Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/17786433 www.bgdnes.bg

ВИЖТЕ как се подготвят за Великден Гергана и Светозар от "Един за друг"

Светозар разказва, че обикновено влиза в ролята на асистент на съпругата си, която е главният готвач в кухнята. В семейството има и още двама асистенти, техните деца, които помагат в боядисването на великденските яйца.

„Моят любим спомен, свързан с Великден, ми датира от детството. Дядо ми ми даде дървено яйце-бияч, с което обикалях квартала. Никой не се усети, че е дървено. Прибрах се в къщи победител", споделя Светозар в сутрешния блок на Нова. „Бяхме планирали да пътуваме, но останахме у дома, за да обърнем внимание на сутрешния блок на Нова".

Реклама

„Подготвих се доста по-рано с бели яйца, тъй като те са дефицит. При тях боята хваща доста по-добре", каза Гергана Фъчеджиева.

„Никога не съм обикаляла църквата в полунощ, защото при нас в Украйна тази традиция я няма. Малко по-различно е. Подготвяме кошница, в която слагаме козунак, колбаси, сирена, яйца. Занася се в църквата да се освети и след като се приберем у дома, всеки си хапва по залче. Имаме малка част от Украйна в семейството ни, тъй като козунакът е украински. В България козунаци се продават целогодишно, докато при нас в Украйна, козунак има единствено на Великден. При украинския козунак има глазура", разкрива разликата в обичаите и традициите между двете страни.

Децата много се вълнуват от обичаите и особено от чукането с яйца. Традицията в семейството е в неделя на Великден да обикалят по съседите и да се съревновават с боядисани яйца. В семейството на Светозар винаги първото яйце е червено. С него се прави кръстче на челото на децата и с него се подменя миналогодишното червено яйце.

Четете още

Победителката от "Един за друг" бъзика мъжа си, той плюе

Победителката от "Един за друг" бъзика мъжа си, той плюе

Производителката Габриела Петрова: Една кора яйца за Великден стига

Производителката Габриела Петрова: Една кора яйца за Великден стига

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама