа инстанция.

На въпрос дали ще обжалва, юристът каза, че към този момент не може да бъде категоричен в отговора си.

"Има неща, с които съм съгласен, и такива, с които не съм съгласен в решението на съда. Вероятно може да се стигне до обжалване пред Апелативния съд в София, но не мога да кажа с абсолютна сигурност", загатва Стойков, че може нещата все още да не са приключили.

Четете още

Адвокат Мангъров: 7-цифрена сума очаквам за разменените бебета в "Шейново"!

Адвокат Мангъров: 7-цифрена сума очаквам за разменените бебета в "Шейново"!

Заради разменените бебета: ОСЪДИХА болница "Шейново" на 100 бона!

Заради разменените бебета: ОСЪДИХА болница "Шейново" на 100 бона!

Реклама
Реклама
Реклама